Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 357

Wątek: Canon EOS 1000D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Można dużo prościej. Wystarczy analizować pochodne jednowymiarowe, w pionie i poziomie, wzdłuż pasków, bez uwzględnienia kolorów.
    tak doslownie to tego nie mozesz zrobic, bo kazdy sasiadujacy piksel na matrycy jest z innej barwy ale de facto taki algorytm i tak bylby "monochromatyczny" bo musi dzialac przed jakakolwiek interpolacja Bayera

Co nie zmienia faktu, że liczba kroków, jakie trzeba zrobić dla wyznaczenia ekstremum funkcji jest duża.
    niekoniecznie. mysl nie o ekstremum globalnym tylko o lokalnym. i o tym, ze
    to by moglo byc robione na poziomie drucikow, bez udzialu zadnego procesora. na zasadzie: dopoki pomiar_nowy > pomiar_stary => ruszamy dalej obiektywem w ta sama strone. else krok wstecz; stop

tak na chlopa to to powinno sie dac zrobic tanim kosztem czasowym, tzn. w praktyce ograniczone by bylo tylko predkoscia/bezwladnoscia silnika w lensie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Akustyk i piast9!

Miód na moje rany lejecie - obaj oczywiście macie racje, walka toczy się - jak to zwykle bywa - o szczegóły, np.:
    • szum powoduje, że minimów jak psów, dla ekstremalnie jasnych szkieł spacer od MFD do INF to jak droga przez Tybet bez jaków.
    • Oczywiście ostrzenie od MFD jest trudniejsze (tu nawet teleobiektywy mają przełączniki)
    • kroków zwykle nie dobiera się równomiernie - raczej malejąco, od "siedmiomilowego począwszy"
    • "liczy się" (i to szybko!) nie tylko w pionie i w poziomie, ale i po skosie (45˚).
    • w gruncie rzeczy nie ma potrzeby pobierać danych z całej matrycy
    • można liczyć tylko luminancję, ale że środowisko losowe, to można też osobno dla każdej ze składowych RGB (i zrobić głosowanie)

A właśnie - chcąc rozważać przy tym AF-servo trzeba liczyć dwa razy tyle...

PS
    Ja sobie myślę, że jak tylko mechatronicy zaczną wreszcie produkować wafle 3D, to inżynierom starczy odwagi i pomysłowości, żeby taki silikonowo-fazowy AF zrobić - będzie pewnie trochę gorszy od optycznego, ale pewnie i nie gorszy od "kontrastowego".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tak na chlopa to to powinno sie dac zrobic tanim kosztem czasowym, tzn. w praktyce ograniczone by bylo tylko predkoscia/bezwladnoscia silnika w lensie
    No to kiedy Kolega zawita na stare śmieci alma mater?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 25-07-2008 o 14:04 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    I o tym, ze
    to by moglo byc robione na poziomie drucikow, bez udzialu zadnego procesora.
    Niestety, odczyt danych z matrycy, zwłaszcza CMOS, to już procesor potrzebny. Zdaje się, że starodawne czujniki AF na kontrast to była linijka CCD, filtr górnoprzepustowy i prosta elektronika, działająca tak jak mówisz.

A szumy mają wpływ statystyczny więc uśrednianie powinno je pomóc usuwać. Ale to jest dalsze spowolnienie pracy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Niestety, odczyt danych z matrycy, zwłaszcza CMOS, to już procesor potrzebny. Zdaje się, że starodawne czujniki AF na kontrast to była linijka CCD, filtr górnoprzepustowy i prosta elektronika, działająca tak jak mówisz.

A szumy mają wpływ statystyczny więc uśrednianie powinno je pomóc usuwać. Ale to jest dalsze spowolnienie pracy.
    Ale fazowe AF też mają linijki czujników za pryzmatem.
    Można różnie uśredniać, np. grupując piksele nie zwiększamy, a wręcz zmniejszamy nakład pracy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No to kiedy Kolega zawita na stare śmieci alma mater?
    min { jakos przed grudniowymi swietami (jakbym z jakichs powodow byl w kraju przodkow); przy okazji obrony doktoratu}

trudno powiedziec bo do PL mi sie nie spieszy, a termin oddania manuskryptu jest... wiecznie bliski
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

Samego sciagania danych z matrycy i przeliczania kontrastu to ja bym sie nie bal, od lat w medycynie uzywa sie zaawansowanych systemow do sledzenia np. komorek czy ruchu oka. Moze Digic III nie wystarczy, ale my tu raczej mowimy o Digic XIII :-)
    Gorzej z efektywnym poruszaniem w tym AF-Servo, no i tutaj pomysl z "czyms 3D" moze byc rozwiazaniem. Na przyklad jakas super komorka, ktora dziala jak uklad AF, a znika w momencie robienia zdjecia, takie (pol)przepuszczalne lustro schowane w matrycy. Optyka w CMOSie, hmmm...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    Samego sciagania danych z matrycy i przeliczania kontrastu to ja bym sie nie bal, od lat w medycynie uzywa sie zaawansowanych systemow do sledzenia np. komorek czy ruchu oka. Moze Digic III nie wystarczy, ale my tu raczej mowimy o Digic XIII :-)
    Mnie osobiście też dziwi, dlaczego nawet taki D3 potrzebuje sekund, a nie okamgnienia

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    Gorzej z efektywnym poruszaniem w tym AF-Servo, no i tutaj pomysl z "czyms 3D" moze byc rozwiazaniem. Na przyklad jakas super komorka, ktora dziala jak uklad AF, a znika w momencie robienia zdjecia, takie (pol)przepuszczalne lustro schowane w matrycy. Optyka w CMOSie, hmmm...
    Tak myślę, skoro już montują tam silniki, przekładnie, pompy i turbiny!
    Widziałem chyba też gdzieś taki "odwrócony projektor DLP", ale w innym zastosowaniu.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ale fazowe AF też mają linijki czujników za pryzmatem.
    No ale tu chodzi o AF oparty na danych z matrycy. Przy osobnych czujnikach nie ma co wracać do kontrastu skoro czujniki fazowe są lepsze.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No ale tu chodzi o AF oparty na danych z matrycy. Przy osobnych czujnikach nie ma co wracać do kontrastu skoro czujniki fazowe są lepsze.
    Bezapelacyjnie - staram się tylko (wy-)kombinować czy/jak bez osobnego toru optycznego zachować informację o odległości (fazie).

Początki nałogu

Domyślnie

To musi byc jakas matryca z mikro lensami. A wtedy moznaby od razu wdrozyc patent z wieloma plaszczyznami ostrosci. Tyle, ze optyka jest droga i bardziej do mnie przemawia dlubanie w krzemie :-) Patrzac jednak na to ile lat jest uzywany phase AF i jedyne w zasadzie co sie zmienia to uklad sensorow (a to na ukos, a to krzyz itp.), to nie wroze szybkiej rewolucji. Ale ja nie pracuje w Canonie :-)

Strona 15 z 36 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów