Tak
Nie
Jaka tam dziura? Istnienie cropa wynika wyłącznie z ograniczeń technologicznych w produkcji matryc. Nikt nie potrafił tanio wyprodukować matrycy FF. Więc wymyślono cropa, żeby jakoś dało się sprzedawać lustrzanki. Ponieważ to ograniczenie technologiczne powoli odchodzi w zapomnienie, to i czas cropa, jako konsekwencji tegoż oganiczenia jest policzony.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
no niekoniecznie. zrobic 6.5fps w cropie to inna bajka niz zrobic 6.5fps w pelnej klatce. a sprzedac te dwie mozliwosci to juz totalnie odmienna para kaloszy.
xxD zostanie z cropem, bo to jest bardzo sensowne rozwiazanie. to sa aparaty dla zaawansowanych amatorow i tu naprawde nie trzeba FF
Kwestia czasu. Dało się robić dużo FPS-ów na analogach, prędzej czy później da się i na cyfrakach. Do wielu zastosowań nie potrzeba procesorów szybszych niż 386 ale już od dawna się ich nie produkuje, bo utrzymywanie takiej produkcji stało się nieopłacalne. Tak, jak nieopłacalne stało się utrzymywanie linii technologicznych produkujących kineskopy. Z cropem będzie tak samo. Kwestia czasu. Powstał w wyniku istnienia okoliczności, których niedługo nie będzie.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 04-08-2008 o 10:01
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Tak na mój rozum, to fps zależy od ilości pixeli, a nie od ich wielkości. 6,5 fps przy 12 Mpx to z grubsza taka ilość danych jak 4,8 fps przy 16 Mpx, czyli dla zdecydowanej wiekszości użytkowników aż za dużo, a z 16 Mpx można sobie cropa w kompie powycinać jak ktoś musi![]()
**** Jasiu... ograniczenie powoli zacznie odchodzić w zapomnienie dopiero po magicznej barierze $1k.
Kumpela właśnie ryczy bo wpadła do bajora z aparatem starym, entry level, tuż przed urlopem i po prostu ją nie stać nawet na używkę. Dla mnie ona jest typowym consumer'em.
Mam nadzieję, że crop zyska w Canonie nowy wymiar - pro autofokus, może nie wprost z 1D, może nie f/8, ale taki, który ułatwi BIF czy inne duperele w ruchu
Wydaję mi się, że 1000D przejęło rolę linii xxxD a 450D z czasem ewoluuje by w pełni zastąpić linię xxD. Linia xxD w końcu zacznie konkurować (przynajmniej zacznie udawać) z D200/300.
W ostatnim zapodanym linku gościu wymienia cenę ~ E2,4k jako cenę po rabacie u znajomego dealera, oficjalnie ma kosztować równowartość 20 tys. tego czegoś w ChRL co przekłada się ni mniej ni więcej tylko na $3k - to wciąż kupa kasy!, więc albo to coś co zostanie wypuszczone na rynek jest naprawdę wypasione, warte poziomu $3k i Canon zacznie tu śpiewać piosenkę z de-esa (co uderze to $8k) albo czuję lukę w ofercie na poziome $2,2k, którą albo Canon sam uzupełni (PMA 09) albo... Sony zrobi to za niego modelem A800, o którym już głośno.
Niby tak, ale latwiej zrobić cropa z FF niż domalować w cropie malą GO![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner