Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 101

Wątek: Canon 40D/50D i co do niego? - zestaw na początek

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Question 40d - zestaw na początek

Witam.
    Wybrałem taki oto zestaw na początek:
    korpus 3 120 zł
    Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp 1 230 zł
    Canon EF 50mm f/1.8 299 zł
    SanDisk CF EXTREME III 8GB 195 zł
    Dodatkowy akumulator 31 zł
    Osłona na LCD 50 zł
    Adapter Canon EF - M42 + AF 139 zł

Czy będzie ok?
    Na początek celowałem w Canona 17-40 f/4 L, ale jakoś negatywne opinie o nim mnie zniechęciły.

Myślę jeszcze o dorzuceniu do 85mm f/1.8 USM Canona, ale czy warto?
    50-tka z założenia ma być do portetów. 85-tka nadałaby się lepiej?

M42 konwerter do ZAIR-11A 135mm f/2.8, by się trochę pobawić.

Domyślnie

17-40 wcale nie jest złe

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta

[...]

Zamiast tej pięćdziesiątki 85ka będzie spisywać się o niebo lepiej inna klasa i jakość.. te szkła dzieli przepaść na korzyść 85ki.. jak masz kasę to bierz 85mm

M42 konwerter do ZAIR-11A 135mm f/2.8, by się trochę pobawić.
    Czy zamiast zair nie powinno być TAIR?
    Jeśli tak to mam takie szkło i adapter z dandelionem i jest kicha.. jak masz skąd porzyczyć adapter to pożycz i sprawdź bo jest opcja że wydasz kasę na adapter i będzie to kasa wywalona w błoto
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 31-05-2008 o 12:21 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Zamiast tej pięćdziesiątki 85ka będzie spisywać się o niebo lepiej inna klasa i jakość.. te szkła dzieli przepaść na korzyść 85ki.. jak masz kasę to bierz 85mm
    Mój główny dylemat to teraz eLka 17-40/4 czy Tamron 17-50/2.8.
    Od niego zależy czy będzie mnie "stać" na 85tkę. W przypadku wyboru Tamrona, raczej tak...

Czy zamiast zair nie powinno być TAIR?
    Jeśli tak to mam takie szkło i adapter z dandelionem i jest kicha.. jak masz skąd porzyczyć adapter to pożycz i sprawdź bo jest opcja że wydasz kasę na adapter i będzie to kasa wywalona w błoto
    Oczywiście, chodziło o TAIR. Pomyłka.
    A na czym ta kicha polega, jeśli mógłbyś przybliżyć?

Zawsze mogę kupić adapter bez potw. ostrości. Mniej kasy w błoto...
    Pytam, bo gdzieś widziałem zdjęcia i było ok. Nawet bałdzo.

Uzależniony

Domyślnie

Bierz 85-tke - polecam - warto.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Oczywiście, chodziło o TAIR. Pomyłka.
    A na czym ta kicha polega, jeśli mógłbyś przybliżyć?
    Kicha polega na mydlanym obrazie wychodzącym z tego obiektywu.. niestety w tych szkiełkach jest duży rozrzut jakościowy i najlepiej będzie jak po prostu sobie w miarę możliwości przetestujesz... bo są także ostre egzemplarze.. wpisz sobie w profil skąd jesteś to może ktoś z okolicy będzie miał przejściówkę i będziesz mógł sobie przetestować..

Początki nałogu

Domyślnie

Zamiast tej pięćdziesiątki 85ka będzie spisywać się o niebo lepiej inna klasa i jakość
    to czemu nie odrazu 5d zamiast 40d tez inna klasa jakosci i tez tylko jakies 3 razy drozsze

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    to czemu nie odrazu 5d zamiast 40d tez inna klasa jakosci i tez tylko jakies 3 razy drozsze

A czytałeś co kolega napisał czy tylko bijesz pianę że szkło tyle razy droższe...? Pisząc to opierałem się na pytaniu:

Witam.
    Wybrałem taki oto zestaw na początek:
    korpus 3 120 zł
    Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp 1 230 zł

SanDisk CF EXTREME III 8GB 195 zł
    Dodatkowy akumulator 31 zł
    Osłona na LCD 50 zł
    Adapter Canon EF - M42 + AF 139 zł

Zauważ podkreślienia moje.. skoro po pierwsze kolega chce tamrona 17-50 to 50mm ma "załatwione" na przyzwoitym szkle.. i po drugie PYTA o to na co udzieliłem odpowiedzi. Więc co Twoja uwaga nt. 5D wniosła do tematu? Poza tym róznica w cenie w złotówkach (którymi większość z nas płaci) a nie w "razach" nie jest już taka duża pomiędzy szkłami jak puszkami

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zauważ podkreślienia moje.. skoro po pierwsze kolega chce tamrona 17-50 to 50mm ma "załatwione" na przyzwoitym szkle.. i po drugie PYTA o to na co udzieliłem odpowiedzi. Więc co Twoja uwaga nt. 5D wniosła do tematu? Poza tym róznica w cenie w złotówkach (którymi większość z nas płaci) a nie w "razach" nie jest już taka duża pomiędzy szkłami jak puszkami

Spokojnie koledzy.

Wybaczcie natręctwo, zamierzam niedługo skończyć swoje wątpliwości i rozpocząć zakupy, ale zanim to nastąpi to co sądzicie o:

Canon 40d + Tamron 17-50 2.8 + Canon 85 1.8 USM + SanDisk CF Ext.III 8GB + Dodatkowe aku (jedno wystarczy? nie wiem ile "wytrzyma" 40tka..) + Osłona szklana na LCD + Adapter M42-EF (+AF) łącznie za 6031zł (po cashbacku 5491).

Dodatkowo podłączam jedno pytanko - chcę kupić to wszystko w jednym sklepie. Jeden z nich w Warszawie oferuje możliwość sprawdzenia i obejrzenia towaru przed odbiorem, nawet przy zakupie przez Internet można odmówić już w sklepie...
    O ile sprawdzanie FF/BF dla Tamrona to oczywistość, o tyle mam pewną wątpliwość: cashback.

W opiniach sklepu pojawia się, że aparaty nie mają polskiej instrukcji. Czyli zapewne są sprowadzane? Jeśli tak, to co z cashbackiem?
    Jeżeli kupię u nich (w Polsce) sprzęt z innego kraju, to z cashbacku nici?
    Czy paragon będzie dla Canona potwierdzeniem jakimkolwiek?

Dziękuję za odpowiedzi, z góry.

Początki nałogu

Domyślnie

no dobrze juz dobrze nie, nie czytalem od zera, kolejny watek "co kupic za 1000pln" na ktory mozna sobie odpowiedziec samemu poprzez funckje "szukaj", moj blad

Zamiast tej pięćdziesiątki
    skoro sie zastanawia dodatkowo to czemu mialby kupowac zamiast, niech sobie dokupi tak jak chce, pozatym nie nazwalbym tamrona czyms przyzwoitym
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tak, zestaw ok, tzn jesli bierzemy pod uwage ze ow tamron nie zepsuje sie w polsce i nie bedzie Ci przeszkadzac jego wykonanie czy inne latajace soczewki.

Druga sprawa to taka ze nie masz nic dlugiego ale jesli akurat nie potrzebujesz to bierz to co masz i tyle - no moze dodalbym jakas dodatkowa tania CF chocby pqi za 30pln tak na wszelaki wypadek, oczywiscie dodatkowe aku koniecznie, a skoro masz juz szkla to podarowalbym sobie to m42 chyba ze masz cos dlugiego do tego ale nie chce mi sie watku doczytywac bez IS-a nic dlugiego bym nie kupowal.
    Ostatnio edytowane przez kubaj ; 31-05-2008 o 14:28 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów