Tak
Nie
Czyli IS nie jest po to, by poniekąd zastąpić statyw, ale by poradzić sobie z gorszymi warunkami oświetleniowymi...
Choć to w zasadzie nie dokońca prawda... Sam korzystałem z IS'a, choćby tylko po to by wydłużyć czas naświetlania i zrobić ładniejsze rozmycie np wody... ;-)
Tak czy siak, mi IS się bardzo podoba i nie potrafię zrozumieć, że komuś mógłby przeszkadzać... Żałuję, że nie ma np takiej EF 100/f2.0 IS, ale może kiedyś to się zmieni?
Nie, tak to chyba nie jest. Wiadomo ze IS nie zastepuje swiatla i nie zamraza obiektow:-)
Jednak posiadanie IS-a badz co badz pomaga - majac obecnie 70-200 2.8 z IS-em doceniam ze tam jest - moze reke mam nie taka jak potrzeba, bynajmniej u mnie sie przydaje chocby do niwelowania drgan szczegolnie na dluzszym koncuPrzy 24-105 rowniez sie nie obrazam ze jest tam IS i lepiej ze go tam mam.
Jesli bedzie nowy 24-70 2.8 z IS , dodatkowo poprawiony optycznie to moge sie zalozyc ze obecna wersja zacznie robic troche gorsze fotki i wielu chetnych bedzie na nowy![]()
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
moze tak to napisze:
jesli masz i uzywasz statyw to IS jest do niczego nie potrzebny
problemem pozostaje okreslenie jak czesto statyw nie moze byc uzyty ale musi byc jakas dodatkowa stabilizacja.
przy czym podkreslilem kluczowe slowo. ktore wyraznie rozni sie od wersji nie chce mi sie nosic statywu. bo jak sie przezwyciezy ped do niestarannosci, to mozna bardzo duzo zyskac
oczywiscie, sa sytuacje gdy statywu po prostu sie nie da i tyle. tylko ze to nie jest 100% wszystkich scen > 1/30 sekundy, jak wielu wyznawcow stabilizacji powszechnie ewangelizuje![]()
Nie wiem, jak to tam jest do końca z tą ewangelizacją, ale między innymi z tych przyczyn o których piszesz, wolę mieć IS'a w obiektywie niż jego brak... Bo zawsze łatwiej jest dokupić statyw i zacząć z niego korzystać, niż dorobić do wszystkich posiadanych szkieł bez IS'a stabilizację... Dlatego jeśli to możliwe - biorę zawsze wersję z IS'em :-) Sprawę rozwiązał by po części następca 5D, w którym C zdecydowałby się na wstawienie stabilizowanej matrycy - ale to jest raczej nie realne w 5D MkII![]()
"O czym wy to towarzysze rozmawiacie?? Dziś w nocy umarł towarzysz Stalin" ....![]()
No no, ciekawe poglady. Jednak niezgodne z Kanonem Czystosci Doktryny Canon-Board. Przypomne, ze
-> GO nigdy nie jest za cienka;
-> idealne aparaty to te Canony ktorych jeszcze nie ma ale sie wkrotce pojawia;
-> sprzet moze byc za lekki albo za maly, ale nigdy za wielki i za ciezki. Tylko ofermy skarza sie na mase sprzetu.
:-D:-D
Toscie sie juz kompletnie chlopaki rozmarzylistabilizacja matrycy to jest dobra dla tych co nie umia zrobic dobrego IS-a, wzglednie VR-a, i Canon raczej nie zrezygnuje z takiej kasy jaka trzepie na stabilizowanych wersjach szkiel.
Swoja droga chcialbym zobaczyc rezultaty stabilizowania matryca obiektywu 300mm.
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.