Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Czas synchronizacji z lampą błyskową

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

dzekuje za odpowiedz Panie Tomaszu, rozumiem o co chodzi, niezła kombinacja jestem jeszcze tylko ciekawy do czego to służy i jak to sie sprawdza :wink:

[ Dodano: 24-02-2005 ]
    dzekuje za odpowiedz Panie Tomaszu, rozumiem o co chodzi, niezła kombinacja jestem jeszcze tylko ciekawy do czego to służy i jak to sie sprawdza :wink:
    ps. mam jeszcze jedno pytanie do pana "off topic" związane jest ono z efektem moiry występującym w nikonie, zdaje sie ze gdzieś pan pisał o nim na czym to polega ( co uadło mi się znaleść i domyślić się to znikształcenie lini biegnących blisko koło siebie przykładowa firanka - ale czym ono sie objawia dokładniej
    Firma ma znaczenie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Moja lampa, 300EZ nie działa z 300d, bo wymaga trybu A-TTL, ktorego body nie posiada. W tej sytuacji aparat głupieje. Gdy ją wyizoluje to jest ok, tylko że full manual

Ad. moiry. Nie pisałem chyba o tym, ale na ile to rozumiem, to jest to jakiś wzór interferencyjny, który pojawia się, gdy mamy do czynienia z obiektem prążkowanym (typu firanka). Wygląda to jakoś tak
    http://www.mathematik.com/Moire/
    http://www.sandlotscience.com/Moire/Moire_frm.htm
    (dwa pierwsze linki z googla )
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna Awatar Zyklon
    Miasto
    Nowy Wiśnicz

Domyślnie

no tak szukamy moire a nie moira
    Firma ma znaczenie

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie wiem o co chodzi, ale wkręt nieprzeciętny, miło popatrzeć

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

niewiem czy czegos nie poknoce ale jakis czastemu (kilka DOOBRYCH lat) bylo cos takiego ze to blysk lampy byl na tyle dlugi ze pokrywal swym blyskiem krotkie czasy otwarcia migawki - jeden dluzszy blysk i czas np 1/1000, (jak wiem lampy pelna moca swieco ok 1/300-1/500 sek)

Coś już napisał Awatar Matias
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    niewiem czy czegos nie poknoce ale jakis czastemu (kilka DOOBRYCH lat) bylo cos takiego ze to blysk lampy byl na tyle dlugi ze pokrywal swym blyskiem krotkie czasy otwarcia migawki - jeden dluzszy blysk i czas np 1/1000, (jak wiem lampy pelna moca swieco ok 1/300-1/500 sek)
    z tego co wiem to współczesne lampy regulują ilość wydzielanego światła poprzez skracanie czasu świecenia a nie przez redukcję "mocy".
    (mogę się mylić)

[ Dodano: 26-02-2005 ]
    hmmmm.... a ttl na pewno tak robi, bo przecie mierzy sobie ile światła się odbiło od materiału i jak uzna że starczy to bach- odcina błysk

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...(jak wiem lampy pelna moca swieco ok 1/300-1/500 sek)
    Sorry ale to bzdura. Czas swiecenia jest duuuuuzo krótszy - przy tak "długich" czasach lampa musiałaby dysponować potężną mocą a małą elektrownie trudno zmiescić w czterech bateryjkach - do HSS uzywanych jest wiele błyskow.

Pozdrawiam
    Janusz

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z tego co się orientuję, to nie bardzo. Studyjne lampy mają czasy rzędu 1/2000 1/4000 lub krócej, flesze aparatowe 1/10000 do 1/50000. Znaczy to co napisałeś i jeszcze jedno lub czasem dwa zera (-:

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

sluchajcie nie jest az tak rozowo jak mowicie, lampy naprawde az tak krotko nie blyskaja np: studyjna ESPRIT 500 ma czas 1/700 sek.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Sorry ale to bzdura. Czas swiecenia jest duuuuuzo krótszy - przy tak "długich" czasach lampa musiałaby dysponować potężną mocą a małą elektrownie trudno zmiescić w czterech bateryjkach
    Argument chybiony. Im czas dłuższy tym moc może być mniejsza. Dla uproszczenia można przyjąć, że efekt działania lampy jest proporcjonalny do wyemitowanej energii, a jak wiadomo, moc to energia na jednostkę czasu. Czyli: niezależnie od czasu, tyle samo energii lampa by zużyła, a przy krótszym czasie moc musiałaby być większa.

Z tym, że ta moc nie ma nic wspólnego z baterią, bo baterie nie są obciążane w czasie błysku, tylko przed. Tak więc, moc, którą obciążane są baterie, jest odwrotnie proporcjonalna do czasu ładowania lampy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów