Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: Jak zachecic koleżanke/modelke do sesji?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    No, no Wśród młodzieży (jak i pewnie wśród starszych ) jest popularny Grono.net - możesz dać argument, że będzie miała ciekawe fotki w galerii itd.
    oj tam grono net nasza klasa ostatnio wymiata. Szał zaczyna się już u osób które skończyły postawówkę... więc spooro tego (jeśli dobrze pamiętam już jest ok 12mln kont na nk). Myk polega na tym, że prócz odbitek na papierze na płytkę zgrywasz wersje w rozdzielczości np 800px dla dłuższego boku, do każdej fotografii dodajesz ładną ramkę a pod nią małymi, czytelnymi literami dopisek "fot. Jan Kowalski, jkowalski@gmail.com" (albo telefon lub adres galerii www jeśli taką posiadasz).

Takie fotki powędrują do grona/epulsa/naszejklasy/modelmayhem i zyskasz jakiś tam rozgłos. Z każdą nową 'modelką' echo będzie szło dalej. Najtrudniej podjąć pierwszy krok. Potem już z górki.
    zwykle, czyli przy jakis spotkaniach.. zwyczajne pstryki grupowe itp.
    a sesja w znaczeniu ładnego portretu
    pstryki grupowe? hmm... myślałem że chcesz tworzyć fotografie... jakieś headshoty czy portrety powinny być ok na początek. Przypadkowe/zwyczajne pstryki pozostaw niedzielnym pstrykaczom.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 25-05-2008 o 06:16
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    oj tam grono net nasza klasa ostatnio wymiata. Szał zaczyna się już u osób które skończyły postawówkę... więc spooro tego (jeśli dobrze pamiętam już jest ok 12mln kont na nk). Myk polega na tym, że prócz odbitek na papierze na płytkę zgrywasz wersje w rozdzielczości np 800px dla dłuższego boku, do każdej fotografii dodajesz ładną ramkę a pod nią małymi, czytelnymi literami dopisek "fot. Jan Kowalski, jkowalski@gmail.com" (albo telefon lub adres galerii www jeśli taką posiadasz).

Takie fotki powędrują do grona/epulsa/naszejklasy/modelmayhem i zyskasz jakiś tam rozgłos. Z każdą nową 'modelką' echo będzie szło dalej. Najtrudniej podjąć pierwszy krok. Potem już z górki.

pstryki grupowe? hmm... myślałem że chcesz tworzyć fotografie... jakieś headshoty czy portrety powinny być ok na początek. Przypadkowe/zwyczajne pstryki pozostaw niedzielnym pstrykaczom.

Oj grono.net było tylko przykładem Nie korzystam ani z naszej klasy, ani z grona, ani z innych tych badziewi Aczkolwiek jest to moim zdaniem dobra karta przetargowa wśród młodych dziewczyn, które mogą pokazać później swoją osobę na zdjęciach.

Pytanie tylko nagrywasz dziewczynie 800px na dłuższej krawędzi, za jakiś czas odchodzi z liceum, dziewczynie bardzo się podobają zdjęcia, chciałaby zrobić odbitki, no i musi Ciebie szukać, dzwonić, Ty musisz te zdjęcia odkopać. Moim zdaniem nagrywać zdjęcia w dwóch wersjach na płytę:

Folder nr1 : Fotografie 800px na dłuższej krawędzi zoptymalizowane do publikacji w Internecie.

Folder nr : Fotografie dostosowane do wykonania z nich odbitek w formacie 15x21cm (takich jak Ty byś kilka sztuk wręczał dziewczynie - jeśli oczywiście się na to zdecydujesz - gdyż ten format wypada bardzo korzystnie), w 300dpi - po to, aby dziewczyna jak będzie chciała więcej odbitek czy coś, to Ty nie będziesz musiał się z tym bawić, tylko sama z płyty to sobie zrobi.

W dodatku to co kolega pisał o podpisywaniu zdjęć dostosowanych do publikacji w Internecie nie jest złe Nawet ciekawy pomysł, jak to będzie zgrabną czcionką napisane - dobra reklama

Proponowałbym ci też to o czym pisał Vitez w innym wątku - http://canon-board.info/showthread.php?t=34261

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    na odbitkach małe nalepki/piecząteczki z tyłu ze swoimi danymi. Jak będzie oglądała i pokazywała znajomym to od razu znajdziesz kolejne chętne... po kolejnych kilku sesjach za pozowanie postęp zacznie być geometryczny i już możesz zacząć brać 50, 100, 200 itd zł za sesję - w miarę wzrostu doświadczenia, renomy, chętnych, poprawy portfolio itd.
    Wyrobienie pieczątki z danymi to koszt 15zł mniej więcej, a odbitki wciąż wędrują
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

a ja właśnie się dogadałem z koleżanką na zdjęcia. A dogadałem sie tak że robie jaj zdjęcia te które wyjdą i będą nam sie podobać drukuje całość jej daje na płycie i mam zgodę od niej na publiczny pokaz tych prac. A jak ją zachęciłem po prostu powiedziałem jaj z mostu ze jest fotogeniczna i chciał bym jej zrobić kilka zdjęć dla treningu i doświadczenia na początku się wahała ale kilka ciepłych słówek i sie zgodziła. Z tym żeby zrobić w mniejszym formacie i podpisać to tez jest dobry pomysł i chyba go wykorzystam. A z tą pieczątką to nie wydaje mi się bo ludzie oglądają fotografie a nie to co jest za nią a jeszcze jak jest w albumie albo w ramce to juz całkiem odpada
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

heheh co raz bardziej przekonuje sie do powiedzenia dziewczynie o sesji foto prosto z mostu. dam wam znac co z tego wyniklo

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    a ja właśnie się dogadałem z koleżanką na zdjęcia. A dogadałem sie tak że robie jaj zdjęcia te które wyjdą i będą nam sie podobać drukuje całość jej daje na płycie i mam zgodę od niej na publiczny pokaz tych prac. A jak ją zachęciłem po prostu powiedziałem jaj z mostu ze jest fotogeniczna i chciał bym jej zrobić kilka zdjęć dla treningu i doświadczenia na początku się wahała ale kilka ciepłych słówek i sie zgodziła. Z tym żeby zrobić w mniejszym formacie i podpisać to tez jest dobry pomysł i chyba go wykorzystam. A z tą pieczątką to nie wydaje mi się bo ludzie oglądają fotografie a nie to co jest za nią a jeszcze jak jest w albumie albo w ramce to juz całkiem odpada
    No ale na fotografii pieczątka czasami potrafi przykuć uwagę - zwłaszcza gdy ktoś pyta u kogo się robiło
    Jeśli chodzi o album no cóż... przykleja się w odpowiednie miejsce wizytówkę

A zgodę brałeś na piśmie?

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    heheh co raz bardziej przekonuje sie do powiedzenia dziewczynie o sesji foto prosto z mostu. dam wam znac co z tego wyniklo
    Trzymamy kciuki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Oj grono.net było tylko przykładem Nie korzystam ani z naszej klasy, ani z grona, ani z innych tych badziewi
    ale jakaś część dziewczyn korzysta z portali społecznościowych (grono, naszaklasa, epuls), serwisów typu fotka.pl, jakieś portale randkowe, jakieś banki twarzy etc

Pytanie tylko nagrywasz dziewczynie 800px na dłuższej krawędzi, za jakiś czas odchodzi z liceum, dziewczynie bardzo się podobają zdjęcia, chciałaby zrobić odbitki, no i musi Ciebie szukać, dzwonić, Ty musisz te zdjęcia odkopać. Moim zdaniem nagrywać zdjęcia w dwóch wersjach na płytę:
    generalnie powiem tak. Najlepiej jeśli sam robisz odbitki - często laby potrafią tak 'obrobić' gotowe zdjęcie (nawet bez obróbki mimo odpowiedniego przygotowania możesz się ździwić), że kolorystyka wypada znacznie gorzej niż w oryginale. Polecam przeczytać, wiem że bardzo długie, ale po przeczytaniu całości wnioski nasunęły mi się same - mimo iż posiadasz dobrze skalibrowany monitor... a zresztą sami przeczytajcie artykuł: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

P.S. Tą zgodę odnośnie publikowania/(zamieszczania w folio) zdjęć załatw sobie na piśmie.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale jakaś część dziewczyn korzysta z portali społecznościowych (grono, naszaklasa, epuls), serwisów typu fotka.pl, jakieś portale randkowe, jakieś banki twarzy etc
    Jasne, napisałem przecież, że grono.net to tylko przykład Ja z tego nie korzystam więc nie orientuje się w nazwach, znam tylko grono i naszą klasę Ale masę dziewczyn korzysta z tego typu portali.

generalnie powiem tak. Najlepiej jeśli sam robisz odbitki - często laby potrafią tak 'obrobić' gotowe zdjęcie (nawet bez obróbki mimo odpowiedniego przygotowania możesz się ździwić), że kolorystyka wypada znacznie gorzej niż w oryginale. Polecam przeczytać, wiem że bardzo długie, ale po przeczytaniu całości wnioski nasunęły mi się same - mimo iż posiadasz dobrze skalibrowany monitor... a zresztą sami przeczytajcie artykuł: http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
    Wiem o tym. No ale warto to jakoś rozważyć. Poszperać jakoś. Może polecić jej jakiś LAB.

P.S. Tą zgodę odnośnie publikowania/(zamieszczania w folio) zdjęć załatw sobie na piśmie.
    Koniecznie Na piśmie to podstawa

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Czy to takie ważne?? Przecież chłopak jeszcze chyba nie chcę kariery robić, a jedynie co to poćwiczyć tak mi się wydaję. Ja osobiście nigdy zgody nie załatwiałem na piśmiej jak dotychczas. Wystarczy mi umowa słowna. IMO taka pisemna zgoda którą damy dziewczynie, a nie jest obeznana, troszkę ją przeraża i odrzuca.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    Pytanie pewnie dość lamerskie, ale nie wiem w jaki sposób zachecic dziewczyny do sesji. Jakis dobry tekst/argument żeby nie wyjść na głupka
    0. Komplementy
    1. Urok osobisty.
    2. Siła perswazji.
    3. Zachęta finansowa.
    4. Obietnica kariery modelki.
    5. Groźby karalne.
    6. Szantaż.
    7. Porwanie.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec

Domyślnie

8.Ślub i...problem z głowy

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów