Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 5d vs 40d

Domyślnie 5d vs 40d

Witam :)

Aktualnie mam 400D z Canon 50mm/1.8, Sigma 70-200/2.8 i planuje zmienić puszkę (bo już nie starcza do moich potrzeb) - stąd pytanie co wybrać.
    Zdjęcia robię głównie reporterka, portety, krajobraz (przy reporterce w moim wypadku prędkość zdjęć nie jest problematyczna dlatego tak bardzo 40D nie przemawia do mnie pod tym względem).

Powody zmiany:
    - za duże szumy (często-gęsto robie zdjęcia z dużym ISO),
    - różne dziwne zachowania aparatu - przy full auto ustawia np. 2.8 z czasem 1/100, w trybie AV przy f/2.8 daje czas 1/10, a w trybie M przy f/2.8 i 1/100 twierdzi ze zdjęcie będzie za ciemne,
    - brak szczelności - jakoś mam dziwne obawy brać aparat na plażę,

5d:
    +pełne FF,
    + amatorskie HighEnd,
    + szybki start (według specyfikacji 0.2sekundy)
    + ISO 50
    40d
    + szybkość 6kl/s
    + nowy RAW II (ponoć mniejsze rozmiary plików)

Przyznaje, że jeszcze obu nie "macałem" (wiem, że to jest najważniejszy parametr :), ale chętnie poczytałbym opinie lepszych ode mnie.

Update: różnica cenowa jest do zaakceptowania (pod warunkiem, że cena/możliwości to zrekompensuje).
    Ostatnio edytowane przez gaidin ; 11-08-2008 o 08:55

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gaidin Zobacz posta
    .....
    +pełne FF.....
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Witam

Aktualnie mam 400D z Canon 50mm/1.8, Sigma 70-200/2.8 i planuje zmienić puszkę (bo już nie starcza do moich potrzeb) - stąd pytanie co wybrać.
    Zdjęcia robię głównie reporterka, portety, krajobraz (przy reporterce w moim wypadku prędkość zdjęć nie jest problematyczna dlatego tak bardzo 40D nie przemawia do mnie pod tym względem).

Powody zmiany:
    - różne dziwne zachowania aparatu - przy full auto ustawia np. 2.8 z czasem 1/100, w trybie AV przy f/2.8 daje czas 1/10, a w trybie M przy f/2.8 i 1/100 twierdzi ze zdjęcie będzie za ciemne,

5d:
    +pełne FF,
    + amatorskie HighEnd,
    + ISO 50
    40d
    + szybkość 6kl/s

Przyznaje, że jeszcze obu nie "macałem" (wiem, że to jest najważniejszy parametr , ale chętnie poczytałbym opinie lepszych ode mnie.

Update: różnica cenowa jest do zaakceptowania (pod warunkiem, że cena/możliwości to zrekompensuje).
    Widzę że szukasz powodu żeby kupić nową zabawkę ;-) Ani jeden ani drugi szczelny nie jest, 14-bitowy RAW w 40D jest większy niż w porównywalnych aparatach (pewnie wciąż mniejszy niż w 5D ze względu na rozmiar matrycy), wymienianie szybkiego startu to ma raczej sens przy porównaniu do kompakta... Może byś tak napisał co chcesz fotografować ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Mógłbyś napisać w jaki sposób przerosłeś tę puszkę? Co Ci w niej "nie starcza"?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Powody zmiany:

5d:
    +pełne FF,
    + amatorskie HighEnd,
    + ISO 50
    40d
    + szybkość 6kl/s
    Myślę że wymiana sprzętu szczególnie jeśli chodzi o nastawy aparatu w różnych trybach nie pomoże .... nadal będzie się "dziwnie" zachowywał. Z prostej przyczyny ... to fotograf ma problemy ze znajomością instrukcji obsługi a nie sprzęt z pomiarem światła.

Tak jak napisał poprzednik żadne z tych body nie jest uszczelniane. Wszystkie startują niemalże tak samo szybko.

Napisz że masz ochotę na nową puszkę i będzie wiadomo o co chodzi 40d da Ci lepszy AF, 5d natomiast wizjer i jakość zdjęć. Weź no poczytaj jeszcze wątki na ich temat bo brakuje Ci podstawowej wiedzy.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony

Domyślnie

Powody zmiany:
    .
    A kadr jest 100% ten sam? Swiatlo identyczne? Statyw uzyty?
    ISO to samo?, pomiar swiatla ten sam?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Widzę że szukasz powodu żeby kupić nową zabawkę ;-) Ani jeden ani drugi szczelny nie jest, 14-bitowy RAW w 40D jest większy niż w porównywalnych aparatach (pewnie wciąż mniejszy niż w 5D ze względu na rozmiar matrycy), wymienianie szybkiego startu to ma raczej sens przy porównaniu do kompakta... Może byś tak napisał co chcesz fotografować ?
    Przecież napisałem:
    Na 1D mnie nie stać więc kompromisem jest 5d/40d pod względem szczelności.

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    Mógłbyś napisać w jaki sposób przerosłeś tę puszkę? Co Ci w niej "nie starcza"?
    Wysokie szumy (często muszę robić zdjęcia na dużym ISO - już przy 400 mi przeszkadzają.Przy 1600 są już dla mnie nie akceptowalne, a często muszę się nim posiłkować.
    Obudowa mi przeszkadza, źle leży w ręce (tak wiem, mogłem zwrócić na to uwagę przy zakupie).

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Myślę że wymiana sprzętu szczególnie jeśli chodzi o nastawy aparatu w różnych trybach nie pomoże .... nadal będzie się "dziwnie" zachowywał. Z prostej przyczyny ... to fotograf ma problemy ze znajomością instrukcji obsługi a nie sprzęt z pomiarem światła.
    Możesz rozwinąć temat? czytałem instrukcję i nie znalazłem tam informacji "full auto" da ci inne parametry zdjęcia niż te same ustawienia na M.

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Tak jak napisał poprzednik żadne z tych body nie jest uszczelniane. Wszystkie startują niemalże tak samo szybko.
    Tutaj mogę się mylić - ale wydawało mi się, że jednak XXd/Xd jest szczelniejsze i lepiej wykonane body niż 400D.

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Napisz że masz ochotę na nową puszkę i będzie wiadomo o co chodzi :)
    Po części tak, i chyba wychodzi że tylko to jest powodem - bo zapewne zaraz się dowiem, że jestem **** a nie fotografem ;) [tak to autoironia].
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    A kadr jest 100% ten sam? Swiatlo identyczne? Statyw uzyty?
    ISO to samo?, pomiar swiatla ten sam?
    Tak, tak tak tak i jeszcze raz tak.
    Niestety nie mam pod ręką tych zdjęć, jak uda mi się wieczorem znaleźć chwilę to zrobie jeszcze kilka testowych zdjęć.
    Różnice były i wizualne (ciemniejsze zdjęcie) i na histogramie.
    Ostatnio edytowane przez gaidin ; 11-08-2008 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Obawiam się, że to nie wina aparatu tylko brak przeczytania przez Ciebie instrukcji/brak podstawowej wiedzy fotograficznej.
    5D nie jest w ogóle uszczelnione, 40D ma pseudo uszczelnienia...
    Reszta to coś co było tutaj wałkowane miliony razy.
    Ten wątek pewnie i tak zaraz poleci do piachu.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ani jeden ani drugi szczelny nie jest, 14-bitowy RAW w 40D jest większy niż w porównywalnych aparatach (pewnie wciąż mniejszy niż w 5D ze względu na rozmiar matrycy)
    Jemu chyba chodzi o sRAW.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Obawiam się, że to nie wina aparatu tylko brak przeczytania przez Ciebie instrukcji/brak podstawowej wiedzy fotograficznej.
    Wiedziałem, że mogę liczyć na wbicie kołka od Ciebie ;)

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Ten wątek pewnie i tak zaraz poleci do piachu.
    Proponuje razem ze mną ;P

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów