plastyke mam na 5D,1d kupiłem głownie do sportu,niemniej na ślubiki tez pewnie wykorzystam jako backup;-)
plastyke mam na 5D,1d kupiłem głownie do sportu,niemniej na ślubiki tez pewnie wykorzystam jako backup;-)
Witam
Mam pytanie odnośnie lampy i ślubów. Kilka miesięcy temu zmieniłem Nikona na Canona, mam teraz 5D, Tamrona 17-35, 50 1.4, 85 1.8. Chce jeszcze dokupić lampę, ale ponieważ nie siedzę długo w Canonie nie wiem co wybrać. Staram się nie używać lampy w kościele o ile nie zmuszają do tego warunki. Lampa będzie mi głównie potrzebna podczas przygotowań i na imprezie (czyli generalnie pomieszczenia), staram się zawsze odbijać od czegoś światło, walenie lampą na wprost nie wchodzi w grę (no chyba, że nie ma od czego odbić błysku).
Nie wydaje mi się, że będzie potrzebna 580 EX (no i jest troszkę ponad budżet), może sprawdzi się 430 albo jeszcze coś tańszego? Jaka najtańsza lampa będzie współgrała z 5D i będzie miała ruchomą głowicę?
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Co byś nie kupił i tak kupisz w końcu 580kę.. ja myślałem dokładnie tak samo dopóki z pożyczoną 430ką (tydzień przed planowanym zakupem swojej 430ki) poszedłem tam gdzie było właśnie mało światła - i mimo 430ki było cały czas za mało.. zacisnąłem zęby i kupiłem 580kę.. ma na tyle mocy że bez problemu możesz odbijać światło.. 430ce tego brakuje.. nie mówiąc o wygodzie kółka bo przyciski do kompensacji są bardzo niewygodne
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
A którą wersję? 580 EX czy 580 EX II? Z tego co przeczytałem, II daje 20% szybsze ładowanie i szczelność w przypadku serii "1"? Tylko to czy coś jeszcze?
...zamówiłem przed chwilą 50L, jutro przyjedzie - zdecydowałem jednak na tandem 24L+50L w obu używalny:razz: AF przy reportażu (vs 85L)
razem ze 135 będzie WIELKA TRÓJCA...inaczej,
w zamierzchłych czasach analogu, ze dwa lata wstecz, własńe 24+50 na nikonie fe2 były moim zestawem reporterskim
mr Trampek - jakich czasów używasz na sali przy reportażu 135iątką? (orientacyjnie)
dzięki wszystkim za wypowiedzi
Ostatnio edytowane przez kusy ; 27-06-2008 o 14:12
CANON...
ja kusy używam głownie 1/125 na tym szkle. i widzę, że mamy to samo pojęcie "wielkiej trójcy"![]()
he - trzeba obalać mity (35 i 85):smile: ...i dorabiać sobie ideologię do własnych potrzeb;-)
ja też nie schodzę niżej 125, choć jak mam monopod to trochę można, no i przy błysku na wprost(ale ten to rzadko), niestety ta ogniskowa wymaga już większych sal, u nos w remizach ciasno jak cholera i świerkowe boazerie dookoła a na suficie czerwono zielone szarfy....pociąć się można
pozdr
CANON...
najlepiej miec 24,35,50 starczy podobno wersja 1.4,85,135