Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 213 z 393 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223263313 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 121 do 2 130 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    bo jak w takim razie wytlumaczysz osoby, ktore mimo dobrego swiatla robia zdjecia ze statywu?
    Są "po paru głębszych" i muszą się czegoś trzymać?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Są "po paru głębszych" i muszą się czegoś trzymać?
    to tez, ale akurat nie ta odpowiedz sugerowalem
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

oczywiscie, ze wlasnie po to.
    statyw sluzy do zablokowania kadru, ktory zamierzasz ujac i pomodlenia sie, czy jest w nim to co byc powinno i czy to co sie wydaje, ze byc powinno, jest faktycznie warte sfotografowania. tam gdzie porzadne kadrowanie ma znaczenie nie robi sie tego z reki, bo z drzacego podparcia to jest g... nie komponowanie zdjec
    Czyli IS nie jest po to, by poniekąd zastąpić statyw, ale by poradzić sobie z gorszymi warunkami oświetleniowymi...
    Choć to w zasadzie nie dokońca prawda... Sam korzystałem z IS'a, choćby tylko po to by wydłużyć czas naświetlania i zrobić ładniejsze rozmycie np wody... ;-)
    Tak czy siak, mi IS się bardzo podoba i nie potrafię zrozumieć, że komuś mógłby przeszkadzać... Żałuję, że nie ma np takiej EF 100/f2.0 IS, ale może kiedyś to się zmieni?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    A mnie ciekawi opinia panująca na CB, że IS ma zastąpić światło. Wydaje mi się że jednak tak nie jest - IS ma zastąpić, w pewnym stopniu, statyw.
    Nie, tak to chyba nie jest. Wiadomo ze IS nie zastepuje swiatla i nie zamraza obiektow:-)
    Jednak posiadanie IS-a badz co badz pomaga - majac obecnie 70-200 2.8 z IS-em doceniam ze tam jest - moze reke mam nie taka jak potrzeba, bynajmniej u mnie sie przydaje chocby do niwelowania drgan szczegolnie na dluzszym koncu Przy 24-105 rowniez sie nie obrazam ze jest tam IS i lepiej ze go tam mam.
    Jesli bedzie nowy 24-70 2.8 z IS , dodatkowo poprawiony optycznie to moge sie zalozyc ze obecna wersja zacznie robic troche gorsze fotki i wielu chetnych bedzie na nowy
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Czyli IS nie jest po to, by poniekąd zastąpić statyw, ale by poradzić sobie z gorszymi warunkami oświetleniowymi...
    Choć to w zasadzie nie dokońca prawda... Sam korzystałem z IS'a, choćby tylko po to by wydłużyć czas naświetlania i zrobić ładniejsze rozmycie np wody... ;-)
    Tak czy siak, mi IS się bardzo podoba i nie potrafię zrozumieć, że komuś mógłby przeszkadzać... Żałuję, że nie ma np takiej EF 100/f2.0 IS, ale może kiedyś to się zmieni?
    moze tak to napisze:
    jesli masz i uzywasz statyw to IS jest do niczego nie potrzebny
    problemem pozostaje okreslenie jak czesto statyw nie moze byc uzyty ale musi byc jakas dodatkowa stabilizacja.

przy czym podkreslilem kluczowe slowo. ktore wyraznie rozni sie od wersji nie chce mi sie nosic statywu. bo jak sie przezwyciezy ped do niestarannosci, to mozna bardzo duzo zyskac

oczywiscie, sa sytuacje gdy statywu po prostu sie nie da i tyle. tylko ze to nie jest 100% wszystkich scen > 1/30 sekundy, jak wielu wyznawcow stabilizacji powszechnie ewangelizuje
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

oczywiscie, sa sytuacje gdy statywu po prostu sie nie da i tyle. tylko ze to nie jest 100% wszystkich scen > 1/30 sekundy, jak wielu wyznawcow stabilizacji powszechnie ewangelizuje
    Nie wiem, jak to tam jest do końca z tą ewangelizacją, ale między innymi z tych przyczyn o których piszesz, wolę mieć IS'a w obiektywie niż jego brak... Bo zawsze łatwiej jest dokupić statyw i zacząć z niego korzystać, niż dorobić do wszystkich posiadanych szkieł bez IS'a stabilizację... Dlatego jeśli to możliwe - biorę zawsze wersję z IS'em :-) Sprawę rozwiązał by po części następca 5D, w którym C zdecydowałby się na wstawienie stabilizowanej matrycy - ale to jest raczej nie realne w 5D MkII

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

"O czym wy to towarzysze rozmawiacie?? Dziś w nocy umarł towarzysz Stalin" ....

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Sprawę rozwiązał by po części następca 5D, w którym C zdecydowałby się na wstawienie stabilizowanej matrycy - ale to jest raczej nie realne w 5D MkII
    Stabilizacja matrycy choćby 1EV byłaby darem niebios. Takie stałki jak 100/2, 135/2, 200/2.8 dostałyby niezłego kopa.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KvM Zobacz posta

A mała GO nie zawsze jest tym co w danym momencie chce się uzyskać.....

Dla mnie praktycznie idealnymi aparatami są Nikony FX....

.....bo sprzęt waży ze 3 kilogramy jak nie lepiej i po całym dniu daje to w kość.
    No no, ciekawe poglady. Jednak niezgodne z Kanonem Czystosci Doktryny Canon-Board. Przypomne, ze

-> GO nigdy nie jest za cienka;
    -> idealne aparaty to te Canony ktorych jeszcze nie ma ale sie wkrotce pojawia;
    -> sprzet moze byc za lekki albo za maly, ale nigdy za wielki i za ciezki. Tylko ofermy skarza sie na mase sprzetu.

:-D:-D

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Stabilizacja matrycy choćby 1EV byłaby darem niebios. Takie stałki jak 100/2, 135/2, 200/2.8 dostałyby niezłego kopa.
    Toscie sie juz kompletnie chlopaki rozmarzyli stabilizacja matrycy to jest dobra dla tych co nie umia zrobic dobrego IS-a, wzglednie VR-a, i Canon raczej nie zrezygnuje z takiej kasy jaka trzepie na stabilizowanych wersjach szkiel.
    Swoja droga chcialbym zobaczyc rezultaty stabilizowania matryca obiektywu 300mm.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Strona 213 z 393 PierwszyPierwszy ... 113163203211212213214215223263313 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów