Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Wątek: canon 85 f/1.8 vs canon 100 f/2.8 macro

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    ...wiec moze Canon 100 2.8 USM bylby odpowiedni zarowno do miekkiego rozmycia tla w macro jak i jako jasniejsze uzupelnienie reporterskiego 70-200?
    Jak dla mnie nie nadaje sie on w ogole do reporterki. Ma bardzo nieladny bokeh.
    Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    ... czy w przypadku uzywania go z pierscieniami posrednimi odlelosc min pozwala na fot makro owadow w plenerze czy tylko aranz w studio? z gory dziekuje za odp.
    W plenerze bardzo ciezko. Chyba, ze swieci bardzo mocno slonce, nie wieje wiatr i obiekt sie nie porusza.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

MZ pod uwage nalezy wziasc takze Canon 100 f2 (nie mylic z 2,8 ).
    Ostatnio edytowane przez c42 ; 19-08-2007 o 22:43

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    Krzychoo, dzieki za odpowiedz Zdjecia super Teraz tylko male ale... Niestety nie maja na wyspie Kenko lecz Soligor. Czy jakosc jest ta sama i cala reszta? Pozdrawiam.
    http://stores.ebay.co.uk/Kea-Photo_K...QQftidZ2QQtZkm
    z kenko problemu nie ma z HK zawesze mozna kupic a sklep godny polecenia

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie Canon 100 macro czy 85 1.8 + pierscienie do macro do portretu

Witam.
    Właśnie jestem w trakcie pisania pracy mgr. więc w tym roku dziewczyna sama wyjedzie na zachód zarabiać kaskę. A ja będe miał okazje do kupienia sobie nowego szkiełka
    Zastanawia mnie co będzie lepsze zarówno do macro jak i portretu. Myślę jednak, że główne zastosowanie to będzie macro tak w 70% do 30% portret.

Do wyboru canon 100 f/2.8 macro i canon 85/1.8 + pierścienie.

Moje wątpliwości.
    1. Głębia ostrości przy f/2.8 przy portretach powiedzmy HS, od pasa w góre i calej postaci (osoby ok 170-180cm wzrostu na całym kadrze) Czy jest wystarczająco mała??? Czy mniejsza jest z uzyciem 85 na 1.8 niz 100 na 2.8 przedstawiając ten sam obiekt w tej samej wielkosci. Prosilbym o jakies fotki porównawcze. Z 100mm przy 2.8 i 85 przy 1.8 chodzi mi głównie o to samo odwzorowanie przy największych dziurach.

2. Czy canon 100mm, rzeczywiscie jest za ostry do portretów. Czy trzeba np zmniejszyć w picture style wyostrzanie albo poprostu rozmazać w PS??? Dla polepszenia rezultatów.

3. Jak szybki jest AF w 100 macro po ograniczeniu i bez ograniczania zakresu??? W porównaniu np do KITa? Jest szybszy w obu przypadkach czy tylko po ograniczeniu???

4. Jak dlugo można liczyć na ten obiektyw, że poprostu coś się w nim nie uszkodzi. W przypadku gdy się o niego naprawdę dobrze dba no i nie używa powiedzmy 4 razy w tyg a np 3-5dni w miesiącu. Czy jest dlugowieczny np wytrzyma z 5-10lat???

Zdaję się na wasze rady narazie chyba 100 macro wydaje mi się odpowiedniejszy ale mam wątpliwości bo bokeh z 85 i plastyka wydają sie nie do przebicia.

Obiektyw i tak będzie używany z 400D i raczej nie prędko z pełną klatką.

Dziękuję za odpowiedzi.
    PS. Co do szukania na forum znalazłem niewiele jeśli chodzi o zastosowanie 100macro do portretów i porównanie z 85/1.8.
    Ostatnio edytowane przez tom170 ; 05-06-2008 o 21:35
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Jezeli chcesz robic głównie makro to wybór jest tylko jeden Zanon100mm 2,8. Canon 85mm 1,8 ma za dużą minimalną odległośc fotografowania i nawet pierscieniami pośrednimi wiele tu nie wywalczysz ( zalezy w sumie jak duże makro cię interesuje ale...) Przesłona 2,8 na 100mm wg mnie bedzie zupełnie ok - Ludzie robią portrety z bardzo ładnie rozmytym tłem za pomocą 24-105 4,0L IS

Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drozdi Zobacz posta
    Jak dla mnie nie nadaje sie on w ogole do reporterki. Ma bardzo nieladny bokeh.
    Masz na mysli 100 2.8 macro??? Z nieladnym bokehem???

Cytat Zamieszczone przez Drozdi Zobacz posta
    W plenerze bardzo ciezko. Chyba, ze swieci bardzo mocno slonce, nie wieje wiatr i obiekt sie nie porusza.
    Aż taki słaby AF ma ??? No chyba gorzej niz w 50 /1.8 lub sigmie 70-300 nie moze być w końcu ma USM ???

Proszę o odpowiedź na moje pytania... Mój wątek został przeniesiony kilka postów wyżej jest
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Moje wątpliwości.
    1. Spokojnie 100 2,8 wystarczy. Jednak GO 85 1,8 jest powalająca.

2. Lepiej mieć szkło ostre i zrobić rozmyć niż w druga stronę.

3. Af na pełnym zakresie jest szybszy od wszystkich tamronów i sigm (bez HSM) po ograniczeniu jest już naprawdę szybko.

Jesli myslisz choć trochę o Macro to tylko 100 2,8. Niestety 85 1,8 Ci tego nie zastapi.

Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Moje wątpliwości.
    1. Spokojnie 100 2,8 wystarczy. Jednak GO 85 1,8 jest powalająca.
    Właśnie znalazłem kilka portretów na pbase.com ale naklikalem sie na randoba chyba z 2 godziny. A może z 3 na 2.8 znalazlem.

2. Lepiej mieć szkło ostre i zrobić rozmyć niż w druga stronę.
    W sumie racja

3. Af na pełnym zakresie jest szybszy od wszystkich tamronów i sigm (bez HSM) po ograniczeniu jest już naprawdę szybko.
    O ile z tamronami niewiele mialem do czynienia to moja sigma 70-300 to AF tragedia. I jak ludzie tutaj piszą ze wolny AF to już nie wiem co to ma znaczyć Niby USM to szybciej być o wiele już nie może.

Mam rozumieć, że jest też szybciej niż KIT i 50/1.8 ??? ( i dokladniej bo 50/1.8 przy kiepskim swietle to tragedia robilem fotke w zoo 4 razy to samo ujecie i na zadnym nie ma dobrej ostrosci w dobrym miejscu )

Jeśli masz jakies portrety na 2.8 to prosiłbym o wrzucenie na imageshack z 1-2 w dość wysokiej jakości i później link tutaj lub na PW :]

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kutno-Warszawa

Domyślnie

A ja mam taką prośbę: czy mógłby ktoś zamieścić fotkę albo dać jakiegoś linka do fotek z zestawu 85 1,8 plus pierścienie pośrednie? Jakoś nie udało mi się nic znaleźć, a sam się nad takim zakupem zastanawiam i ciekawy jestem, co można czymś takim zrobić.

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Af jest szybszy od wszystkiego co nie ma USM. Czyli i od kita i od 50 1,8 itd. Mówie po ograniczeniu zakresu działa naprawde łądnie.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów