Strona 2 z 58 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Początki nałogu

Domyślnie

ironia jak ironia ale pamietaj ze jestesmy na forum sprzetowym dodatkowo w kraju gdzie lans, wycieczki zagraniczne, samochod z tuningiem, mala willa z sadzawka jest bardzo wazna sprawa wrecz najwazniejsza, tak wiec nie zdziw sie jak zawistni koledzy z gimnazjum beda wyszydzac 450d

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeśli sport to osobiście polecam 40D. Też miałem przy zakupie takie dylematy tylko wtedy 400D czy 30D. 400D służył mi dobrze, ale po zmianie na 40D czuć znaczną różnicę w ergonomii, szybkości AF...

Na wielkość matrycy nie patrz, 10Mpixów w amatorsko-półprofesjonalnych zastosowaniach to już zdecydowanie wystarczająco. I tak te tańsze szkła nie nadążają za takimi rozdzielczościami...
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

A ja odpowiem z doświadczenia... jesli jesteś poczatkującym pasjonatem to lepiej weź Canona ale 450D... (a nie wiem, czy nie lepiej nawet 400D) ale kup lepsze szkło...

Przedewszystkim do póki nie opanujesz techniki to 40D może tylko denerwować :-)... jest bardziej wymagający od fotografa... i nie ma tu mozliwości aby pstrykać ekstra w automacie... (tzn jest ale porawdziwe efekty sa w manualu)

jesli dobrze widze to masz budźet w okoliach 4000PLN?...

Jak tak, to Canon 400D (450D) + Szkło Canona z serii L... a przedewszystkim leiejjeden dobry obiektyw niz dwa średnie... i jednak jak inwestujesz w obiektyw to jednak ze stałym światłem i mocowaniem EF a nie EF-S.

co do czy 400 czy 450... moim zdaniem jednak 400D... ma 10mpx (450 - 12mpx)... 400D nie ma live view...i skończyły sie róznice... a co do ilosci mpx... to i tak nie wykorzystasz tego..chyba ze planujesz plakaty wieksze niz A0.

P.s. odrazu zapowiedź a propos 450 to odrazu jedziesz z nim do serwisu na kalibracje obiektywu pod aparat... na 400d daje sie to czasem uniknąć... choć i tak jest to darmowa (raz).

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie 40d bez 2 zdań

jeśli mogę swoje 3 grosze wcisnąć to polecam 40d. Krótko i treściwie 400d/450d to zabawka (sam mam 400 i pluje sobie w brodę). Live view mają oba, ale to zabawka i niech ktoś Ci napisze ile bateria mniej ciągnie z tą opcją, ale co warto mieć to lepsze iso, pomiar punktowy (cały dzień czytałem jak z tym robić foty, biorę swoje 400d i co ... nie ma). Bierzesz w łapkę 40d i wiesz,że masz aparat, a nie odpustowy aparacik. Bardzo ważne tryby użytkownika. Na koniec argument gigant - ergonomia. Popstrykaj parametrami na 450d i 40d (sugeruję zmianę punktów AF) i zobacz czy Ci się podoba. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez fahrenheit ; 25-05-2008 o 15:13 Powód: pomyliłem 400d z 450d na co zwrócono mi uwagę

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomiblax Zobacz posta
    Nie jestem profesjonalnym fotografem, chodzę po prostu do gimnazjum i lubię fotografować, najbardziej lubię macro, oraz fotografię w ruchu (rajdy, ptaki w locie, zwierzęta). Chciałbym, żeby aparat był uniwersalny, nie tylko do jednego typu zdjęć, żeby można go było zabrać na wakacje, albo na wycieczkę. Na razie nie stać mnie będzie na mega obiektyw IS USM L z mega jasnością za 3000zł. Teraz mam do wyboru tak na prawdę 3 opcje:

1. 450D + 18-55 IS f/3.5-5.6 + 55-250 IS f/4-5.6
    2. 40D + 18-55 IS f/3.5-5.6 + w (niedalekiej?) przyszłości 55-250 IS f/4-5.6
    3. 40D + 17-85 IS USM f/4-5.6 + w (niedalekiej?) przyszłości 55-250 IS f/4-5.6

Nie wiem jak bardzo zauważalna jest różnica (jeśli chodzi o jasność) między dwoma obiektywami które dołączane są do 40D (18-55 IS f/3.5-5.6 lub 17-85 IS USM f/4-5.6), bo cenowo na allegro zestawy te wyglądają dosyć podobnie. Powtarzam, że nie jestem profesjonalistom i nie stać mnie będzie na mega szkła, może w przyszłości.......?
    Do rajdów jest potrzebne bardzo szybkie szkło - to nie ulega wątpliwości, tak samo jak to fotografii ptaków w locie. Jeśli chodzi o zwierzęta to kwestia długiej ogniskowej. Makro - tutaj też w grę wchodzi inny obiektyw.

Rady w Twoim wypadku nie ma - masz duży zakres tematyczny i jednym obiektywem niestety nie obskoczysz wszystkiego.

Tak jak radzono weź słabsze body, lepszy obiektyw. Body za jakiś czas zmienisz a obiektyw pozostanie nadal bardzo dobrym obiektywem. Na ciągłym sprzedawaniu i kupowaniu będziesz tracił.

1) 450D + 24-105/4.0 L IS = ~5000 PLN (z czego obiektyw jest doskonałym zoomem dla Ciebie jak będziesz chciał robić jakieś uroczystości w szkole, tudzież na spacerze itd. Bardzo dobre szkło - ma funkcję makro, o której nie wiele mogę napisać, bo jej nie używałem) - nie będziesz żałował i szkła przez wiele lat (patrz: 10, 15 - o czym wcześniej już pisano) nie zmienisz pod warunkiem, że będziesz go szanował - będziesz ewentualnie zmieniał body, a obiektyw pozostaje ten sam o bardzo dobrej jakości.

Za jakiś czas do fotografii ptaków w locie tudzież innych zwierząt dokupisz 300/4.0 L IS (3600zł) (również ma funkcję makro) lub unikając stałki, która na początku może być kłopotliwe weźmiesz 70-200/4.0 L (2100zł)

Jeśli to Twoja pierwsza lustrzanka, na początku kupiłbym 450D + 24-105/4.0 L IS i nim fotografował to co będziesz mógł

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    ironia jak ironia ale pamietaj ze jestesmy na forum sprzetowym dodatkowo w kraju gdzie lans, wycieczki zagraniczne, samochod z tuningiem, mala willa z sadzawka jest bardzo wazna sprawa wrecz najwazniejsza, tak wiec nie zdziw sie jak zawistni koledzy z gimnazjum beda wyszydzac 450d
    Przepraszam czy to znaczy że lansuje się mając 1D Mark III + 600/4.0 L IS? Czy po prostu zajmuje się fotografią przyrody (być może nawet zawodowo) i mam taki sprzęt bo jest mi potrzebny do pracy? Tzn, że sąsiedzi mają patrzeć jak to się lansuje sprzętem za 60 000zł, czy po prostu jest on mi niezbędny do wykonywanej pracy?
    Koledzy na forum mają czasami zestawy 5D (czasami dwie sztuki) + 35 + 50 + 85 + 135 (wszystko w wersjach L) czy to znaczy, że to snoby i lanserzy czy po prostu jest im to potrzebne do pracy?
    BTW, nie wiem, może czasy się zmieniły, ale jakoś nie wyobrażam sobie młodzieży w gimnazjum latającej z 5D i z L-kami w tobie, więc stary nie wyolbrzymiaj.

Pewnego rodzaju tuning samochodu wykonują obecnie salony, tuning w postaci dodatkowych świateł na podwoziu, dodatkowych reflektorów na dachu czy innego tego typu bajery są w świetle prawa zabronione.

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    jeśli mogę swoje 3 grosze wcisnąć to polecam 40d. Krótko i treściwie 400d/450d to zabawka (sam mam 400 i pluje sobie w brodę). Live view mają oba, ale to zabawka i niech ktoś Ci napisze ile bateria mniej ciągnie z tą opcją, ale co warto mieć to lepsze iso, pomiar punktowy (cały dzień czytałem jak z tym robić foty, biorę swoje 400d i co ... nie ma). Bierzesz w łapkę 40d i wiesz,że masz aparat, a nie odpustowy aparacik. Nowszy procesor obrazu + tryby użytkownika. Na koniec argument gigant - ergonomia. Popstrykają parametrami na 450d i 40d (sugeruję zmianę punktów AF) i zobacz czy Ci się podoba. Pozdrawiam
    Bardzo proszę, aby kolega nim napisze sprawdził gdzieś to co piszę albo odniósł się do źródła.
    Nowszy procesor obrazu? Producent myślę, że byłby zaskoczony taką informacją. Oba aparaty tj. 40D jak i 450D posiadają procesor DIGIC III.

Jeśli 400D/450D to odpustowy aparacik - dokup BG-E3 (grip), polepszy Ci się komfort pracy. Rozkład przycisków na 450D jest podobny do 400D i 350D (którym kiedyś robiłem zdjęcia) jakoś po ponad dwóch latach korzystania byłem przyzwyczajony że ISO zmieniałem nie odrywając oczu pod muszli ocznej. Kwestia przyzwyczajenia.
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 25-05-2008 o 15:13 Powód: Automerged Doublepost
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    jeśli mogę swoje 3 grosze wcisnąć to polecam 40d. Krótko i treściwie 400d/450d to zabawka (sam mam 400 i pluje sobie w brodę). Live view mają oba, ale to zabawka i niech ktoś Ci napisze ile bateria mniej ciągnie z tą opcją, ale co warto mieć to lepsze iso, pomiar punktowy (cały dzień czytałem jak z tym robić foty, biorę swoje 400d i co ... nie ma). Bierzesz w łapkę 40d i wiesz,że masz aparat, a nie odpustowy aparacik. Bardzo ważne tryby użytkownika. Na koniec argument gigant - ergonomia. Popstrykaj parametrami na 450d i 40d (sugeruję zmianę punktów AF) i zobacz czy Ci się podoba. Pozdrawiam

Stary :-) patrz na budźet... dużo lepiej sie sprawdzi Canon 400D z L-ką niż 40D z zatyczką do kurzu... a i szkło z serii L to produkt na lata... i 400D ma sporo nastawiń i kombinacji - mniej niż 40D... ale bez przesady...
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Body za jakiś czas zmienisz, a obiektyw pozostanie nadal bardzo dobrym obiektywem. Na ciągłym sprzedawaniu i kupowaniu będziesz tracił.
    Heh, sam sobie przeczysz. Co do obiektywu - zgadzam się. Ale zmiana za "jakiś czas" body również jest kosztowna (o czym sam się boleśnie przekonałem).

Zresztą powiem jeszcze tak:

450d body - ok. 2290 zł
    40D body - ok. 3150 - 520 zł cashback = 2630 zł

Okej, mamy różnicę raptem 300 zł... I jeśli za miesiąc-dwa kolega wpadnie na pomysł dokupienia gripa do 450d (300 zł) to różnicy w cenie nie będzie żadnej.

A jeśli chodzi obiektyw - to już było roztrząsane nie raz. Kupiłbym zestaw z najtańszym kitem i nim pobawił się przez pierwsze miesiące by wybadać co konkretnie jest MI potrzebne (a nie co koledzy z forum by za MNIE kupili).
    Regulamin pkt 8.

Domyślnie

no moment kolego... Bo Canon 40D z kitowym EF-Sem..kosztuje ponad 4000tys... a to szkło nie jest warte napewno 1000złoty róznicymiędzy samym body a body z obiektywem.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Heh, sam sobie przeczysz. Co do obiektywu - zgadzam się. Ale zmiana za "jakiś czas" body również jest kosztowna (o czym sam się boleśnie przekonałem).

Zresztą powiem jeszcze tak:

450d body - ok. 2290 zł
    40D body - ok. 3150 - 520 zł cashback = 2630 zł

Okej, mamy różnicę raptem 300 zł... I jeśli za miesiąc-dwa kolega wpadnie na pomysł dokupienia gripa do 450d (300 zł) to różnicy w cenie nie będzie żadnej.

A jeśli chodzi obiektyw - to już było roztrząsane nie raz. Kupiłbym zestaw z najtańszym kitem i nim pobawił się przez pierwsze miesiące by wybadać co konkretnie jest MI potrzebne (a nie co koledzy z forum by za MNIE kupili).
    Ja również gdyż w marcu zakupiłem 40D. Jednak nie uważam, że sobie przeczę. Napisałem to w kontekście to reszty postu, której nie zacytowałeś.

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    nie będziesz żałował i szkła przez wiele lat (patrz: 10, 15 - o czym wcześniej już pisano) nie zmienisz pod warunkiem, że będziesz go szanował - będziesz ewentualnie zmieniał body, a obiektyw pozostaje ten sam o bardzo dobrej jakości.
    Dostrzegasz różnice zmieniać body, bo wychodzi lepsze, bo przesiadam się na FF, a zmieniać obiektyw bo "nie ta ogniskowa", "nie ta jasność" , "kiepska jakość".
    Kupi L-kę na 10-20lat jak będzie szanował i dbał
    A korpus zmieni za 2-3 lata dopiero (co w sumie na etapie lustrzanek xxxD jest moim zdaniem normalne - chłopak się będzie rozwijał, to zobaczy czego mu brakuje w korpusie). W tym kontekście umieściłem zmianę body, tak samo jak Ty o czym pisałeś, tak samo jak ja zmieniliśmy body z jakiś powodów. Tak samo on zmieni, ale obiektyw mu już jeden pozostanie. Ja zmieniłem korpus, ale szkła mi zostały te same.

Odnośnie 40D z cashbackiem , a 450D+grip no cóż... święta racja, ale uwzględnijmy to, że może autor tematu nie ma na tyle pieniędzy, żeby kupić 40D i obiektyw, a popatrz też, że co mi po 40D jak podepnę do tego body KITa?

Jakby miał się wykosztować i kupić 40D + 24-104/4.0 L od razu (wszystko objęte cashbackiem na łączną wartość 755zł) to wtedy miałby bardzo dłuuugo sprzęt.

Jednego kolegę upomniałem, drugiego również upomnę. Proszę nie wprowadzajcie ludzi w błąd. Cashback Canona obowiązujący od 1.03.08r. do 30.06.08r. za body 40D wynosi 540zł, a nie 520zł.

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    no moment kolego... Bo Canon 40D z kitowym EF-Sem..kosztuje ponad 4000tys... a to szkło nie jest warte napewno 1000złoty róznicymiędzy samym body a body z obiektywem.
    Nie widzę ponad 4000zł:
    http://allegro.pl/item370193545_cano...rot_540zl.html

A po drugie, lepiej w tym wypadku o czym pisałem powyżej brać body i inni obiektyw iż KIT.

http://allegro.pl/item363559870_cano..._polecam_.html
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 25-05-2008 o 15:33 Powód: Automerged Doublepost
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Domyślnie

Akurat na allegro nie kupuje... i kupuje w sklepach.. zeby fizycznie pobawić sie sprzętem... a co do wyboru cen to kto co woli... dla mnie zawsze podejrzana jest taka jedna gwiazda najtansza...

Strona 2 z 58 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów