Dzięki za bardzo cenne informacje.
Pozdrawiam
Dzięki za bardzo cenne informacje.
Pozdrawiam
Nie ma sprawy - ciesze się jeśli pomogą
A tak w ogóle jak stworzysz jakiś ładny nocny portrecik/krajobraz to się pochwal!
pozdrawiam
Maciek
P.S dane które Ci podałem są jedynie orientacyjne - szybko się zorientujesz ze w tym nocnym sporcie nie ma nic na pewno i do dobrej foty w danych warunkach najczęściej dochodzi się metodą prób i błędów (byle nie za wielu - młodzi po maks. 3 minutach zmienią Ci pozę)
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Wiesz, szczerze to robiłem tylko raz zdjęcia wieczorem i szczerze nie byłem z tego bardzo zadowolony. Na Twoich zdjęciach wygląda to bardzo ładnie i ciekawie.
Oczywiście, jak tylko coś ciekawego zrobię to się pochwalę :-)
Ja w nocy najczęściej używam 85mm1,8 na pełnej dziurze podpartą monopodem.
Oczywiście raw'y. Czasy 1/15-1/5s .Lampy używam bardzo rzadko a jeżeli to na minus dwa.Zapraszam na stronke. www.fotokrajs.pl chętnie odpowiem na pytania.
Ja w nocy najczęściej używam 85mm1,8 na pełnej dziurze podpartą monopodem.
Oczywiście raw'y. Czasy 1/15-1/5s .Lampy używam bardzo rzadko a jeżeli to na minus dwa.Zapraszam na stronke. www.fotokrajs.pl chętnie odpowiem na pytania.
Rafał ja wiem, że to druga kurtyna ale jakie to efekty daje i przy jakich ustawieniach? Przestawiłem sobie w Cn.f na 2nd-sync ale nie widzę różnicy między 1st-sync a 2nd-sync.
10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.
85sunrise.com
Oj mistrzu nie chcę tutaj wprowadzać kwaśnej atmosfery, ale chyba wszystkie plenerowe foty z miasta były błyśnięte flashem i to na niebiesko - sine odblaski na twarzach, więc chyba tylko te 'bardzo rzadkie' wstawiłeś, albo uważasz że do ślepców piszesz.. nie obraź się - nie lubię ściemki...
A jeśli chodzi o 85mm na pełnej dziurze, to z mojej praktyki wynika, że nie jest raczej możliwe zrobienie foty ostrej na tyle by powiększyć ją na 21X30 przy takich czasach - głębia jest zbyt płytka i zawsze ktoś Ci się wychyli z ostrego obszaru, no ale może Ty masz sposoby
No i jeszcze w sumie jedna sprawa - ta w pełni otwarta 85 się chyba średnio spisuje, gdy chcesz pokazać coś co jest w tle nico dokładniej niż za pomocą wielkich plam
pozdrawiam Maciek
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński