Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 38 z 393 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja dałem 12.600 i to bez gripa
    Paradoksalnie to chyba jedna z moich lepszych inwestycji.
    Inwestycji. Ale Ty z tego zyjesz. I jak sie pojawi 5DmkII w cenie, ktora zagwarantuje oplacalnosc nowej inwestucji to tez to kupisz.
    Wzglednie kupisz D3, Marka czy cokolwiek.

Ale ja nie rozumiem rozterek "amatorow". 100PLN w ta, 100 w tamta. Czekanie pol roku zeby cena spadla o pare procent. Gdy po zakupie wartosc sprzetu w 2-3 lata rypsnie o polowe :-)
    Drogie hobby se wybraliscie, to trzeba plakac i placic ;-) Albo przerzucic na szachy.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Ale ja nie rozumiem rozterek "amatorow". 100PLN w ta, 100 w tamta. Czekanie pol roku zeby cena spadla o pare procent.
    mjastrzebski heh Twoja wypowiedz mnie troszke zirytowała.Dlaczego? Ponieważ nie wszyscy spia na kasie, maja tate czy mame co ma jakas firme, malo osob ma ciocie czy babcie co by mu prezent za kilka tyś. zrobili. Od czegoś trzeba zacząć, a niektorzy czekaja te kilka miesiecy ponieważ ciezko pracuja WŁASNYMI REKOMA na to aby zakupić sprzet.Czesto oszczedzają kilka miesięcy. Wiec dla takiego jak to nazwałeś "amatora" to spora suma do wydania.I te 100 zloty robi dla nich dużą różnicę...ty chyba nie wiesz ile można kupić jedzenia za 100 złoty.

Chyba,że ty masz takiego tate to powiedz mu że ja potrzebuje 1000 złoty.
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 28-11-2007 o 16:54

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    mjastrzebski heh Twoja wypowiedz mnie troszke zirytowała.Dlaczego? Ponieważ nie wszyscy spia na kasie, maja tate czy mame co ma jakas firme, malo osob ma ciocie czy babcie co by mu prezent za kilka tyś. zrobili.
    Wyobraz sobie ze tez musialem ciezko zapracowac zeby kupic sobie "wymarzony aparat".

Nie rozumiem tylko kombinowania i czekania az aparat stanieje o iles tam, w swietle tego, ze wartosc tego apartu przez dajmy na to 3 lata eksploatacji, spadnie o kwote 10-krotnie wieksza. Gdybys ten aparat mial miec na zawsze, to OK. Ale to nie sa zenity i wiekszosc ludzi po 3-4 latach zaczyna znowu kombinowac duzo ciezko zarobionej kasy na nowszy model z wieksza iloscia megapikseli.

Do tego ceny zawsze beda spadaly i mozna by czekac w nieskonczonosc.

Marcin

Domyślnie

Witajcie!

Czytam, czytam i doczytałem. I powiem tak - ten "problem" zawsze się będziej pojawiał - co kupić? Każdy chciałby jak najtaniej i jak najlepsze. A o to najtrudniej. Ale cieszę się z tego co czytam. Bo zaczyna nas wszystkich pomału stać na drogi sprzęt. Powoli się wszystko normuje. Wydatek 5000 zł na aparat bądź szkło jest dla większości bolesny, ale nie niemożliwy. Dowodem tego cała ta rozmowa. No cóż... Chcemy coś lepszego trzeba więcej zapłacić. Jeden wyskakuje z kasy od razu, drugi przez rok musi jeść ryż z jabłkiem (nawiasem mówiąc dobry jest :-) ). Ale się da!!!! I to mnie bardzo cieszy.
    A tak na koniec - to jest w tym zbieraniu trochę smaczku. Ciułasz, ciułasz i nagle.... JEST! Radochy co niemiara, prawda?
    EDIT
    Najważniejsze to nie dać się zapędzić w spiralę zbierania na coraz lepszy, bo nigdy się nie kupi tego ostatecznego. Zawsze jednak znajdzie się w danym momencie granica (finansowa) nie do przeskoczenia i wtedy podejmuje się decyzję. Za jakiś czas można znowu pomyśleć, pomarzyć... :-)
    Ostatnio edytowane przez KrzysK ; 28-11-2007 o 17:24

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Hmm nie rozumiesz czekania i kombinowania?To Tobie to wyjasnie:
    Miesiąc temu 40D kosztował nie mniej niż 4.000 dzisiaj widoczne sa oferty za 3750 zloty tak?Czyli taka osoba co zbiera poczeka jeszcze z miesiąc - dwa i kupi go za 3.000 +/- ?Wiec ma 1.000 w suchym dla mnie to 25% a nie kilka.

I trochę mnie dziwi twoja wypowiedz po tym jak niby cięzko musiałeś pracować...skoro dla Ciebie 100 złoty to nie wiele to chyba nie masz nic przeciwko jak podam Tobie numer konta i wyslesz mi ta stówke?

A jeżeli wartość tego sprzetu spadnie 2-3 krotnie to co z tego...jak ktoś sobie coś zamarzy i ciężko pracuję , odkłada sobie kasiorke - to poźniej ma to coś - że uzbierał kase,że dał radę i kupił sobie to na co tak cieżko pracował.

