Ostatnio edytowane przez mungo ; 09-07-2008 o 23:30 Powód: Automerged Doublepost
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
We wszystkich trzech nie pasuje mi grzywka poza GO. Kontynuując :
177. Nieidealnie symetryczna (z prawej więcej pustego)
Cienie pod oczami
Brak błysku w oczach w postaci blendy lub ringa
(cicho, bo chyba blenda jest, ale tak strasznie na dole, powinna być bardziej w środku)
178. Twarz obrócona w lewo, ale mimo to więcej pustego po prawej.
179. 50tka na FF zalicza się chyba już do ogniskowych "przerysowujących"Zupełnie nie leży mi ten portret, może jakby było jeszcze czoło, ale tak, to jakiś ufok wyszedł.
Podsumowując : Lekko niedopracowane portrety, widać magię FF i zamysł fotografa, ale jeszcze trochę brakuje.
Ogólnie bardzo fajne fotki... może to też troche zasługa 5D :] Jakbym mogł prosić to wyślij mi coś z 100 f/2.8 macro jakies portrety na f/2.8 na mail w pelnej rozdzielczosci albo zamiesc gdzies na imageshack i wrzuc na PW linkidzięki wielkie
Zastanawialem sie nad 100 f/2.8 zamiast 85/1.8 bo mialbym macro i portretowke w jednym ale i dzialke przyslony w plecy
i stwierdzilem ze moze lepiej odkladac od razu na 70-200 f/2.8 ale z drugiej strony stalka jest lekka i poreczna wiec jak nie trzeba 200 to fajnie miec stale 100 ;] sorry za OFTOPA :] licze na odp na PW
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
czy dobrze rozumiem? musze patrzyc czy blenda, ring, czy cokolwiek ma swoje odbicie dokladnie w srodku oka? bo jesli ma choc troche na dole, gorze lub po bokach to zdjecie juz jest be? Micles naprawde przeginasz. no wybacz ale takie kometarze sa smieszne dla mnie. napisz raz cos konkretnie, jakies powaznie bledy czy cokolwiek a nie takie bzdury! od poczatku Twojego pobytu na forum zauwazylem tedecje do tego ze piszesz zeby pisac nie wnoszac nic do tematu. moze ja jestem jakis ulom ze tylko ja to zauwazam a moze innym tez to rpzeszkadza lecz nic na ten temat nie pisza. mi to natomiast przeszkadza ze wypisujesz takie bzdury, nie wnoszace nic do tematu, nie dajace zadnych konstruktywnych wskazowek. naprawde musisz?
dobra juz nic nie pisze zeby nie wywolac wilka z lasu.
teraz co do zdjec
177 - ja, w przeciwienstwie do Miclesa nie mierze symetrii linijka i moge powiedziec ze taki minimalny brak symetrii kompletnie nie przeszkadza zdjeciu, i jest praktycznie nie zauwazalny.
178 - bardzo fajnie, urocze zdjecie, podoba mi sie mina dziewczyny. kadr rowniez mi sie podoba.
we wszystkich zdjeciach bardzo podoba mi sie obrobka.
pozdrawiam Cie Mungo![]()
Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereliCanon? moze niedlugo!
mnie sie zdjęcia podobają, nawet bardzo, obróbka również, tylko jedno mnie denerwuje, ale to raczej nie wina fotografa...
A wywołujcie sobie wilka z lasu ile chcecie, jeździjcie po sobie ile chcecie, ja będę szczęśliwy dopóki w tle będą się przewijały moje zdjęcia. Każdy, nawet najmniejszy komentarz ich dotyczący, albo najdurniejszy jest przydatny. Nie ważne czy tyczy się szczegółów czy całości, czy dupereli i tak ich posłucham.
Dzięki wszystkim za komentarze.
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
Fotki jak dla mnie ladne wpadajace w oko technicznie bez zarzutów tylko 178 wyglada u mnie na troszke za zimno wywolana tak to bardzo pozytywnie
Pozdro.
Jeśli mogę swoje 3 grosze... jak dla mnie przy 179 zmniejszyłbym GO (a dokładnie bardziej rozmył to, co poniżej brody). Trochę mi przeszkadza ta lekko nienaturalna poza. 178 - przyłączam się do głosu iktorna.
Ogólnie się podobają![]()
Przy 179 już bardziej się nie da, bo robił 50@2.0. Chyba że sugerujesz zakup 50 1.4, albo 50 1.2. Gdzieś widziałem 50 1.0, pewnie by się nadał![]()
Przez to ze ostrość jest gdzieś, w jakimś bliżej nieokreślonym miejscu (bo wynosi pare milimetrów) zdjęcia straciły magię 5-ki.
Spróbuj przymknąć jeszcze trochę (min 2.8) bądź odsuń się trochę od modelki.
Przy 5D i 50-tce i tak ładny bokeh będzie a grzywka i inne przeszkadzające poprzednikom rzeczy załapią sie w GO.
Kwanon