Strona 42 z 312 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No wlasnie ,kilka razy juz podchodzilem do tej 85, kolega sprawdzal i niby jest oki, jak ja nia pstrykam to czesto wlasnie wychodza nie zbyt ostre foty ;-) No ale ja sie dopiero ucze ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Ciekawy jestem waszej opini, zrobilem maly eksperyment, ta parasolka to parasolka od studyjnego oswietlenia, co o tym myslicie ?
    Vitez tym razem 85 1.8 ;-)
    Napiszę szczerze, tylko się nie obraź. Zdjęcia wyglądają jak z kiepskiej klasy kompaktu. Użyłeś tak świetnego obiektywu a efekt jest mizerny. Moim zdaniem masz problem z tzw. widzeniem, znalezieniem odpowiedniego światła - silne kontrasty, przepalenia o kompozycji nie wspomnę, bo to już kolejny temat. Popracuj na tworzeniem zdjęcia bez aparatu - idąc do pracy, spacerując można dostrzec dziesiątki różnic w oświetleniu otaczających przedmiotów, budynków, twarzy ludzi. Im więcej takich elementów dostrzeżesz, tym lepiej łatwiej będzie to przenieść na body, szkło ... Obiektywem i jego ostrością się nie przejmuj, z tym sobie poradzisz. Powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 01-07-2008 o 23:49
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No wlasnie ,kilka razy juz podchodzilem do tej 85, kolega sprawdzal i niby jest oki, jak ja nia pstrykam to czesto wlasnie wychodza nie zbyt ostre foty ;-) No ale ja sie dopiero ucze ;-)
    Po pierwsze - hofi już dużo mądrego napisał.
    A bardziej technicznie - przysłona 3.2, nie jaśniej! I uważaj na poruszenia, tym szkłem na cropie łatwo 'drgnąć' bo jest dośc małe. Trzeba dobrze trzymać, strzelić serią np trzech zdjęć, albo czas mieć jakąś 1/500 dla pewności.
    No i na sam koniec jakiś Smart Sharpen by nie zaszkodził przy obróbce .

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    I uważaj na poruszenia, tym szkłem na cropie łatwo 'drgnąć' bo jest dośc małe. Trzeba dobrze trzymać, strzelić serią np trzech zdjęć, albo czas mieć jakąś 1/500 dla pewności.
    Lub cytując Scotta:
    Nie chcesz mieć poruszonego zdjęcia ? - użyj statywu.
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skorpion Zobacz posta
    Lub cytując Scotta:
    Nie chcesz mieć poruszonego zdjęcia ? - użyj statywu.
    Do portretu? Mocno niewygodne rozwiązanie i dość trudno fajny kadr ustawić.
    W studiach do "portretów legitymacyjnych" się sprawdza... i chyba tylko tam.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

sorry za OT ale zak zobaczyłem ostatnie foty allgsmto przypomniało mi się jak sam byłem w posiadaniu 85/1.8 i naprawdę byłem bardzo z niej niezadowolony aberracja fatalna, ciężko było o ładny kolor skóry, mój egzemplarz był wybitnie ostry ... ale po prostu foty wychodziły z niej jakieś do d.... bez porównania lepiej zawsze fociło sie mi 50/1.4 (nie wspominając o szkłach z wyższej półki...) puściłem dziada gdzie pieprz rośnie bo mnie cholera brała...
    EOT

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dokladnie Van, nie wspominajac o abberacji, moge podeslac zdjecie kto nie wierzy, ale abberacja na tej fotce mnie zaskoczyla, tak wiec tez chyba pojdzie do sprzedania 85 1.8 ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dokladnie Van, nie wspominajac o abberacji, moge podeslac zdjecie kto nie wierzy, ale abberacja na tej fotce mnie zaskoczyla, tak wiec tez chyba pojdzie do sprzedania 85 1.8 ;-)
    Zanim sprzedasz ten obiektyw zrób poprawnie naświetlone zdjęcie korzystając z opcji wspomnianych przez Viteza - conajmniej f2.5, nie pod światło i nie w takim słońcu, jak to ostatnio widać na fotkach. Bez sensu jest doszukiwanie się wad tego świetnego obiektywu, kiedy brakuje umiejętności fotograficznych. Możesz kupić np. 85L, 135L czy 35L a problemy nie znikną. Idziesz moim zdaniem w złym kierunku.

P.S.
    Jak pojechałem do Fotoit zakupic 35L zrobiłem trochę testów, m.in. wszedłem do ciemnego korytarza obok a w oddali były świetlówki i strzeliłem kilka razy w to miejsce na pełnej dziurze. Potem w stronę okien klatki schodowej z dużym kontrastem. I co? Bardzo duuuże aberacje - piękne fiolety Zrobiłem to celowo, a dziś uważam go za najlepszy obiektyw w moim zestawie. Wnioski proszę sobie wyciągnąć.
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 02-07-2008 o 09:57
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Dokladnie Van, nie wspominajac o abberacji, moge podeslac zdjecie kto nie wierzy, ale abberacja na tej fotce mnie zaskoczyla, tak wiec tez chyba pojdzie do sprzedania 85 1.8
    Już nie popadajcie w przesadę, to tylko narzędzie... pozostaje kwestia tego czy jest ono umiejętnie wykorzystane przez fotografa (nie żebym twierdził że np Van nie potrafi robić zdjęć(sic!) ). Jak to było? Złej baletnicy i rąbek u spódnicy... Można nim naprawdę świetne zdjęcia robić!

edit: hofi66 wyprzedziłeś mnie!
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony

Domyślnie

Jestem dosc zaskoczony iz to szkielko jest tak oceniane. Uzywam go od jakiegos czasu i nie zauwazylem aby mialo takie wady ktore by "kwalifikowaly" go do pozbycia sie. Bardzo duzo nim nie robilem jeszcze, a moze to kwestia iz uzywam je na cropie i jego bledy sa mniej widoczne
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 42 z 312 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów