Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Czas synchronizacji z lampą błyskową

Mieszany widok

Domyślnie

Witam, Kuchatek. (lub ktokolwiek) jaka jest wobec tego możliwość zrobienia zdjęcia w szybkim ruchu osobie (np salto) w pełnym słońcu, doświetlając plan lampa? , aktualnie korzystam z Pocket Wizard-ów 4 kanałowych i lamp 550ex, zastanawiałem sie nad zakupem Pocket Wizard Multimax - poniewaz maja synchro do 1/1000sek - pytanie jak poradzi sobie aparat w wysłaniem sygnału (poprzez złącze synchro)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zyklon Zobacz posta
    ... ale skoro w lustrzankach cyfrowych (mam na mysli canona d 20 lub nikona d70) jest zastosowany ten sam mechnizm migawki szczelinowej metalowej, to czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej.
    skoro pytanie o nikona. W D70 i kilku innych modelach jest migawka hybrydowa. Krótkie czasy sa realizowane elektronicznie. Przy zaklejeniu styków i zostawieniu styku centralnego mozliwa jest synchronizacja azdo 1/8000 ! aczkolwiek z pewnych względów używa się do 1/1000-1/2000.

Cytat Zamieszczone przez Matias Zobacz posta
    z tego co wiem to współczesne lampy regulują ilość wydzielanego światła poprzez skracanie czasu świecenia a nie przez redukcję "mocy".
    (mogę się mylić)
    skracanie czasu jest redukcją mocy. Tak to właśnie jest realizowane.

Cytat Zamieszczone przez maku Zobacz posta
    Sam robiłem zdjęcia przy 1/2000 10D i cała klatak była równo naświetlona. Tak więc te czasy są zdecydowanie dłuższe.
    żebyś miał całą klatkę równo, to te czasy błysku by musiały być krótsze, a nie dłuższe. Przy migawce szczelinowej. To niemozliwe byś miał taką migawkę. A z migawką hybrydową - to możliwe. Nie wiem jaka migawkę ma D10, ale z tego wynika, że musi mieć hybrydową, bo inaczej to co piszesz jest niemożliwe (z lampami studyjnymi). Możliwe jest w trybach HSS, ale te z kolei są nie do osiągnięcia z lampami studyjnymi (ELFO)

Cytat Zamieszczone przez AdamBrzoza Zobacz posta
    ...aktualnie korzystam z Pocket Wizard-ów 4 kanałowych i lamp 550ex, zastanawiałem sie nad zakupem Pocket Wizard Multimax - poniewaz maja synchro do 1/1000sek - pytanie jak poradzi sobie aparat w wysłaniem sygnału (poprzez złącze synchro)
    to nieistotne jak poradzi sobie lepszy Pocket Wizard, bo uzywając radia i tak nie możesz pracować w trybach HSS, nie ma komunikacji dwustronnej lampy z body (no chyba, że w canonie nie musi takowej być, jest inny system błysku niż nikona, ale wątpię by az tak inny)
    Pockety jakie masz obsługują do 1/500. Działa ci z takim czasem? Sam możesz znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Uprawnienia umieszczania postów