Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 133

Wątek: "Nieśmiertelny" 24-70 f/2.8 Canona

toguko
    Guest

Domyślnie

This is the lens that I do 95% of my photography with. What people have to understand here is that there is some sacrifice when you have a lens that provides you such versatility. I have used this lens since 2003, basically traveling the world with it. What I have discovered, the key to keeping this lens in top notch working order. The day I open one out of the box, I totally tape up the top half of the lens with a strong gaffers tape. This is done to structurally keep the lens taught. This helps eliminate any torquing that takes place with day to day walking around with this on your shoulder. By doing this ad hoc tape job you will have to give up your manual focus option. I know this sounds bizarre, but its true. Also I never and I mean never, do I walk around with the lens extended to 24mm focal length, for this really adds stress to the lens. If you want you lens to maintain critical sharpness for years to come and if you use the lens daily, almost year round like I do. This will keep it sharp. I know many of my colleagues who after 1 or 2 months of heavy use complain that it is no longer sharp. I can actually keep mine going for up to 3 years with out having to have the lens serviced.

To view my work with this lens go to VIIphoto.com and look at my work. Like I said earlier 95% of it is done on this lens. Also my book "My America" was almost shot entirely with the 24-70, 2.8.

We do not live in a perfect world. But for me this lens comes quite close to being perfect. Minus the tape job.

Yours Truly,

Christopher Morris

co myslicie o takim rozwiazaniu?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toguko Zobacz posta
    (....)the key to keeping this lens in top notch working order. The day I open one out of the box, I totally tape up the top half of the lens with a strong gaffers tape. (....)

co myslicie o takim rozwiazaniu?
    Myślimy że musi to ochydnie wyglądać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar Grzegorz Skiba
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

mam takie szklo i jest naprawde warte polecenia... tylko trzeba przetestowac jak wspominal muflon
    EOS 350D, EOS 30D, Canon 50 f 1.4 Canon 24-70 f 2.8 Canon Speedlite 580 EX II

Galeria http://www.grzegorzskiba.com

marian45
    Guest

Domyślnie 24-70 L aberracje

witam
    czy to mozliwe zeby 24-70 bardzo aberrowal na kontrastowych scenkach nawet przymkniety do 8 i niezaleznie w sumie od ogniskowej?

czy ktos z szanownych uzytkownikow tego szkla spotkal sie z czyms takim?

dziekuje za odpowiedzi i pzdr

Zablokowany

Domyślnie

Nie zauważyłem

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marian45 Zobacz posta
    ...czy ktos z szanownych uzytkownikow tego szkla spotkal sie z czyms takim?...
    Tak, w odpowiednich warunkach każdy obiektyw mniej czy więcej może się wykazać AC.
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zdarzyła mi się raz aberracja na f4.0. Korony drzew bez liści na tle nieba na krawędzi kadru. Klasyk w testach na aberracje. To wyjątek potwierdzający jednak regułę, że takie zdarzają się na tym szkle niezmiernie rzadko i są niewielkie. Na puszce cropowej myślę, że nie powinno być w ogóle.
    C-F-K - forever

marian45
    Guest

Domyślnie

zapomnialem dodac ze to do 5d podpiete - ogolnie przy mocno podswietlonym bialym tle w studio mam obwodki od fioletowych po turkusowe na ciemniejszych krawedziach

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marian45 Zobacz posta
    witam
    czy to mozliwe zeby 24-70 bardzo aberrowal na kontrastowych scenkach nawet przymkniety do 8 i niezaleznie w sumie od ogniskowej?

czy ktos z szanownych uzytkownikow tego szkla spotkal sie z czyms takim?

dziekuje za odpowiedzi i pzdr
    Ale jakie aberracje masz na myśli? Chromatyczne, sferyczne, komę, astygmatyzm czy dystorsję?
    EN57D DIGITAL.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W studiu rzadko używam tego szkła. Jutro postaram się wziąść jakąś czarną trawę i sprawdzić to u siebie, bez sampli trudno dyskutować. Sprawdzę też inne szkła pod kątem różnicy i coś napiszę.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 18-06-2008 o 22:21
    C-F-K - forever

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów