Tak
Nie
Proponuję Ci "racjonalny" powód:
- jeśli teraz się złamiesz i kupisz starą piątkę, to nie wytrzymasz przy 5D Mk III - czyli w nieodległej perspektywie czeka Was zakup dwóch bodyKupując od razu nową piątkę macie spokój na dłużej za cenę jednego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przykro mi, ale mam wrażenie, że w Twoim przypadku wszelkie próby racjonalizacji są skazane na klęskę![]()
Tak trzymać!!![]()
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 11-09-2008 o 09:54 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
rzeczone sample zostały przeniesione na właściwe miejsce:
http://canon-board.info/showthread.p...752#post525752
Trochę odgrzeję i dodam od siebie...
Na pewno to "moja wada wzroku", ale na matówce przy f/1.2 (mam póki co tylko zwykłą) nie widzę prawidłowo głębi, którą później mam na zdjęciu (a wcześniej na LV). A ponieważ mam też ciemne szkło f/4, to zmienianie matówki nie jest najwygodniejszym z rozwiązań.
PS
A wracając do tematu: strona Canon USA coś się kićka - uzupełniają zawartość?![]()
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 11-09-2008 o 11:16
EOS - conditio sine Kwanon...
zależy co robisz. W zdjęciach mebli przydaje mi się wielokrotnie, np. żeby na podstawie siatki z LV sprawdzić prawidłowe ustawienia aparatu względem obiektu. Poza tym w wizjerze nie widzisz pełnego kadru, w LV tak. Sprawdzam więc przez LV czy mi się obiekt dobrze w kadrze rozłożył. Albo gdy potrzebuje zrobić zdjęcia z wysoka, np. tańczących na weselu: włączam LV, sprawdzam kadr, wyłączam LV i strzelam.
Ja co prawda nigdy LV nie używałem, ale lepiej kadruje mi się na matówce 6x6 niż małoobrazkowej, o kropianej nie mówiąc. Po prostu łatwiej mi się skupić na kadrze, kompozycji itd. Myślę, że z LV moż być podobnie przy statycznych obiektach.
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
na dpreview ludzie się doktoryzują z przytaczanego tu już przeze mnie położenia napisu EOS.
Znalazłem taki komentarz, który mnie akurat by bardzo pasował. Nie sądzę aby C tak bardzo grał na ludzkich emocjach aby fakt że odsłonił napis EOS miał coś więcej oznaczać, ale kto to wie
The EOS position similar to Elan7 style.