ja kupiłem w sklepie w marcu za 4300 z FV czyli -22% czyli za 3524zł -19% dochodowy czyli za 2961zł i mam gwarancję i nówkę...Więc jesli masz firmę to bierz na fakturę...
![]()
ja kupiłem w sklepie w marcu za 4300 z FV czyli -22% czyli za 3524zł -19% dochodowy czyli za 2961zł i mam gwarancję i nówkę...Więc jesli masz firmę to bierz na fakturę...
![]()
Tak trochę OT - bo już któryś raz to widzę na forum. MarkuB - spróbuj mi wyjaśnić w jaki to cudowny sposób odliczasz sobie od ceny te 19% podatku dochodowego od zakupu?
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
kupujac w USA na firme, tez mozesz sobie odliczyc vat z UC, i wliczyc w koszty czyli zmniejszyc podatek. Mozesz tez wykupic gwarancje miedzynarodowa jak koniecznie komus potrzeba na L, jak akurat uwazam ze nie warto bo i tak roznica wcenie pokryje chyba praktycznie kazda ewentualna naprawe.
Czyli np. koszt szkla z transportem 1100$ okolo 2420 zł + okolo 6,5 % cla + 22% vat, razem koszt szkla 3145zł.
Jezeli kupujesz na firme odliczasz vat ok. 550 zl i dodatkowo tak jak piszesz podatek 19% jakies 500 zl, wiec jakby nie liczyc szklo wyjdzie ok. 2000 zl, wiec roznica ogromna, przy 3 takich obiektywach 1 masz za darmo ( za darmo oczywiscie w porownaniu do polskiej ceny)
Jezeli ktos jednak chcialby koniecznie pochwalic sie europejska (czyli rowniez polska) gwarancja to i tak najczesciej lepiej jest kupic np. w Niemczech, albo w innym Luksmeburgu bez cla, a Vat i dochodowy jak normalnie do odliczenia.
Ostatnio edytowane przez dzielwit ; 16-06-2008 o 09:56