Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Czas synchronizacji z lampą błyskową

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tego co się orientuję, to nie bardzo. Studyjne lampy mają czasy rzędu 1/2000 1/4000 lub krócej, flesze aparatowe 1/10000 do 1/50000. Znaczy to co napisałeś i jeszcze jedno lub czasem dwa zera (-:
    http://www.elfo.com.pl/

Sam robiłem zdjęcia przy 1/2000 10D i cała klatak była równo naświetlona. Tak więc te czasy są zdecydowanie dłuższe.

em_slim
    Guest

Domyślnie eos 40d + BOWENS

na moim EOS 40D + 2 BOWENSY ESPRIT 500
    zdjecia wychodza dobrze przy czasach 1/200

krotsze czasy (np 1/500) powoduja juz ze czesc zdjecia jest czarna...
    im krotszy czas tym wieksza czesc czarna oczywiscie

czy z innymi lampami moglbym stosowac krotsze czasy?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez em_slim Zobacz posta
    na moim EOS 40D + 2 BOWENSY ESPRIT 500
    zdjecia wychodza dobrze przy czasach 1/200

krotsze czasy (np 1/500) powoduja juz ze czesc zdjecia jest czarna...
    im krotszy czas tym wieksza czesc czarna oczywiscie
    wszystko co piszesz jest zgodne ze specyfikacją aparatu i zasadami działania migawki szczelinowej :-)

Cytat Zamieszczone przez em_slim Zobacz posta
    czy z innymi lampami moglbym stosowac krotsze czasy?
    tak, z lampami dedykowanymi (Canon EX) w trybie HSS.
    (z tym, że w tym trybie znacznie spada moc lampy i najprawdopodobniej będzie niewystarczająca do studia.)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To jeszcze ja

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Z tego co się orientuję, to nie bardzo. Studyjne lampy mają czasy rzędu 1/2000 1/4000 lub krócej, flesze aparatowe 1/10000 do 1/50000. Znaczy to co napisałeś i jeszcze jedno lub czasem dwa zera (-:
    Te czasy ktore podajesz tez nie sa prawdziwe
    Mozna je wykopac w specyfikacjach. Nie zawsze na oficjalnej stronie, ale...

430ex - 1/700 (1.4ms to mniej wiecej 1/700)
    http://cpn.canon-europe.com/archive/...ticleId=100533
    580ex - 1/700
    http://cpn.canon-europe.com/archive/...ticleId=100221
    Sigmy maja podobne czasy...

Starsze lampy zwykle sa nieco wolniejsze. Duzo zalezy od zastosowanych elementow i mocy lampy.

Jak ktos chce nieco detali "jak to dziala" to tutaj sa krzywe "sciagniete" przy pomocy oscyloskopu.
    http://eosdoc.com/manuals/notes/discharge/

Widac jak lampa ustawiona manualnie odcina swiatlo z palnika skracajac czas swiecenia. Tak samo lampy zachowuja sie w przypadku automatyki, jednak tam korzystaja z pomiaru przed (e-ttl) lub w trakcie blysku (ttl) i w/g tego decyduja o odcieciu. Widac tez jak dziala HSS, kiedy lampa stosujac serie blyskow swieci z mniejsza energia ale dluzszy czas w trakcie ktorego szczelina w migawce przemieszcza sie nad matryca (filmem).

Typowo lampy, niezaleznie od tego czy sa to lampy studyjne czy bateryjne maja czas blysku dluzszy od 1/1000. Lampy bateryjne maja moc regulowana czasem, lampy studyjne z racji wyzszych mocy i problemow z odcieciem takiej energii maja moc regulowana jeszcze przed naladowaniem kondensatorow. W przypadku lamp bateryjych czas skraca sie wraz z regulacja mocy dosc znacznie. W przypadku lamp studyjnych bywa odwrotnie, czasy moga sie wydluzac, choc nie drastycznie.

Warto uwazac, ze producenci lamp studyjnych, aby przyspieszyc swoje produkty , podaja czasy przyjmujac t.5 (t0.5). Czas podany dla takiego parametru to czas blysku kiedy palnik emituje wiecej niz 50% mocy. Czas t.5 bedzie okolo 3x mniejszy od rzeczywistego czasu blysku.
    http://www.scantips.com/speed2.html
    http://www.paulcbuff.com/forums/viewtopic.php?t=59

Przykladem moga byc specyfikacje elinchroma.
    http://elinchrom.com/products/specif...ifications.pdf

Lampy Style 400 RX maja czasy @ t 0.5 wynoszace 1/900. Czyli praktyczie lampa swieci okolo 1/300 sekundy.
    Lampy Digital 1200 RX (power pack i glowice) maja dodatkowo podane, ze pomiar dokonany zostal przy pelnej mocy. Mimo podanych 1/3400 @ t0.5 rzeczywisty czas wciaz niewiele przekracza 1/1000 (a i to przy dwoch glowicach).

Jesli wrocic do pierwszego linka z krzywymi z oscyloskopu mozna tam znalezc w sekcji "Dependence of Flash Output on Charge Time" jak zmienia sie to co "wychodzi" z palnika wzgledem naladowania kondensatora. Jak juz napisalem, lampy studyjne reguluja moc przy pomocy naladowania kondensatorow. Biorac ostatnia, najnizsza krzywa, oraz wiedzac ze czas t0.5 to czas kiedy palnik swieci 50% mocy maksymalnej widac jak bardzo ten czas moze sie wydluzyc sie przy niskim naladowaniu kondensatora. Choc lampy studyjne (nigdy sam nie sprawdzalem, ale z tego co czytalem) nie maja takich drastycznych roznic w krzywych, to nadal warto wiedziec, ze jest bardzo duzo roznych sztuczek jakie stosuja producenci, aby dana lampa byla "szybsza" na papierze

Wtopa z t0.5 polega na tym, ze lampy z czasem t0.5 ponizej 1/1000 dosc kiepsko nadaja sie do zatrzymywania ruchu i moga rozmazywac na zdjeciach szybko poruszajace sie obiekty. Znacznie lepszym parametrem bylo by t0.1, ale tego juz producenci nie podaja z dosc latwych do odgadniecia przyczyn.

Drugim problemem moze byc to, ze nawet fotografujac z czasem x-sync nadal czesc klatki z niektorymi lampami studyjnymi moze byc przyciemniona. Ani lampa ani aparat nie sa ultra szybkie, i zanim aparat otworzy migawke i wysle sygnal do lampy a lampa rozpocznie blysk moze minac nieco czasu, w ktorym aparat juz zacznie zamykac migawke. Dobrze to jest widoczne w przypadku stosowania dodatkowych elementow pomiedzy lampa i aparatem w postaci chinskich wyzwalaczy radiowych
    ...

Domyślnie

Witam, Kuchatek. (lub ktokolwiek) jaka jest wobec tego możliwość zrobienia zdjęcia w szybkim ruchu osobie (np salto) w pełnym słońcu, doświetlając plan lampa? , aktualnie korzystam z Pocket Wizard-ów 4 kanałowych i lamp 550ex, zastanawiałem sie nad zakupem Pocket Wizard Multimax - poniewaz maja synchro do 1/1000sek - pytanie jak poradzi sobie aparat w wysłaniem sygnału (poprzez złącze synchro)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zyklon Zobacz posta
    ... ale skoro w lustrzankach cyfrowych (mam na mysli canona d 20 lub nikona d70) jest zastosowany ten sam mechnizm migawki szczelinowej metalowej, to czemu mozna wyżyłować czas np 1/500 i wiecej.
    skoro pytanie o nikona. W D70 i kilku innych modelach jest migawka hybrydowa. Krótkie czasy sa realizowane elektronicznie. Przy zaklejeniu styków i zostawieniu styku centralnego mozliwa jest synchronizacja azdo 1/8000 ! aczkolwiek z pewnych względów używa się do 1/1000-1/2000.

Cytat Zamieszczone przez Matias Zobacz posta
    z tego co wiem to współczesne lampy regulują ilość wydzielanego światła poprzez skracanie czasu świecenia a nie przez redukcję "mocy".
    (mogę się mylić)
    skracanie czasu jest redukcją mocy. Tak to właśnie jest realizowane.

Cytat Zamieszczone przez maku Zobacz posta
    Sam robiłem zdjęcia przy 1/2000 10D i cała klatak była równo naświetlona. Tak więc te czasy są zdecydowanie dłuższe.
    żebyś miał całą klatkę równo, to te czasy błysku by musiały być krótsze, a nie dłuższe. Przy migawce szczelinowej. To niemozliwe byś miał taką migawkę. A z migawką hybrydową - to możliwe. Nie wiem jaka migawkę ma D10, ale z tego wynika, że musi mieć hybrydową, bo inaczej to co piszesz jest niemożliwe (z lampami studyjnymi). Możliwe jest w trybach HSS, ale te z kolei są nie do osiągnięcia z lampami studyjnymi (ELFO)

Cytat Zamieszczone przez AdamBrzoza Zobacz posta
    ...aktualnie korzystam z Pocket Wizard-ów 4 kanałowych i lamp 550ex, zastanawiałem sie nad zakupem Pocket Wizard Multimax - poniewaz maja synchro do 1/1000sek - pytanie jak poradzi sobie aparat w wysłaniem sygnału (poprzez złącze synchro)
    to nieistotne jak poradzi sobie lepszy Pocket Wizard, bo uzywając radia i tak nie możesz pracować w trybach HSS, nie ma komunikacji dwustronnej lampy z body (no chyba, że w canonie nie musi takowej być, jest inny system błysku niż nikona, ale wątpię by az tak inny)
    Pockety jakie masz obsługują do 1/500. Działa ci z takim czasem? Sam możesz znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Domyślnie

Jacek_Z, niestety nie działa z 1/500 nie doświetla dołu kadru, i właśnie szukam rozwiązania. Co proponujesz ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Jacek_Z, niestety nie działa z 1/500 nie doświetla dołu kadru, i właśnie szukam rozwiązania. Co proponujesz ?
    Nie jestem Jackiem_Z ale ja Ci proponuję filtr ND2 lub ND4...
    pozdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Nie jestem Jackiem_Z ale ja Ci proponuję filtr ND2 lub ND4...
    pozdr.

i to pomorze mi zatrzymać postać w salcie w powietrzu ????? )))))aby (równo doświetlić w silnym słońcu)

Domyślnie

jakie masz body i ile wynosi jego czas synchronizacji?
    Ważne jest najsłabsze ogniwo. Jeśli body ma 1/250s to ci nic nie da radio potrafiące synchronizowac nawet na 1/100.000 s :smile: bo tego nie potrafi aparat.
    radio nie przenosi HSS, musisz sie mieścić w normalnej synchronizacji (do 1/250 ?). Jeśli chcesz używać HSS (i mieć np 1/500 albo 1/2000) musisz zrezygnować z kolei z radiówek, bo ono nie obsługuje HSS. Albo - albo.

Chyba jakiś nowy wynalazek przenosi HSS canona - nie jestem zorientowany, wygoooglaj sobie Radio Popper.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów