Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 103

Wątek: Fotografia Samolotów na 10km wysokości

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

A czy kominowanie z MTO 1000 x2 ma sens? Bo wy widze ganiacie z wielkimi teleskopami astronomicznymi...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

KILLER
    Guest

Domyślnie

Stracisz tak dużo światła że o fotkach możesz zapomnieć. My przy zastosowaniu Barlowa 2x mamy ogniskową 2400mm przy świetle f9.4. W takich warunkach focimy przy czasach 1/250, a Ty musiałbyś zjechać albo z ISO na 200-400 albo przy ISO 100 z czasem poniżej 1/100, a to praktycznie uniemożliwia robienie nieporuszonych fotek tak szybkich obiektów jak samoloty!... niestety!
    Ostatnio edytowane przez KILLER ; 17-07-2008 o 19:51

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

A czy to co pokazujesz jest wycinkiem kadru czy powstały bez wycinania? Ja mam spokojnie nawet przy ISO 800 a na teleskop mnie nie stać... może znasz link do zdjęć robionym zestawem który podałem wcześnie? Mogę także poprosić o link do jakiegoś sklepu internetowego z tymi zabawkami i sugestje na temat wyboru czegoś odpowiedniego?

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

jak koszt teleskopu o ogniskowej 1200mm i swietle 5 to ok 1200zl, czyli taniej niz najtansza elka
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

KF-ExtremeSpotting
    Guest

Domyślnie

Ooooo co za ożywiona dyskusja hehehehe.
    To i ja może trochę chrustu dorzucę.
    Dobrze ,że KILER wyjaśnił sprawę – ale wstydź się!!!

Tu ludzie trawę wydeptują gdzieś pod płotem Okęcia żeby w Polsce zobaczyć z cztery silniki przy jednym latawcu ,a ten wstanie z wyra w kapciach i sobie A380 ogląda.
    I jeszcze mu rega. szczytuje. Jak możesz ! hehe.

Ktoś tu wspominał o ISS i promie.
    Wiem ,że paskudna nieostra i zaszumiona jak obraz w starym ruskim telewizorku – ale moi drodzy – to ogniskowa wypadkowa 4800 mm. Obiekt prowadzony ręcznie.
    Regulacja ostrości – manualna ( i jak tu jeszcze raz ktoś napisze że można ustawić teleskop na nieskończoność to osobiście wydam prę groszy na bilet do WAWy , a zadyma będzie jak by górnicy na manife wpadli hehe.

Stacja pojawia się bardzo nisko – więc początkowa odległość to ok. 1000-600 km.
    W zenicie – czyli najbliżej ok 340 km. Być może mając firmowego CANONa 1200 głębia ostrości nie ma znaczenia (nie wiem bo nie miałem) ale tu trzeba się nieźle nagimnastykować.

KLIK

Pozdrawiam
    KF
    Ostatnio edytowane przez KF-ExtremeSpotting ; 17-07-2008 o 21:37

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Jakiej wielkości są te obiekty w rzeczywistości?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KF-ExtremeSpotting Zobacz posta
    Regulacja ostrości – manualna ( i jak tu jeszcze raz ktoś napisze że można ustawić teleskop na nieskończoność to osobiście wydam prę groszy na bilet do WAWy , a zadyma będzie jak by górnicy na manife wpadli hehe.
    Można teleskop ustawić na nieskończoność
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myciek Zobacz posta
    ?
    One "wstążeczki" namalował pan Ziutek w fabryce Airbusów. Tak samo jak na stateczniku pionowym i na tym egzemplarzu:
    http://lotnictwo.net/foto.php?id=138872
    Teraz juz zobaczyłem te wstazeczki malowane przez Ziutka :-)
    Na poprzedniej fotce nie widzialem statecznika ("zlało" mi sie kolorystycznie z niebem) wiec ta kreska-wstazka wydala mi sie tak znikad - stad bylo moje pytanie.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

KILLER
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Można teleskop ustawić na nieskończoność
    Ale to Ci nic nie da, ponieważ jest zbyt duża prędkość samolotu i ostrość zmienia się dosłownie co sekundę!

KF-ExtremeSpotting
    Guest

Domyślnie

Witam

Na zdjęciu z prawej strony – widać z tyłu prom kosmiczny przycumowany do ISS .
    Widać otwarty luk (dwie pokrywy po bokach promu) i ramie robocze dźwigu który wyciąga KIBO – japoński moduł badawczy .
    Jeśli przyjmiemy ,że rozpiętości baterii słonecznych ok. 74 m
    Prom kosmiczny jest przewożony na B747 który ma ok. 70m więc Discovery ..... dużo mniejszy

Sorry ! Errata !!
    Można ustawić teleskop na nieskończoność ! Ale po co jak się nic nie foci !
    Ps.
    Zbieram kasę na bilet hehe

Pozdrawiam
    KF

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów