Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canonizacja nikonowca...

CIEPIEL
    Guest

Domyślnie Canonizacja nikonowca...

Witam
    W Nikonie jestem od początku przygody z fotografią. Od 2 lat pracuję na body D2x i zastanawiam się powoli nad zmianą. Ostatni rok przyniósł sporo zmian w tym co fotografuję. Nie robię już prawie reporterki a przynajmniej nie zarobkowo, więcej niż kiedyś robię fotografii przemyślanej, na którą jest więcej czasu na zastanowienie się nad kadrem, sytuacją, et cetera - fotografia użytkowa dla firm, praca z modelkami, także fotografia ślubna.

Co mnie drażni? :

Słabe wysokie iso w D2x, stałki bez konkretnego silnika - oto główna bolączka
    Radą na D2x jest D3 ALE biorąc pod uwagę że nie potrzebuję wcale 11 czy 8 klat na sekundę zastanawia mnie Canon 5D. Bo obrazek daje podobny - jedni powiedzą że lepszy, inni że gorszy ale ja jestem za tym że po prostu podobny a kosztuje hmm - mniej niż połowę D3...

Niestety czasy bezurazowego wydawania ton kasy na sprzęt minęły ;-D, życie sie układa itp i człowiek kalkuluje...

Pożyczyłem 5D od znajomego - okazało się że nie taki straszny nawet ten AF - tu pierwsze moje pytanie - jak to jest z tą celnością AF? - aż tak źle czy to tylko bełkot nikonowców?

Gdybym sprzedał teraz D2x ( za grosze ;-/ ), Nikkory: 28-70AF-S ,80-200 AF-S, 105 micro, 85mm, 50mm , sigmę 10-20, lampę to miałbym jakotaki budżet na kompletowanie systemu C

Jakieś rady? Myślałem na początek o 5D+grip+17-40f4L,35f1,4L,85f1,2L,430EX - co powiecie na taki zestaw?

Zmiana całego systemu to poważna decyzja-aczkolwiek po prostu wydaje mi się że taki sprzęt da mi więcej możliwości wtedy gdy nie ma dużo światła oraz więcej możliwości pracy z GO

Sie rozpisałem na powitanie ;-D

Uzależniony

Domyślnie

Poczekaj jeszcze trochę, podobno Nikon szykuje dwa nowe aparaty FF z czego jeden ma być dosyć tani.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie bądź frajer, za parę dni premiera D700

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

ale autor też mówi o stałkach bez konkretnego silnika, AF na "śrubokręt"... więc nowe body nie musi do końca go zadowolić
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Domyślnie

mam dokładnie taki zestaw jak wymieniłeś w pierwszym poście + 70-200 i 50/1.4, ostatni ślub to było na przemian machanie 35mm i 85mm - reszta nie potrzebna Myślę, że idealnym zestawem ślubnym (jak dla mnie) jest właśnie 5tka, te dwie stałki, ew. dopełnienie w postaci ultraszerokiego (np. 15/2.8 ) i coś*do macro (np 100/2.8 )
    Pozatym 2x body to podstawa, bo ciągłe zmienianie obiektywów pod koniec dnia daje się we znaki. Życzę*powodzenia w przesiadce
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CIEPIEL Zobacz posta
    Myślałem na początek o 5D+grip+17-40f4L,35f1,4L,85f1,2L,430EX - co powiecie na taki zestaw?
    Przynajmniej na początek 85/1.2L bym sobie na Twoim miejscu darował na rzecz 85/1.8 USM i w ten sposób wygospodarował trochę srodków na 135/2L lub któryś 70-200 (tu mamy duży wybór :-))
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nie bądź frajer, za parę dni premiera D700
    Ja bym też poczekał. Może Nikon pokaże jakieś FF w cenie "dla ludzi".
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Te wyniesione ulotki wyglądaja na prawdziwe, więc D700 chyba będzie i pewnie bedzie za...bisty i pewnie bedzie kosztował minimum 9K, nie wiem czy to cena dla ludu... Ciekaw jestem kiedy bedzie 35-ka 1.4??? Pytanie jeszcze kiedy D700 będzie w sklepach? W grudniu? Swoją drogą szkoda trochę tych Twoich szkieł. Może jednak warto poczekać.

Początki nałogu

Domyślnie

Coś gdzieś ostatnio czytałem że Nikon ma zamiar odświeżyć w końcu stałki.
    Więc jeśli rzeczywiście mieli by wypuścić także tanie FF to miałbyś to co chcesz w Nikonie i nie musiał byś sie bujać ze zmianą systemu.
    Pytanie tylko ile to wszystko u Nikona potrwa, czy te przecieki są prawdziwe i czy chcesz/możesz czekać.

Jeśli chodzi o 5D to najlepsze co możesz zrobić to pomęczyć jeszcze tego kolegę o pożyczenie 5D bo żadne nasze rady nie zastąpią twoich własnych doświadczeń/wrażeń i wniosków z obcowania z tą puszką.

Pzdr
    C - lustra, szkła i błysk

Dopiero zaczyna Awatar tmk
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To ja powiem w ten sposób:
    USM, szybkość i kultura pracy szkieł Canona była przyczyną dla której zakochałem się w tym systemie.

Jeśli masz możliwość, popróbuj i body i przede wszystkim różne szkła
    Kwanon

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów