Witam! To mój pierwszy wątek na tym forum i w zasadzie to nie wiem gdzie gdzie go umieścić. Fotografią na poważnie zajmuje się od niedawna mam eosa 400d+ kit i jestem w trakcie zbiórki na 70-200 f2.8L. Ale nie o to tu chodzi, otóż ostatnio będąc u dziadka (który kiedyś zajmował się fotografią) otrzymałem propozycję odziedziczenia jego sprzętu, jest to cały ogromny kosz i ja nawet nie mam na to miejsca więc chcę wybrać tylko to co będzie w tej chwili dla mnie jakoś użyteczne, zrobiłem sobie spis tych rzeczy i postanowiłem zapytać. Nie znam się za bardzo na starszych akcesoriach więc proszę o pomoc, potrzebuję rady który z obiektywów będzie nadawał sie do mojego eosa (dając przy tym jakościowo dobre efekty) a z czym dać sobie spokój oraz co muszę dokupić aby to należycie działało. Oto skrócona lista zawartości kosza:
-Start 66+ jakieś dziwne obiektywy...
-Praktica BX20 + Prakticar Pentacon MC 50mm 1:1,8
-Pentacon six + aus Jena Bm 1:2,8 80mm
-Praktica FX3
-CZ Jena Tessar 2,8/50
-MC flektogon 4/50 CZ jena ddr
-MC Sonnar 2,8/180 CZ jena ddr
-Smc Takumar 3,5/35
-Pierścienie posrednie Pentacon z,I,II,II,a,b
-Jakieś lampy (kilka rollei i kilka z wytartymi nazwami), wizjery, pierścienie ale to raczej nie istotne
Niestety nie sprawdziłem mocowań więc podałem nazwy body żeby chociaż naprowadzić co to może być i jakie adaptery bedą potrzebne