Strona 24 z 39 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 387

Wątek: Test kalibratorów

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Moj lap profilowany ColorMunki Photo w porownaniu do kalibrowanego tym samym Nec PA241W i tak wyswietla kompletnie inny obraz. Trudno nawet mowic o podobienstwie. Przypuszczam, ze w Twoim przypadku bedzie podobnie. Dlatego, o razu celowalbym w lepszy kalibrator. Widzialem wiele zdjec na monitorach profilowanych Spyderem i potem to samo na lepszych. Roznica jest dramatyczna. Moja rada: odczekac, dozbierac, nie obrabiac na laptopie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Moj lap profilowany ColorMunki Photo w porownaniu do kalibrowanego tym samym Nec PA241W i tak wyswietla kompletnie inny obraz.
    Naprawdę myślałeś że przy pomocy kalibratora na lapku osiągniesz taki sam obraz jak na NEC-u

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    ColorMunki Display to rozsądne minimum, dalej na liście jest i1 Display Pro, dalej ColorMunki Photo/Design, dalej i1 Pro.
    i1 Display Pro/ColorMunki Display mają spory potencjał. Bez dokładniejszych testów nie zaryzykowałbym klasyfikowania ich na pozycjach dalszych niż spektrofotometry CM Photo/i1 Pro.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czyli w ogóle nie opłaca się kupować kalibratora pokroju Colormunki do laptopa?
    Przez najbliższe pół roku będę używał samego laptopa i chciałem kupić kalibrator żeby zdjęcia poprawnie wyglądały na ekranie, dopóki nie kupie monitora zewnętrznego. Ale widzę, ze raczej niema sensu. Co o tym sądzicie? Laptop średniej klasy, bez żadnych wypasów jeżeli chodzi o matryce.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Taniej chyba wyjdzie dać taki sprzęt komuś do skalibrowania/oprofilowania. Niestety przy ekranach słabej jakości sprawdza się powiedzenie, że z gówna bata nie ukręcisz. Kalibracja może trochę poprawić sytuację - ale tylko trochę. Co nie znaczy, że nie da się na laptopowych wyświetlaczach pracować ze zdjęciami. Da się - pod warunkiem dobrego posługiwania się "metodami numerycznymi": pipetą, histogramem, etc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Chyba kasę którą mam na kalibrator odłożę na lepszy monitor do laptopa, a później będę myślał o kalibratorze

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To też jest dobre :-)

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Naprawdę myślałeś że przy pomocy kalibratora na lapku osiągniesz taki sam obraz jak na NEC-u
    Zbyt duzy skrot myslowy chyba zastosowalem. Moim pragnieniem bylo przekazac, ze zaden kalibrator nie da sobie rady z prawidlowym oprofilowaniem kiepskiego monitora w laptopie. Lepiej odczekac i dolozyc do kupna lepszego sprzetu.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Zbyt duzy skrot myslowy chyba zastosowalem. Moim pragnieniem bylo przekazac, ze zaden kalibrator nie da sobie rady z prawidlowym oprofilowaniem kiepskiego monitora w laptopie. Lepiej odczekac i dolozyc do kupna lepszego sprzetu.
    Chyba źle zrozumiałeś po co jest kalibracja i profilowanie. Po mojemu to ze stworzeniem profilu dla kiepskiej jakości wyświetlacza większość czujników poradzi sobie bez problemu. Z kalibracją będzie gorzej, ale powodem trudności nie będzie czujnik ani oprogramowanie do niego, tylko słabe właściwości i ograniczone możliwości regulacji samego ekranu.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Chyba źle zrozumiałeś po co jest kalibracja i profilowanie. Po mojemu to ze stworzeniem profilu dla kiepskiej jakości wyświetlacza większość czujników poradzi sobie bez problemu. Z kalibracją będzie gorzej, ale powodem trudności nie będzie czujnik ani oprogramowanie do niego, tylko słabe właściwości i ograniczone możliwości regulacji samego ekranu.
    Zdecydowanie zbyt dziwnymi drogami chodziły moje myśli przez ostatnie 2 dni Może to przez to, ze czytywałem forum w przerwach między kierowaniem, a kierowaniem.
    "Lepszy sprzet" równało się "kup lepszy monitor nie profiluj laptopa, bo to nie ma sensu". Jak nie "do trzech razy sztuka", to pasuję

---Moje zdjecia na FB---

Strona 24 z 39 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów