Strona 41 z 312 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Okej, napiszę wprost.
    Znam wszystkie zalety RAWa, bo przeczytałem wiele wątków na forum i każdy argument za pamiętam.

Chcę po prostu powiększyć swoją wiedzę, jeżeli chodzi o mierzenie WB przy fotografowaniu portretów. Chciałbym zrobić zdjęcie w trybie RAW+JPEG i mieć porównanie swojej obróbki do zmierzonego WB.

Nie zadałem pytania po to, by rezygnować z RAWa. Jestem początkującym fotoamatorem, chcę poznać techniki i będę korzystał z JPEG + RAW. A żeby mieć porównanie, chciałbym spróbować poprawnie ustawić WB dla aktualnych warunków oświetleniowych w plenerze.

Czy taka forma zadania pytania jest przystępniejsza? Jeśli nie, to:
    Jak poprawnie ustawić WB, żeby było zgodnie ze wszystkimi szkołami odwzorowania kolorów, by później mieć porównanie po wywołaniu RAWa?

Ech, przez tą sesję chyba nie umiem formułować jasno myśli.

-- w jeszcze większym skrócie --
    Po wszystkich artykułach o WB mam mętlik w głowie.
    nie wiem czy na białej kartce, czy na szarej karcie
    nie wiem czy w słońcu czy w cieniu
    nie wiem czy koło twarzy, na wewnętrznej części dłoni czy gdzie tam jeszcze...

Prosiłem jedynie o doprecyzowanie.
    Ostatnio edytowane przez endrju ; 30-06-2008 o 10:51
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    chodzi mi w szczegolnosci o kolorystyke itd.(...)do tego mialem 2 minuty zanim kolezanka wyszla na impreze
    Makijaż imprezowy nie nadaje się do zdjęć portretowych a imprezowych. Ty rozstawiłeś sprzęt i zrobiłeś płaskie, kolorowe zdjęcie portretowe, niedopasowane do makijażu, stroju i okoliczności. I to się gryzie. Gdybyś nie rozstawiał sprzętu, dał czarne tło, walnął jedną lampą z boku, tak by zdjęcie udawało że jest zrobione na imprezie - może byłoby lepiej...
    I jedno i drugie z was wykonało swoje (ona przygotowania do imprezy, ty przygotowania do fotki), tylko szkoda że obok siebie...

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    Jak poprawnie ustawić WB, żeby było zgodnie ze wszystkimi szkołami odwzorowania kolorów
    http://canon-board.info/showthread.php?t=19896

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

-- w jeszcze większym skrócie --
    Po wszystkich artykułach o WB mam mętlik w głowie.
    nie wiem czy na białej kartce, czy na szarej karcie
    nie wiem czy w słońcu czy w cieniu
    nie wiem czy koło twarzy, na wewnętrznej części dłoni czy gdzie tam jeszcze...

Prosiłem jedynie o doprecyzowanie.
    Byłem tam już.
    Widocznie sposób w jaki zostało to napisane, jak widzisz (sam siebie muszę cytować) wzbudził u mnie więcej wątpliwości, niż wyjaśnił.

Prosiłem o doprecyzowanie jak to wygląda przy portrecie.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Prosiłem o doprecyzowanie jak to wygląda przy portrecie.
    Tak samo jak przy każdych innych zdjęciach .
    Sposobów jest wiele i każdy musi sobie dobrać odpowiedni dla siebie. Nie licz na to że ktoś ci poda na tacy "ustaw tak i tak" . Popróbuj, dobierz sobie sposób, śmiało.
    Spróbuj na białej kartce... niezadowolony z efektów? To spróbuj na szarej.I tak dalej.
    Może i czytałeś ten artykuł ale nie załapałeś esencji - że nie ma czegoś takiego jak idealny balans bieli, dlatego z tego "mętliku" każdy musi wybrać coś dla siebie, byś TY był zadowolony z efektów a nie na siłę próbować się trzymać jakiegoś (niemożliwego do utrzymania) wzorca.

Ja robię RAW+AWB i mam z głowy cały ten wątek co podałem. Ty się upierasz przy JPG więc musisz trochę więcej pokombinować.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie uparłem się.
    Spytałem najbardziej wprost, jak tylko można:
    jak (jeśli ktoś używa JPEGów przy okazji) ustawiaćie WB przy robieniu portretów?

Liczyłem na rzeczowe odpowiedzi, tym bardziej, że zaznaczyłem fakt, że ZNAM zalety RAWa, nie uparłem się na JPEG.
    Po prostu zakładam, że przydaży mi się sytuacja, gdy będę potrzebował JPEGów z dobrym WB od ręki i chciałem wiedzieć jak to fachowo zrobić, ponieważ poprzednie wpisy na forum wzbudziły we mnie wątpliwości…
    &

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

jak nie wiesz jaki masz ustawić WB ustaw automatyczny i po problemie a jak będziesz pewny ze np pochmurny w tej sytuacji będzie poprawny ustaw na pochmurny
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ciekawy jestem waszej opini, zrobilem maly eksperyment, ta parasolka to parasolka od studyjnego oswietlenia, co o tym myslicie ?
    Vitez tym razem 85 1.8 ;-)

Probowalem stosowac ta parasolke na zasadzie blendy ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

chciałem wiedzieć jak to fachowo zrobić
    I Janusz i ja napisaliśmy CI jak to fachowo zrobić, czyli zrób tak by Tobie odpowiadał efekt na zdjęciu.
    Szkoda że nie potrafisz tego zrozumieć i koniecznie musisz mieć na tacy .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    jak nie wiesz jaki masz ustawić WB ustaw automatyczny i po problemie a jak będziesz pewny ze np pochmurny w tej sytuacji będzie poprawny ustaw na pochmurny
    To żart?
    Ja wiem JAK ustawić, nie wiem jaką techniką mierzyc.

Zadałem pytanie: JAK MIERZYĆ - krócej go się już zadać nie da.
    Rozumiem, że nikt nigdy nie mierzy WB, wszyscy używają AWB, a wszystkie szkoły fotografowania o światłomierzach, szarych kartach iitp wymiękają przy srotoszopie, który zaakceptuje wszystko?
    &

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Cool

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Ciekawy jestem waszej opini, zrobilem maly eksperyment, ta parasolka to parasolka od studyjnego oswietlenia, co o tym myslicie ?
    Vitez tym razem 85 1.8 ;-)

Probowalem stosowac ta parasolke na zasadzie blendy ;-)

Wydaje mi sie ze moja 85'tka przy Twojej to demon ostrosci
    No ale zakladam ze uzyles 1.8 - postaraj sie uzyc innej przyslony niz 1.8 (zakladam ze podales wartosc przyslony ze zdjecia)

No chyba ze tak mialo byc.

Nie tylko 1.8 daje 'piekne rozmcie', przy 2,8 jest juz kapitalna ostrosc z 'pieknym rozmyciem'.

Strona 41 z 312 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów