Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 35/1.4L, "używany, jak nowy"?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

ja kupiłem w sklepie w marcu za 4300 z FV czyli -22% czyli za 3524zł -19% dochodowy czyli za 2961zł i mam gwarancję i nówkę... Więc jesli masz firmę to bierz na fakturę...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak trochę OT - bo już któryś raz to widzę na forum. MarkuB - spróbuj mi wyjaśnić w jaki to cudowny sposób odliczasz sobie od ceny te 19% podatku dochodowego od zakupu?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c3po Zobacz posta
    Tak trochę OT - bo już któryś raz to widzę na forum. MarkuB - spróbuj mi wyjaśnić w jaki to cudowny sposób odliczasz sobie od ceny te 19% podatku dochodowego od zakupu?
    Nie jestem MarkiemB ale raczej robi to normalnie - jak kupuje na fakturę na firmę to całość wpuszcza "w koszty" czyli odlicza 19% kwoty netto faktury od podatku który firma musi zapłacić.. czyli jak by nie liczyć kasa zostaje w kieszeni czy na koncie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

dzielwit
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    ja kupiłem w sklepie w marcu za 4300 z FV czyli -22% czyli za 3524zł -19% dochodowy czyli za 2961zł i mam gwarancję i nówkę... Więc jesli masz firmę to bierz na fakturę...
    kupujac w USA na firme, tez mozesz sobie odliczyc vat z UC, i wliczyc w koszty czyli zmniejszyc podatek. Mozesz tez wykupic gwarancje miedzynarodowa jak koniecznie komus potrzeba na L, jak akurat uwazam ze nie warto bo i tak roznica wcenie pokryje chyba praktycznie kazda ewentualna naprawe.
    Czyli np. koszt szkla z transportem 1100$ okolo 2420 zł + okolo 6,5 % cla + 22% vat, razem koszt szkla 3145zł.
    Jezeli kupujesz na firme odliczasz vat ok. 550 zl i dodatkowo tak jak piszesz podatek 19% jakies 500 zl, wiec jakby nie liczyc szklo wyjdzie ok. 2000 zl, wiec roznica ogromna, przy 3 takich obiektywach 1 masz za darmo ( za darmo oczywiscie w porownaniu do polskiej ceny)

Jezeli ktos jednak chcialby koniecznie pochwalic sie europejska (czyli rowniez polska) gwarancja to i tak najczesciej lepiej jest kupic np. w Niemczech, albo w innym Luksmeburgu bez cla, a Vat i dochodowy jak normalnie do odliczenia.
    Ostatnio edytowane przez dzielwit ; 16-06-2008 o 09:56

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzielwit Zobacz posta
    kupujac w USA na firme, tez mozesz sobie odliczyc vat z UC, i wliczyc w koszty czyli zmniejszyc podatek. .
    Wszystko to prawda, jesli ktos jest vatovcem to zakup w usa staje sie jak najbardziej opłacalny, jedynym prblemem pozostaje gwarancja.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Wszystko to prawda, jesli ktos jest vatovcem to zakup w usa staje sie jak najbardziej opłacalny, jedynym prblemem pozostaje gwarancja.....
    też nie do końca, bo znając opieszałość żytniej to wysłanie do USA terminowo może wyjść podobnie... i tak naprawdę jedyna różnica to w wysyłce (koszcie i bezpieczeństwie)

Uprawnienia umieszczania postów