Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Canonizacja nikonowca...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CIEPIEL Zobacz posta
    Jakieś rady? Myślałem na początek o 5D+grip+17-40f4L,35f1,4L,85f1,2L,430EX - co powiecie na taki zestaw?
    Polecałbym raczej 580EX, nie musi być w aktualnej, nowej, wersji. 430EX to amatorska lampa, serią 3 latek z pełną mocą błysku nie pociągnie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał Awatar wuqa
    Miasto
    Chelm

Domyślnie

... - tu pierwsze moje pytanie - jak to jest z tą celnością AF? - aż tak źle czy to tylko bełkot nikonowców?
    od miesiąca mam 5D + 24-105L + 50 f1,4. Przesiadłem się z 40D i 17-55 f2,8 IS i największe obawy miałem co do szybkości/celności AF. I powiem Ci szczerze, ze absolutnie się nie zawiodłem... jest naprawdę PEWNIE... czasem mi się WYDAJE, że jakby OCIUPINKĘ wolniej niż w 40D, ale bardzo pewnie!!! Jeśli AF budzi Twoje obawy to nie potrzebnie.
    PS. Śluby focę.

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

5D - OK
    grip - kawał klocka, popróbuj jak Ci leży w ręce, mi pasuje
    17-40 na FF taki sobie (na długim końcu raczej przeciętny), próbowałem i wziąłem 16-35 2.8 i ten właśnie bym ten polecał albo stałkę 24L.
    35L - na ten choruję i myślę, że za rok się wyleczę jak kupię, 85 polecam 1.8 świetne szkło za niewielkie pieniądze, 90 procent zdjęć robię standardem ( u mnie 50 1.4). Jak do studyjnej czy ślubnej polecałbym właśnie stały szeroki kąt: 24L, ew. 35L uzupełniony 85 1.8 (zamiast 1.2)
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Polecałbym raczej 580EX, nie musi być w aktualnej, nowej, wersji. 430EX to amatorska lampa, serią 3 latek z pełną mocą błysku nie pociągnie.
    chyba się dzisiaj nie wyspałes ;-)

Po pierwszenie wiem czy dobrze rozumuję, ale serii 3 fps z pełną mocą nie pociągnie żadna normalna lampa, bo którąkolwiek byś nie wziął i błysnął w M 1/1 (czyli z pełną mocą) to po takim strzale trzeba jednak kilka sekund aby ponownie się naładowała, choćby to była najnowsza, najszybsza 580EX II.

A po drugie, pytający od razu na początku zaznacza: "Nie robię już prawie reporterki a przynajmniej nie zarobkowo, więcej niż kiedyś robię fotografii przemyślanej, na którą jest więcej czasu na zastanowienie się nad kadrem, sytuacją, ..."
    więc skad Ci w ogóle ta seria przyszła do głowy?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

ja bym osobiście radził sie wstrzymać, w końcu nikon ma wypuscic dwa nowe FF, prawdą jest tez ze i Canon ma wypuscic 5d mk II wiec mk I stanieje ostro.
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    chyba się dzisiaj nie wyspałes ;-)
    No nie jest tak źle, dwie i pół godziny to całkiem dużo snu :-)
    Po pierwszenie wiem czy dobrze rozumuję, ale serii 3 fps z pełną mocą nie pociągnie żadna normalna lampa, bo którąkolwiek byś nie wziął i błysnął w M 1/1 (czyli z pełną mocą) to po takim strzale trzeba jednak kilka sekund aby ponownie się naładowała, choćby to była najnowsza, najszybsza 580EX II.
    Mam 430EX, którą uważałem za lampę w sam raz dla mnie, do momentu kiedy zacząłem jej używać właśnie do reporterki. To że jest trochę słaba, do takich zastosowań, to jedno, z tym można żyć podwyższając ISO, ale to że starcza na jeden błysk, podczas gdy 580-tki błyskają obok 2 - 3 razy to drugie, z czym poradzić sobie zdecydowanie trudniej.
    A po drugie, pytający od razu na początku zaznacza: "Nie robię już prawie reporterki a przynajmniej nie zarobkowo, więcej niż kiedyś robię fotografii przemyślanej, na którą jest więcej czasu na zastanowienie się nad kadrem, sytuacją, ..."
    więc skad Ci w ogóle ta seria przyszła do głowy?
    "Prawie" nie znaczy wcale, jeśli autor wątku zarabia/utrzymuje się z fotografii to może przydarzyć się sytuacja że będzie potrzebował jednak lampy o nieco większych możliwościach. Różnica w cenie nie jest już teraz specjalnie duża i moim zdaniem lepiej zainwestować tych parę stówek więcej, choćby dla własnego spokoju, że w kluczowym momencie nie zabraknie światła.
    430EX to bardzo dobra lampa do zastosowań "rodzinnych" oraz jako druga, do doświetlania, kontrowania itp, jako główna dla zawodowca, w moim odczuciu, na podstawie własnych doświadczeń, się nie nadaje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

CIEPIEL
    Guest

Domyślnie

Poczekam do 5 lipca - Nikon ma podać jakieś konkretne dane...

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

ciekawe kedy wejdzie 5d mark II, mial byc hmm w lutym 2008 a juz mamy prawie lipiec
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    ciekawe kedy wejdzie 5d mark II, mial byc hmm w lutym 2008 a juz mamy prawie lipiec
    wątek o tym traktujący znajduje się tutaj:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=21820
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Poczekam do 5 lipca - Nikon ma podać jakieś konkretne dane...
    1 lipca 8).

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    Tak jak napisał Tomek ^^^^^ - w innym wątku jest o tym sporo, a 5D mkII nie będzie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów