Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 146

Wątek: 40D vs. 5D - szybkostrzelnosc - sport.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    ja bym sie tym zdjeciem nie chwalil ale coz...
    zamiast wiekszej liczby fps moze jakas lektura o podstawie kadrowania albo ekspozycji....
    nie zeby wyszlo ze mowie ze nie robisz bardzo dobrych zdjec ale to konkretnie IMHO jest do bani
    a co do fps - przydaje sie ale moim zdaniem jezeli komus naprawde trzeba szybkostrzelnej puchy to albo 40d jako druga albo ktoras z jedynek
    mysle ze canon da w nastepcy 5d z 4fps - i mysle ze to spokojnie wystarczy
    bardziej przydalby sie dobry af chodz w mojej opini po testowaniu 5d da sie nim robic zdjecia

pozdrawiam:wink::wink::wink:
    Mój Mistrzu;
    Po pierwsze nie chwalę się tym zdjęciem, tylko podaję jako przykład na to, że czasem przydaje się więcej klatek.
    Jeżeli chodzi o kadrowanie akurat tego zdjęcia to było tam tak ciasno, że musiałem robić ze stołka - nie było innej opcji, ciekaw jestem jakbyś sobie poradził w tej sytuacji Mistrzu. :-)
    Nuży mnie ta dyskusja, wygląda na to, że w wątku pod tytułem "5D i co dalej"
    nie można narzekać na 3 klatki na sekundę w aparacie canon 5D.
    Myślę że kupię 40D x 2 i będę zadowolony, i klient też będzie zadowolony, bo ta 4 klatka z tych 6,5 na sekundę to może akurat będzie TA klatka. Ale mniejsza z tym, przecież i tak nie potrafię robić zdjęć tylko narzekam na to, że aparaty to nie karabiny maszynowe. Pozdrowienia.
    :-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

obaj "ortografowie" przypomną sobie regulamin :-)
    http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

ponadto z ustaleń pozaregulaminowych dopuszczamy podkreślanie na czerwono ortów w cytatach, natomiast absolutnie NIE DOPUSZCZAMY podejmowania na ten temat dyskusji.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Fuks zwykły, ot co! Widzisz przecież, że u Michała i klatek brakuje, i AF do bani, i w ogóle zdjęcia jakieś takie nie takie. Gdyby 5d miał 10fps, to nawet bez fuksa każdy by robił takie zdjęcia jak Ty.
    co Ty bredzisz ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skorpion Zobacz posta
    PrzydaRZ
    hehe... prawda dzieki za podkreslenie!

Cytat Zamieszczone przez Skorpion Zobacz posta
    Wracając do tematu to polecam małą kartę pamięci, tak na kilka zdjęć. To również zmusza do myślenia przy wciskaniu spustu migawki :wink:
    uzywalem kiedys 3x128MB w 10D, czyli srednio 19 zdjec na karte. z tym ze w obwodzie byl data bank i efektu (dodatkowego) zmuszenia do myslenia na sobie na zauwazylem. pewnie jakby to bylo bez dysku w plecaku, to byloby inaczej.

natomiast, nieodlacznie, za najlepszy spowalniacz uwazam statyw. ktory w wymuszaniu starannosci i poprawianiu jakosci (nie rozumianej jako ostrosc pikseli, tylko "ostrosc" pomyslu fotografa) nie ma dla mnie konkurencji
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    hehe... prawda dzieki za podkreslenie!

uzywalem kiedys 3x128MB w 10D, czyli srednio 19 zdjec na karte. z tym ze w obwodzie byl data bank i efektu (dodatkowego) zmuszenia do myslenia na sobie na zauwazylem. pewnie jakby to bylo bez dysku w plecaku, to byloby inaczej.

natomiast, nieodlacznie, za najlepszy spowalniacz uwazam statyw. ktory w wymuszaniu starannosci i poprawianiu jakosci (nie rozumianej jako ostrosc pikseli, tylko "ostrosc" pomyslu fotografa) nie ma dla mnie konkurencji
    uważam że to co piszesz ma sens, ale nie ma związku z tematem "5D i co dalej".

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Michał, po pierwsze to trochę nieładnie reagujesz. Po drugie jak napisał wcześniej Adam każdy ma swoje upragnione zmiany, które chce zobaczyć w następcy 5D. Po kolejne można krytykować i to robisz. Tylko słabo. Inni mają inne zdanie ale tego ty z kolei nie akceptujesz.

Dodam, ze widząc twoje przykłady i będąc na twoim miejscu, to od następcy 5D w pierwszej kolejności oczekiwał bym:
    - wbudowanego ISa
    - poprawienia działania AFa
    - stosowalnej czułości 6400
    - poprawienia balansu bieli
    - dodania sztucznego horyzontu
    - przystawki poprawiającej kadrowanie

Jak ktoś powiedział, 5D II może mieć 5 kl/sek, ale jeśli nie będzie miał dobrego AF oraz fotografa do obsługi to i 25 klatek będize mało. Przykład podany przez Adama wspaniale to pokazuje, wręcz punktuje.

P.S> może tylko bardzo źle dobrałeś swój przykład ?
    P.S2> tak , jest sarkazm ale aż się prosiło
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Michał, po pierwsze to trochę nieładnie reagujesz. Po drugie jak napisał wcześniej Adam każdy ma swoje upragnione zmiany, które chce zobaczyć w następcy 5D. Po kolejne można krytykować i to robisz. Tylko słabo. Inni mają inne zdanie ale tego ty z kolei nie akceptujesz.

Dodam, ze widząc twoje przykłady, to od następcy 5D w pierwszej kolejności oczekiwał bym:
    - wbudowanego ISa
    - poprawienia działania AFa

Jak ktoś powiedział, 5D II może mieć 5 kl/sek, ale jeśli nie będzie miał dobrego AF oraz fotografa do obsługi to i 25 klatek będize mało. Przykład podany przez Adama wspaniale to pokazuje, wręcz punktuje.

P.S> może tylko bardzo źle dobrałeś swój przykład ?
    wrzuciłem przykład z ostaniego wesela. Nie zastanawiałem się zbytnio i nie oczekiwałem oceny kadru, światła itp.. Przecież pisałem o klatkach na sekundę - po to te przykłady.
    Jak piszesz o przystawce poprawiającej kadrowanie to trochę mi się chce śmiać, bo tam było strasznie ciasno, musiałem robić ze stołka żeby w ogóle coś złapać. Ale przecież wrzuciłem te fotki do wątku "5D i co dalej" a nie do wątku "Moje piękne zdjęcia".
    A jesli chodzi o reagowanie to myślę że pewni użytkowanicy 5D i 3 klatek mają jakiś problem... Nie wiem jak to określić, myślę że określenie "emocjonalny stosunek do posiadanego sprzętu" jest trafny - to moje spostrzeżenie.

Ja zacząłem od tego że przydałoby się więcej klatek... I od razu reakcja - atak... Że nie potrafię robić zdjęć, że złej baletnicy itd... Że przecież Zenitem też można było czy Praktiką...

Natomiast nie chciałem nikogo obrazić. Jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Dodam, ze widząc twoje przykłady i będąc na twoim miejscu, to od następcy 5D w pierwszej kolejności oczekiwał bym:
    - wbudowanego ISa
    Niestety chyba mała szansa... ale byłoby super!
    na 99% będzie... wystarczy przecież oprzeć konstrukcję elementu światłoczułego (matrycy i przetwornika/ów) o 1Dmk3
    na 99% nie będzie - przecież i tak wszyscy tą wypasioną puszką będą RAWy robić
    Obawiam się że Nikon może mieć na to patent
    Co to takiego, mógłbyś rozwinąć myśl? czy chodzi o ten wynalazek z wyższych Nikonów pokazujący, że krzywo kadrujesz? Obawiam się że może być jak ze sztucznym horyzontem...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    A jesli chodzi o reagowanie to myślę że pewni użytkowanicy 5D i 3 klatek mają jakiś problem... Nie wiem jak to określić, myślę że określenie "emocjonalny stosunek do posiadanego sprzętu" jest trafny - to moje spostrzeżenie.
    może i trafne, natomiast moje jest takie, ze na drugim biegunie są też forumowicze, u który występuje dziwny "emocjonalny stosunek do NIE_posiadanego sprzętu"
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    może i trafne, natomiast moje jest takie, ze na drugim biegunie są też forumowicze, u który występuje dziwny "emocjonalny stosunek do NIE_posiadanego sprzętu"
    hmm... na Forum jest też obecne zjawisko wręcz symetryczne - vide stary wątek "5D vs. 40D" i inne flejmy o tym

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów