Pokaż wyniki od 1 do 10 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Żadne z powyższych. Potrzebujesz Eye One Pro z modułem do profilowania urządzeń RGB wzornikiem na 918 próbek. Jeśli do Epsona masz RIP, to dodatkowo potrzebny będzie moduł do profilowania CMYK z wzornikiem ECI 2002 (1485 próbek).

Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr, ale nie wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi i z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Żadne z powyższych. Potrzebujesz Eye One Pro z modułem do profilowania urządzeń RGB wzornikiem na 918 próbek. Jeśli do Epsona masz RIP, to dodatkowo potrzebny będzie moduł do profilowania CMYK z wzornikiem ECI 2002 (1485 próbek).
    Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr ale z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek, no i przede wszystkim nie jest wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 02-07-2008 o 16:25 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr, ale nie wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi i z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Spyder i Lafot to zabawki, Colormunki to dobry spektrofotometr ale z dość amatorskim (choć skutecznym) profilerem drukarek, no i przede wszystkim nie jest wspierany przez profiler Neca, który umożliwia sprzętową kalibracją 1990SXi.

wszystko fajnie lecz mozesz mi podac czego potrzebuje dokladnie z tej stronki www.colourconfidence.com ???
    i ile mnie to bedzie kosztowac?
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil Zobacz posta
    wszystko fajnie lecz mozesz mi podac czego potrzebuje dokladnie z tej stronki www.colourconfidence.com ???
    i ile mnie to bedzie kosztowac?
    Zakładam, że nie masz RIP-a do drukarki i wszystkie urządzenia które będziesz kalibrował są RGB:
    http://shop.colourconfidence.com/pro...326&xSec=10057

ewentualnie możesz kupić to - kol. Tomasz1972 z forum kupił taki wynalazek i z tego co wspominał, to był zadowolony, oprogramowanie tworzy profil na podstawie pomiaru wzornika, który ma nawet więcej próbek (1400) niż ten poprzedniego zestawu (918).
    http://shop.colourconfidence.com/pro...788&xSec=10057

Monitor 1990SXi najlepiej kalibrować firmowym profilerem Spectraview Profiler 4.1.8 (lub jego odpowiednikiem - basICColor Display 4.1.8) lub Spectraview II, które umożliwiają wykonanie sprzętowej kalibracji tego panelu.

Zaznaczam, że przy posługiwaniu się tym usrojstwem przydaje się wiedza nt. tego, co się robi i doświadczenie. Ogólnie rzecz biorąc są to tak naprawdę zestawy dość amatorskie, więc starają się w miarę prowadzić nas za rączkę, ale mimo wszystko dobrze by było przynajmniej przeczytać "Profesjonalne Zarządzanie Barwą" (Fraser,Murphy,Bunting).

Można też zlecić to fachowcom - profesjonaliści dysponują oprogramowaniem wartości od 10 tyś. wzwyż i automatycznymi spektrofotometrami autoskanującymi za drugie tyle. Siłą rzeczy mogą osiągnąć lepsze rezultaty.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-07-2008 o 23:19

Uprawnienia umieszczania postów