Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 222 z 393 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272322 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 211 do 2 220 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jednak 1000D bez gum wyglada dosyc brutalnie w porownaniu z 450D.
    chodzi Ci o gumy uchwytu?

1000D to pierwszy przypadek u Canona, ze nowa puszka cyfrowa jest tylko schamieniem istniejacego modelu i nie wnosi absolutnie nic nowego. To odczytuje jako oznake paniki.
    ja bym z tym nie przesadzal. to za duza firma i zbyt zaawansowana technologicznie w tej dzialce, zeby panikowala. a juz na pewno nie w odniesieniu do rynku amatorskiego, ktory jest wyzwaniem wylacznie marketingowym. bo nie technologicznym
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Canon nie panikuje tylko i wyłącznie z tego powodu, że ma bardzo zróżnicowane produkty i w związku z tym dochody z wielu źródeł. Optyka i fotografia stanowi niszę w jego działalności. Canon to nie Nikon - foto nie stanowi dla niego "być albo nie być".

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Canon nie panikuje tylko i wyłącznie z tego powodu, że ma bardzo zróżnicowane produkty i w związku z tym dochody z wielu źródeł. Optyka i fotografia stanowi niszę w jego działalności. Canon to nie Nikon - foto nie stanowi dla niego "być albo nie być".
    To jest raczej oczywiste - kiedy mowimy tu o Canonie to nie mamy przeciez na mysli calego Canona tylko te czesc ktora produkuje system EOS. Ale juz optyka to nie nisza jednak, tylko lwia czesc Canona. Nie ma Canona bez optyki. A fotografie traktuja jednak prestizowo.

Polecam artykul

http://news.cnet.com/8301-13580_3-98....html?hhTest=1

Wynika z niego, ze obecny podzial rynku SLR Canon-Nikon to 42.7% do 40%, podczas gdy jeszcze w 2006 bylo 46.7% do 33%. Znaczny spadek dla Canona. Ostatnio szybkosc wzrostu sprzedazy Nikona jest ponad dwukrotnie wyzsza niz u Canona.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

(...) A fotografie traktuja jednak prestizowo.
    (...)
    Może i prestiżowo ale jednak niszowo. Był parę miesięcy temu cytowany na forum wywiad z v-ce prezesem C, który nie pozostawił w tej kwestii większych wątpliwości. Drukarki, xero, video,................, i dopiero foto

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    To wszystko przez polskie przedstawicielstwo Canona, dobijaja takie ceny na korpusy ze glowa mala, przysylaja dostawy dwa tygodnie po terminie i zazwyczaj polowe tego co zamowiles, a na lepsze korpusy i body dorzucaja taka marze ze kierownicy takich hal jak MM nie chca tego brac bo nikt tego nie kupi, ewentualnie canon liczy ewentualna dostepnosc korpusu w miesiacach badz wogole jej nie ma. Przykladowo w czerwcu 5d kosztowal na allegro okolo 5700 - 6000, w Foto plusie 6800, a w specjalnej cenie dla Saturna w kato Canon chcial przyslac 5d po cenie 7300 (to jeszcze wszystko bez marzy i vatu, przeliczcie sobie ami ile bylo by po dolozeniu tego wszystkiego). Polski Canon to najgorszy przedstawiciel z jakim sie spotkalem.
    Może Canon Polska nie jest wcale taki najgorszy, wiadomo brakuje mu do doskonałości ale może nie jest taki zły. Ja zamówiłem obiektyw 50mm f/1.4 w Irlandii i miałem czekać tydzień a czekałem 5 tygodni bo sprowadzali mi obiektyw z UK gdzie po drodze sprzedali go komuś innemu a dla mnie sprowadzali jeszcze raz. Ręce mi normalnie opadły i co najlepsze nikt nie raczył nikogo o niczym poinformować.

Uzależniony

Domyślnie

Irlandia to ciekawy kraj, wlasnie wrocilem. Mialem nadzieje ze jadac do kraju cudu gospodarczego bede mial okazje pomacac jakies cuda. Mylilem sie. Odwiedzilem duzo sklepow, szczytem technologii ktory sie kurzy na polce jest 40D, wszedzie rowna cena 1399eur.

Po tym pobycie dopisuje cos co nikon ma a pewnie u canona nie zobacze, sztuczny horyzont lub cokolwiek innego co mi powie kiedy trzymam prosto aparat. Nie wiem co sie stalo, pokrzywilo mnie chyba ale duzo fot mam przekrzywionych.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Może i prestiżowo ale jednak niszowo. Był parę miesięcy temu cytowany na forum wywiad z v-ce prezesem C, który nie pozostawił w tej kwestii większych wątpliwości. Drukarki, xero, video,................, i dopiero foto
    No pewnie, ze dopiero, ale bynajmniej nie nisza . Nie ma co teoryzowac, jest dokument

http://www.canon.com/ir/results/2007/rslt2007e.pdf

z ktorego wynika, ze profit Canona z "business machines" czyli cale xero, drukarki, plus peryferia jak skanery itd. w 2007 r. to 5.7 miliarda $, a z "kamer" 2.7 miliarda $. To nie nisza i nie w kij dmuchal. A prawie 50% wartosci kamer to SLR (ok 15% sztuk). Przy tym wymienia sie XTi, 30/40D i obiektywy do nich jako zrodlo dochodow SLR no i kompakty. Oczywiscie 5D i wyzej przynosza o wiele mniej pieniedzy, chociaz sa wazne wlasnie prestizowo.

Jak na nisze to mowi sie tam o wiele za duzo o SLR wymieniajac nawet modele.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 18-08-2008 o 19:10

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No pewnie, ze dopiero, ale bynajmniej nie nisza . Nie ma co teoryzowac, jest dokument

http://www.canon.com/ir/results/2007/rslt2007e.pdf

z ktorego wynika, ze profit Canona z "business machines" czyli cale xero, drukarki, plus peryferia jak skanery itd. w 2007 r. to 5.7 miliarda $, a z "kamer" 2.7 miliarda $. To nie nisza i nie w kij dmuchal. A prawie 50% wartosci kamer to SLR (ok 15% sztuk). Przy tym wymienia sie XTi, 30/40D i obiektywy do nich jako zrodlo dochodow SLR no i kompakty. Oczywiscie 5D i wyzej przynosza o wiele mniej pieniedzy, chociaz sa wazne wlasnie prestizowo.

W krotkim rozdziale "Outlook" (prognozy na najblizsza przyszlosc) mowi sie wiecej o SLR niz o drukarkach/kopiarkach.
    Dzięki za linka.
    Jeśli jest tak jak piszesz - (nie mam na razie chwili na czytanie tego pdfa, ale go przeczytam ) - to właśnie potwierdza co stwierdziłem. Foto nie jest najbardziej dochodowe dla Canona.
    Opierając się tutaj na danych z Twojego postu, C nawet zarzucając foto (jako 50% z "kamer" za 2,7 G$) całkowicie traci jedynie 1,35 G$. Bo posiada jednocześnie 7,05G$ z innych produktów. W skali zarobków tej firmy widać jasno, że jest to jednak nisza
    Dodam oczywiście, że moim skromnym zdaniem. Nie będę tutaj kruszyć kopi o nazewnictwo
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 18-08-2008 o 19:27

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Może Canon Polska nie jest wcale taki najgorszy, wiadomo brakuje mu do doskonałości ale może nie jest taki zły. Ja zamówiłem obiektyw 50mm f/1.4 w Irlandii i miałem czekać tydzień a czekałem 5 tygodni bo sprowadzali mi obiektyw z UK gdzie po drodze sprzedali go komuś innemu a dla mnie sprowadzali jeszcze raz. Ręce mi normalnie opadły i co najlepsze nikt nie raczył nikogo o niczym poinformować.
    Nie no, Canon nie jest zly, Canon po prostu wie ze i tak sie sprzeda, na wszystkich polkach od 300 pln do 20 kpln stad olewka.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jednak 1000D bez gum wyglada dosyc brutalnie w porownaniu z 450D. 1000D to pierwszy przypadek u Canona, ze nowa puszka cyfrowa jest tylko schamieniem istniejacego modelu i nie wnosi absolutnie nic nowego. To odczytuje jako oznake paniki. Polecam 1000D tylko najubozszym, albo jako czwarty zapasowy na jakas wojne.
    (....)
    Jakiej paniki? Przecież oni zapowiadali taki korpus rok przed wypuszczeniem . Do tego żadne "schamienie" - w czasach analoga robili to wielokrotnie. Czysta chłodna kalkulacja nic więcej.

To jest raczej oczywiste - kiedy mowimy tu o Canonie to nie mamy przeciez na mysli calego Canona tylko te czesc ktora produkuje system EOS. (....)
    Nie ma czegoś takiego jak "części która produkuje system EOS". System jest produkowany w ramach wielu spółek i fabów całej korporacji.

(....)
    Ale juz optyka to nie nisza jednak, tylko lwia czesc Canona. Nie ma Canona bez optyki. A fotografie traktuja jednak prestizowo.

(....)
    Jaka znów lwia część ?

27% Office imaging products
    34% Computer peripherals
    27% Cameras
    10% Optical & other products
    2% Business information products

Źródło - canon.com
    Fotografie może i traktują prestiżowo ale nie ma wątpliwości co jest dla nich podstawą. Przy czym należy pamietać, że dslr-y to znów nisza w dziale "Cameras".

BTW. Nie znaczy to jednak, że niektórzy nie mogą się pocieszyć myślą o kupnie np. 35-70/2 L w niedługim czasie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-08-2008 o 20:08
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 222 z 393 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272322 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów