Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Szukam rady na zdjęcia ślubne nocą - rynek i stare miasto

Dopiero zaczyna

Domyślnie Szukam rady na zdjęcia ślubne nocą - rynek i stare miasto

Witam .
    Mam robić zdjęcia ślubne na rynku i w okolicy starego miasta nocą w świetle latarni a wokół mnóstwo gapiów co może być stresujące dla młodych.Może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem i poda kilka rad.Chciałbym aby para była ostra a w tle kamieniczki dość czytelne nie zaszumione w ciemnych miejscach, to może być trudne,robiłem czasem takie fotki na urlopie i różnie bywało ,tu nie będzie miejsca na pomyłki.Sprzęt to canon 10D ,17-40 f4L ,70-200 f2,8L (chyba niema sęsu go wyciągać),50 f1,8 ,lampa 580EX i oczywiście statyw.Przy 50-ątce jakich przysłon używać aby nie uzyskać zbyt płytkiej głębia , może lepiej 17-40 ,a co z lampą .Zanim zrobię próby może ktoś coś napisze czasu mało z góry dzięki za pomoc.Acha słabo u mnie obsługą strony ale postaram się odpowiadać na ewentłalne pytania choć to raczej ja będę się dopytywał.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Uzależniony

Domyślnie

mierzysz światło na tło, lampa na korekcji minusowej i na drugą lamelkę oczywiście. W plenerze raczej światła nigdzie nie odbijesz więc pozostaje błysk bezpośredni. Najlepiej lampę na kabel i odsunąć od osi obiektywu aby światło nie było płaskie. A najlepiej 2 lampki - wtedy już jest miodzio

Domyślnie

Gdzieś widziałem filmik, gdzie gostek robił nocne portrety z użyciem jednej lampy na stopce, którą odbijał od przenośnej białej, dość dużej płaszczyzny postawionej z boku. Jak znajdę to podeśle.
    Myślę, że można by coś takiego zmajstrować a na pewno załatwić sobie pomocnika do trzymania i regulacji kąta odbicia
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zapraszam do mojej slubnej galerii - zdjęcia plenerowe ( http://www.tolinski.com)- kilka wykonanych właśnie w nocy ze statywu blisko Krakowskiego rynku. Większość bez lampy i dodatkowych bajerków. A co do gapiów: jeśli użyjesz czasów około 2 sekund i dłużej to pozostaną z nich tylko plamy, co czasem ciekawie wygląda. Osobiście polecam postawić młodych w odpowiednim świetle i ew. użyć blendy. Nocne światło w mieście przeważnie ma na tyle dziwne temperatury, że w zasadzie każde użycie lampy w doświetleniu tworzy sztuczny efekt. No i na koniec jedna uwaga: nie przejmuj się że na 3 zdjęcia z tymi czasami jedno będzie ostre - na plenerze masz zwykle dużo czasu, a efekty wynagrodzą wysiłek i Twoj i młodych.... pozdrawiam Maciek
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    zapraszam do mojej slubnej galerii - zdjęcia plenerowe ( http://www.tolinski.com)- kilka wykonanych właśnie w nocy ze statywu blisko Krakowskiego rynku. Większość bez lampy i dodatkowych bajerków. A co do gapiów: jeśli użyjesz czasów około 2 sekund i dłużej to pozostaną z nich tylko plamy, co czasem ciekawie wygląda. Osobiście polecam postawić młodych w odpowiednim świetle i ew. użyć blendy. Nocne światło w mieście przeważnie ma na tyle dziwne temperatury, że w zasadzie każde użycie lampy w doświetleniu tworzy sztuczny efekt. No i na koniec jedna uwaga: nie przejmuj się że na 3 zdjęcia z tymi czasami jedno będzie ostre - na plenerze masz zwykle dużo czasu, a efekty wynagrodzą wysiłek i Twoj i młodych.... pozdrawiam Maciek
    Maciek, być może zadam głupie pytanie ale lepiej się zapytać niż nie. Czy robiąc te zdjęcia młodym wieczorami używasz pomiaru światła punktowego i mierzysz światło na młodych czy też używasz matrycowego albo uśrednionego i pierzesz pomiar z całej sceny?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kabu powiem tak: do pierwszego zdjęcia używam punktowego na najjaśniejszy punkt na twarzy, bo przepalenie to tu główny wróg. Naświetlam tak, by mieć ten punkt jakieś 2.5 działki na +. Widzę efekt (ważne by skalibrować sobie w miarę wyświetlacz w nocnym świetle, bo histogramy są dość niestandardowe - najczęściej dużo w cieniach, dużo w światłach i po środku pustka, więc najczęściej są bezużyteczne) i koryguje zależnie od tego czy mam prześwietlenia czy też nie. lampa w manualu, jeśli używam,to tylko gdy boje się że się poruszą, ale staram się unikać. Pomiar inny niż punktowy na światła na twarzy (z bliska najczęściej) nie spisywał mi się.

Maciek Toliński

Bywalec Awatar corass
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

nie bijcie, ale co daje druga lametka?
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 L +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Dzięki za informację, tak z ciekawości się jeszcze zapytam jakie są czasy naświetlania przy takich zdjęciach? Ile młodzi mogą wytrzymać w bezruchu?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to zależy głównie od ich stanu - na ile są zmęczeni. najlepsze wg mnie jest lekkie zmęczenie, gdy już nie są bardzo ruchliwi/podnieceni ale jeszcze nie padają z nóg i nie są bardzo niecierpliwi
    Jeśli w fotce nie chodzi o pokazanie ruchu, to czasy (zależnie od przysłony i od ISO (przeważnie 100-200) oczywiście) SIę wahają w przedziale 1/2s - 2-3s. Ale czasem i 30sekund naświetlam jeśli chce uzyskać jakiś specyficzny efekt.

Maciek Toliński

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów