chyba nie doczytałeś albo nie zrozumiałeś - mnie chodziło o tło nie młodych, no chyba że dla Ciebie młodzi to tło, ale to już nie moja sprawa...a zdjęcia raczej komponuje, a nie podpatruję u innych, ale Ty pewnie nie widzisz różnicy...
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
To oczywiste że sam je komponujesz, bo to widać niestety![]()
To pewne jak to że i na Tobie raczej w tej kwestii nikt się wzorował nie będzie. Duże szanse na nie powtarzalny styl
Co do tego że:cytuje ,,głębia jest zbyt płytka i zawsze ktoś Ci się wychyli z ostrego obszaru, no ale może Ty masz sposoby:smile:,,
tu masz całą masę ,,niewykonalnych,,zdjęć.
http://canon-board.info/showthread.php?t=20228
No cóż, widocznie nikt nie ostrzegł wielu autorów tych zdjęć,,co wynika z Twojego doświadczenia,,mistrzu :wink:
pozdrawiam Sławek
taaa, tylko ile z tych zdjęć jest wykonane przy kilkusekundowych czasach? raczej zero. Ale Ty dopalasz lampą z tego co widzę, więc nie dziwne że problemu nie widzisz...
A co do stylu i wzorowania masz częściową rację - co do tego że mam styl - właśnie go sobie wyrabiam, ale fotografuję zbyt krótko, by powiedzieć że już go wypracowałem... Wolę go sam wypracować, niż narazić się na to, że ktoś mi powie że się wzoruję na kimś. Inspirować owszem, ale staram się pomysłów nie powtarzać.
A co do wzorowania innych na mnie, po prostu przeczytaj ten wątek od początku, a wiele Ci się wyjaśni...
pozdrawiam serdecznie
Maciek
Maciek Toliński
mała wojna - może battle zrobicie i inni użytkownicy forum ocenią, kto robi lepsze foty. a jak nie to dajcie sobie spokój Panowie
a przy okazji - robiąc nocne foty, to czemu chcecie używać lamp itd, skoro można używać "naturalnego" miejskiego oświetlenia - np. światło witryn albo latarni? myślę, że jest to tez pomysł.
ja się staram bez lamp błyskowych - światło błyskowe wygląda wg mniebardzo sztucznie w takich okolicznościach. Ostatanio testuję halogenowe oświetlenie używane do kamer video - też trochę sztuczne, ale za to dużo cieplejsze i bardziej przewidywalneale tak jak mówię - to dopiero eksperymenty
![]()
Ostatnio edytowane przez myst ; 27-05-2008 o 06:35
Maciek Toliński
A ja jak kupie skyporty to tylko lampami bede walił...!!!
przeczytałem i myslę panowie zawodowcy, tak nie wypada na forum publicznym...
wracajac do dyskusji, myst napisał ze używa czasy 2-3 sek a nawet 30sek. W 2-3 sek już nie jestem w stanie uwierzyć bo mnie przy1/5s już sie ludzie ruszą a 30sek to już dla mnie bzdura, no chyba że figury woskowe, nawet jesli zamrarzasz lampą. Myst, masz 5D wiec jaki problem uzyć iso 1600-lub nawet 3200.
Marku używam czasów 30s żeby pokazać ruch lub coś 'namalowac' - tylko ekstremalne przypadki i nie łudzę się że będa to ostre foty, i tego nie oczekuję, z reszta takie ich zamierzenie- np taka:
a czasy 0.5-2s są względnie ostre - raczej nie są to portrety z głębią na rzęsy. Dla tego też najczęściej nieco przymykam obiektyw...
Dla mnie nocne fotki to bardzo specyficzne zdjęcia - puszczam przy nich wodzę fantazji i staram się uwolnić od stereotypów. To czy ostre czy nie ostre zależy od tego jaki mam pomysł na zdjęcie - jeśli pomysł zakłada nieostrość, poruszenie, to i 30 sek jest ok, jeśli fota ma być w miarę ostra to 0.5-2 sek jeszcze daje radę... Czasem oddalam się, szerszy kadr, przymknięta przysłona, i tych 'małych' poruszeń nie zobaczysz...
Ostatnio edytowane przez myst ; 27-05-2008 o 10:47
Maciek Toliński