A wracając do czekania, może osoba taka postawiła sobie warunek,ze jak spadnie cena do jakiejś (zamierzonej przez nią ) kwoty to bedzie w stanie wydać tyle pieniążków aby nie ucierpieć za bardzo i mieć co do garnka włozyć.

Wyobraz sobie ze tez musialem ciezko zapracowac zeby kupic sobie "wymarzony aparat".

Nie rozumiem tylko kombinowania i czekania az aparat stanieje o iles tam, w swietle tego, ze wartosc tego apartu przez dajmy na to 3 lata eksploatacji, spadnie o kwote 10-krotnie wieksza.
    Skoro nie rozumiesz kombinowania to chyba tez nie rozumiesz odkładania,zbierania, oszczędzania pieniążków.A może jak kupowałeś sprzet zarabiałes 10 tys. złotych bo nie wierzę,że przeciętnego Polaka stać aby na dzień dobry wydać 4.000. To Ty w końcu zbierałes kase i czekałes czy nie zbierałes i wziąłeś od taty?(bez urazy ale czegoś tutaj nie pojmuje)
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 28-11-2007 o 17:55

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    (....)...skoro dla Ciebie 100 złoty to nie wiele to chyba nie masz nic przeciwko jak podam Tobie numer konta i wyslesz mi ta stówke?

[...] (bez urazy ale czegoś tutaj nie pojmuje)
    A takiego podejścia to z kolei ja nie rozumiem. Zresztą cała Twoja wypowiedź zawiera zbyt mgliste argumenty. Przecież jak kogoś na coś nie stać to nie kupuje i tyle. Gdzie jest napisane że "mus" to mieć 5D albo Ds-a. Dla niektórych nawet używana cyfra to zbyt dużo i nie rozdzierają szat. Ja z kolei nie rozumiem ludzi, którzy (proszę mnie dobrze zrozumieć) kupują mercedesa i drżą o niego, bo już ich nie stać na ubezpieczenie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

rozmowa chyba zeszla na boczny tor po co rozmawiac o pieniadzach to jest bez sensu zawsze ktos bedzie mial wiecej a ktos mniej... cieszmy sie ze cena piatek leci a wraz z pojawieniem sie jego nastepcy bedzie mozna zalapac sie na dobra okazje :-)

Kolekcjoner dobry przyklad z tym mercedesem! ja chcialem napisac ze kupi mercedasa a nie stac go na zimowe opony

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W kwestii odkładania "stówek" przez amatorów i inwestowania w sprzęt przez zawodowców: nie dostrzegacie wszyscy jednej kwestii.
    Ja, kupując droższy sprzęt do pracy kalkuluję, czy mi się to opłaca, czy mi się zwróci, czy klienci docenią różnicę i będą skłonni zapłacić więcej. Sprzęt przestał mieć dla mnie tę magiczną otoczkę czegoś cudownego, z czym bez mała chciałoby się chodzić spać i przytulać. To tylko narzędzie pracy.

Amator ma nade mną tę przewagę, że dla niego fotografowanie (a może w wielu przypadkach zbieractwo), to hobby. A na hobby jako takie można wydać każdą złotówkę, nawet tę, której się jeszcze nie ma. To fakt oczywisty.
    Do tego dochodzi ta przyjemność wyczekiwania, później otwierania pudełka, dokręcania i pierwszych zdjęć gazet czy murów. Niezapomniane chwile, które później ulatują bezpowrotnie.

I jeszcze jedno. Żal mi tych wszystkich, którzy wolą poczekać jeszcze trzy miesiące i kupić sprzęt 200zł taniej. A przez ten czas ślinić się do obrazków na monitorze i patrzeć jak inni robią fajne zdjęcia. Ludzie! kupcie tańszy aparat i nie traćcie czasu. Najlepsze kadry przejdą Wam koło nosa.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    I jeszcze jedno. Żal mi tych wszystkich, którzy wolą poczekać jeszcze trzy miesiące i kupić sprzęt 200zł taniej. A przez ten czas ślinić się do obrazków na monitorze i patrzeć jak inni robią fajne zdjęcia. Ludzie! kupcie tańszy aparat i nie traćcie czasu. Najlepsze kadry przejdą Wam koło nosa.
    I mi dokladnie o to chodzilo, o co sie kolega JiNN sie tak obruszyl. Sa przyjemniejsze rzeczy niz "modlenie sie do skapca.pl", zeby cena 5D, 40D czy nawet 400D spadla o 100PLN. Skoto to 100PLN ma byc takim mega wyrzeczeniem, to chocby trabanta z 50-tka kupic i zdjecia robic, a nie bezsensownie analizowac ceny, dociekac kiedy i ile spadnie, zakladajac kolejne nic nie wnoszace watki na forach.
    Toz w amatorskiej czy raczej hobbostycznej fotografii chodzi o robienie zdjec!!

Marcin

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    40D można już wyrwać poniżej 4 kzł z cashback'iem ok. 3500. Także te 5 kzł za 5D może być realne.
    ja tam wyliczylem ze 40D po cash backu wychodzi 3370. I nie wiem jaki cash back masz ktory daje 500zl zwrotu. Chyba ze euro podrozalo bo cash back wynosi 70? co daje jakies 250 a nie 500

Strona 38 z 393 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów