brunovis też tak kiedyś myślałem ale jak po środku mam drugi plecak to statyw ląduję po lewej lub prawej stronie i nie przeciąża mi w żadną stronę a statyw + głowica to u mnie 3.6 kg i jak na taki ciężar to jest naprawdę ok.
brunovis też tak kiedyś myślałem ale jak po środku mam drugi plecak to statyw ląduję po lewej lub prawej stronie i nie przeciąża mi w żadną stronę a statyw + głowica to u mnie 3.6 kg i jak na taki ciężar to jest naprawdę ok.
Miałem ten plecak.
Jest pojemny i naprawdę szczelny.
Na „mokre” warunki jest jak najbardziej ok.
Jednak na 5-cio godzinne wędrówki raczej bym nie polecał.
Na dłuższe chodzenie ze sprzętem polecałbym raczej Kata R-102 – przy mniejszej ilości sprzętu. lub coś takiego jak Lowepro Photo Trekker przy wiekszej ilości bagażu.
Choć z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że najlepiej z punktu widzenia pleców sprawdzają się porządne plecaki trekingowe. Tyle tylko ze dobrze jest wtedy sprzęt foto zapakować w coś i dopiero . Świetnie sprawdzało mi się takim rozwiązaniu wnętrze z DryZone 100 (jest „wyciągalne”) w którym był sprzęt foto. Przy okazji dużo łatwiej jest spakować takie rzeczy jak jakaś kurtka, woda itp.
A wracając do DryZone i „upierdliwości” zamków to sam producent podaje w instrukcji że nie trzeba zapinać zawsze wszystkich zamków. Zamek wodoszczelny zapina się tylko wtedy gdy istnieje taka potrzeba a gdy już jest zapięty to zapinanie zwykłego wewnętrznego jest bezcelowe.
DryZone to plecak czysto specjalistyczny na ekstremalne warunki (tam gdzie mamy w duzych ilościach wode, kurz, błoto itp.). Kto bawi się w ten sposób będzie z DryZone'a zadowolony. W innych przypadkach kupowanie go nie ma sensu.
Prawda. Dwa zamki zapina się tylko w wyjątkowych sytuacjach.
EOS 5d MkII, EOS 5d, EF 70-200 f/2.8 IS L, EF 16-35 f/2.8 L, EF 24-70 f/2.8 L, EF 50 f/1.4, EF 15 f/2.8 fisheye, TC 1.4 i trochę innych zabawek.
Witam!
Też szukam torby dla siebie, ew. plecaka...
Sprzęt, który chciałbym zmieścić to 400d z gripem, kit, 50 1.8, 430ex i obiektyw wielkości sigmy 70-200 2.8 i ew. jakieś analogowe body.
Aktualnie posiadam Lowepro TLZ20, gdzie w bólach mieści się 400d z gripem, a lampa w kieszeni lub plecaku![]()
Mam do wydania ~200 zł
Jak sądzicie, czy warto kupić większą torbę, jeżeli na razie będzie ona częściowo pusta (70-200 planuje kupić w przyszłym roku dopiero), czy lepiej kupić mniejszą torbę/plecak a później zmienić na większą?
Torba/plecak będzie wykorzystywana przede wszystkim na różnego rodzaju reportaże, koncerty itp, więc szybki dostęp do zawartości mile widziany.
Z moich poszukiwań znalazłem... Lowepro nova 4 AW lub tańsza i mniejsza nova 3 AW oraz stealth reporter d100 lub d200...
Może coś innego niż lowepro jest w tej cenie wartego uwagi? Co polecacie?
Pozdrawiam,
Michał
Wlasnie kupilem Tamraca Adventure 9 i powiem ze super. Wczesniej uzywalem Lowepro Orion trekker ale potrzebowalem czegos bardziej pojemnego i wybralem Tamraca.
Plecak jest wystarczajaco duzy na wypad jednodniowy, mieszcze w nim 40D, 28-70, 50, 70-300, ex430 i nie ma scisku. Wszystko dobrze odizolowane.To dolny przedzial.
W gornym tez sie sporo miesci. Przedzial na laptopa jest obszerny, zmiescisz lapa 15,4 spokojnie.
Wykonany solidnie i z mocnego materialu, fajne wygodne szelki, i pokrywy na zamki zapobiegajace wodzie.
Nosi sie dobrze przy pelnym zaladunku. Generalnie polecam. Zaplacilem 60 funtow w UK. Wart tej kasy.
Patryk
2*5D II,40D, A-1 no i szkla czywiscie.
mam pytanie jaki plecak foto do 100zł
5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic
Prowadzę bardzo podobne poszukiwania... 400D + kit + 70-200 f/4 L, a w przyszłości 430 EX + 28-75 mm f/2.8 zamiast kita (a kit noszony na zapas). Stąd pytanie czy ten sprzęt (do body przymocowane 70-200, jak będzie tamron to pewnie on), zmieści się w 3 AW w tej konfiguracji, czy dopiero w 4 AW??
Chyba, że jeszcze coś innego polecicie?
Ja mam w tej torbie 30d (bez gripa)+kit+50 1.8+28-70 2.8+430 ex+soligor 100-400. Wszystko się mieści, ale na styk - a ciężkie to to wszystko jak cholerka - przynajmniej dla mnie. Właśnie zamówiłem Newswear'a, bo torba zaczyna mi już niestarczać i ten nieznośny ból pleców...
Lowepro nova 4 AW
Pytanie: czy można gdzieś kupić same wkładki (wypełniacze, usztywniacze - hmmm, jak to się "fachowo" nazywa?) do toreb/plecaków? Jeżdżę w dziwne miejsca (trzeci świat) i chcę zaadaptować na potrzeby noszenia sprzętu "szmacianą" torbę, by nie przyciągać ciekawskich oczu i rąk. Za pomoc będę wdzięczny.