Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin Zobacz posta
    Ploty ploty mniam
    Nie ma co plotkowac, Canon musialby byc glupi zeby nie widziec jak mocno w zeszlym roku uderzyl nikon, no jeszcze to d700 teraz, 5d ma juz 3 sezony na karku, slaby bufor i 3fps. Takim aparatem nie da sie walczyc o klienta, nie w tej chwili kiedy na plecach czuc oddech tak koszmarnie silnej machiny marketingowej jak sony. Macie pojecie jak to sie dobrze sprzedaje ? Jeden tylko market na poludniu polski sprzedal 300 egzemplarzy serii 200,300,350 w okresie maj-czerwiec. Dla porownania Canonow i nikonow razem wzietych ledwie 100. Moim zdaniem pytanie nie brzmi czy, tylko za ile.
    Tyle że to ile ma lat 5D nie za bardzo się przekłada na sprzedaż A200 etc. Do tego Canon ma w tej chwili bardzo mocną ofertę w entry level. Nie wiem czy nie najmocniejszą.

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Nie ma znaczenia ile sprzedali kser .. kserokopiarką chcesz fotografować ?
    A ile telewizorów sprzedał Canon ?

Biznes ma się bilansować - ale nie w ten sposób, że będą produkować jeszcze 10 lat 5D bo zarabiają na kserokopiarkach ...(.....)
    Oczywiście - Sony to w takim samym stopniu dotyczy. To jest biznes i bez wątpienia wszystkie działy muszą być rentowne.

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    (....)
    Sony za kilka lat będzie miało 50% polskiego rynku lustrzanek jeśli się nic nie zmieni, właśnie po to pakują pieniądze w reklamę - bo ich stać i chcą dokopać "starym SLRowcom".
    Ale co się ma zmienić Twoim zdanem? Pieniądze w reklamę pakować muszą, bo mają lata zaległości i są lata świetlne z wizerunkiem marki na tym rynku (dslr) za C i N. Co do "dokopywania" - nie oni chcą zarobić - jak w każdym biznesie .

Ja myślę że niektórzy z Was pomijają zupełnie fakt, że pewne rzeczy na tym rynku to procesy długofalowe. Jedna czy dwie premiery nie powodują, że nagle ta czy inna marka znika ze sklepów, stadionów etc. Na to trzeba lat przy całkowitej bierności. Canon musiał (choćby ze wględu na wspomnianą tu mocną ofensywę Sony) wzmocnić ofertę na rynku entry-level i to zrobili (mało tego to jeszcze nie koniec). To dla nich absolutny priorytet. Co do kolejnych modeli. Myślę że co najmniej jeden z nich jest już na taśmach.....
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-07-2008 o 02:17
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów