Strona 45 z 378 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Amat ok wszystko racja tylko,że 170 zł za monitor tutaj (asus vw192) to chyba nie dużo. Tak brakuje mi czasmi miejsca podczas "pracy". Teoretycznie zamiana odbędzie się bezgotówkowo...bynajmniej tak to mogę załatwić (więc i kosztów nie będzie). Bo stoi ten monitorek kołomnie i się zastanawiam czy nie zamienić. A do jutra do 12 mam czas bo klient przyjdzie;/. Pytam bo noga z monitorami jestem - aby się później nie okazało, że zamieniłem i uzyskam gorszy efekt - kolory itd. <- o to mi głownie chodzi. Bo jeżeli będzie ok - a nawet lepiej - to po prostu oddaje swoja 17' biore 19' i wszyscy będą happy

Ale ok Tom01 odpowiedział Tylko niech no się dowiem co gorsze Tom01 hehe wyboru dużego nie ma bo dżume mam w domu 17' calową. Tylko teraz czy zamienić dżume na cholerę

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 20-05-2008 o 15:05

Bywalec

Domyślnie

Ale pamiętaj o jednym : za jakość się płaci.
    I tu powrót do kwestii do czego będzie ci potrzebny monitor.
    Żeby się nie okazało że masz szerszy ,tańszy, ale GORSZY jakościowo.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Dlatego własnie pytam

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Pytam bo noga z monitorami jestem - aby się później nie okazało, że zamieniłem i uzyskam gorszy efekt - kolory itd. <- o to mi głownie chodzi. Bo jeżeli będzie ok - a nawet lepiej - to po prostu oddaje swoja 17' biore 19' i wszyscy będą happy
    I o to mi chodzi - aby odpowiedział ktoś kto może miał kontakt z tymi monitorkami. Bo później się okaże, że się na mine wpakowałem.

Pozdrawiam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z ciekawostek: wqrvix (Nec 3090WQXi) pojawił się już w sklepach - 7500 brutto, nieźle jak na takie wydupiaszczo wielkie, sprzętowo kalibrowalne bydlę. Gamut większy niż w 2690WUXi, kryje ok. 98 przestrzeni Adobe, przy czym jest od niej znacznie większy (jakby w kierunku kolorantów ECI RGB). Ciekawym jak to maleństwo będzie się sprawdzać w praktyce...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 20-05-2008 o 21:45

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    wqrvix (Nec 3090WQXi) pojawił się już w sklepach - 7500 brutto
    Na razie nie ma ich w dystrybucji, więc to cena "na zachętę".
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Na razie nie ma ich w dystrybucji, więc to cena "na zachętę".
    No i faktycznie - zachęcająca

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Panie Tomaszu, mam następujące pytanie dotyczące wyboru monitora.

Staram się w końcu dopracować mój zestaw do obróbki zdjęć, ostatnio męczyłem Marcina o drukarki, ale chyba jednak na pierwszy rzut pójdzie monitor.

Obecnie pracuję na 19 calowym i zdecydowanie brakuje mi miejsca, myślę więc o czymś zasadniczo większym. Lektura Pana postów nakierowała mnie na model NEC MultiSync 2690WUXi. Pytano już tu o niego, nie wypowiedział się Pan jednak zasadniczo wyraźnie jaką ma pan na jego temat opinię.

Zastosowania przede wszystkim do obróbki zdjęć, ale również praca biurowa i sporadyczne granie. Nie używam telewizora i choć raczej rzadko, to czasem muszę/chcę jednak uwzględnić głosy żony, a niedługo i szybko rosnącego dziecka, żeby puścić jakiś film DVD na jedynym w domu ekranie.

Myślałem również o modelu EIZO ColorEdge CE240W, który plasuje Pan wyżej od tego NEC'a w swoim arcyprzydatnym poście z forum Nikona, jednak powód niechęci do niego jest trywialny acz istotny: zakupu chcę dokonać na firmę i będę się bronił rękami i nogami przed wejściem w środek trwały.

Uprzejmie proszę o opinię na temat tego NEC'a.

P.S> i takie pytanie w kontekście całego wątku. Czy dla monitorów takich producentów jak Eizo i dla modeli powiedzmy z poziomu 2,5-3-4 tysiące możliwość kalibracji (sprzętowej) faktycznie daje tak zasadniczo lepsze efekty od oprofilowania, że do zastosowań semi-pro (np. przygotowanie zdjęć na zaawansowaną wystawę foto) warto przeskakiwać w półkę wyżej, droższą o 30% ? )
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Lektura Pana postów nakierowała mnie na model NEC MultiSync 2690WUXi. Pytano już tu o niego, nie wypowiedział się Pan jednak zasadniczo wyraźnie jaką ma pan na jego temat opinię.
    Jest to monitor do grafiki, mało uniwersalny, z wysokim punktem czerni i nierównym podświetleniem. Skutkuje to słabo komfortowym wykorzystaniem w domu, wieczorami. Druga wada, znacznie poważniejsza to niska trwałość. Są udokumentowane przypadki utrwalania się obrazu. Na zagranicznych forach cecha ta doczekała się nawet "fachowego" terminu.

Myślałem również o modelu EIZO ColorEdge CE240W
    To już lepszy wybór, znacznie bardziej elastyczny. Jeszcze lepszy to CG241W. Przede wszystkim idealnie równy, obsługiwany przez rewelacyjny Color Navigator w pełnej wersji, a nie uproszczony CE i ma kaptur w komplecie. Skrajnie niski poziom czerni z dużą precyzją, umożliwia wykorzystanie szerszego zakresu dynamicznego niż w monitorach typowo graficznych. Skutkiem tego można go używać w słabym oświetleniu bez efektu świecącej czerni. Oczywiście szerokogamutowy. Jedyna wada, to małe kąty widzenia w niuansach typu skóra.

Czy dla monitorów takich producentów jak Eizo i dla modeli powiedzmy z poziomu 2,5-3-4 tysiące możliwość kalibracji (sprzętowej) faktycznie daje tak zasadniczo lepsze efekty od oprofilowania
    Różnicę między monitorami kalibrowanymi a profilowanymi, niezależnie czy to Eizo, Nec, Lacie czy inny, można porównać do jazdy zabawką samochodzikiem w wesołym miasteczku a normalnym autem. Różnica jest kolosalna. Przykładem są np monitory Eizo S2231W i CG222W. Konstrukcje niemal identyczne, a osiągi diametralnie różne tylko dzięki elastyczności zarządzania nim.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zakupu chcę dokonać na firmę i będę się bronił rękami i nogami przed wejściem w środek trwały.
    Pominąwszy pewne wyjątki, można obecnie jednorazowo zaliczyć w koszty uzyskania przychodu środki trwałe o sumarycznej wartości do 50.000 Euro rocznie, nie trzeba więc już zatem amortyzować środków trwałych o wartości pow. 3500pln netto.

Jako alternatywę dla panoram mogę ew. polecić stanowisko 2x21" - 2190UXi ma matrycę SA-SFT o lepszej czerni i równomiernym podświetleniu. Choć w warunkach domowych może to być nieco problematyczne:

Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-05-2008 o 00:04

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jako alternatywę dla panoram mogę ew. polecić stanowisko 2x21"
    Tyle że filmu 16:9 nie da się na tym obejrzeć. Generalnie żeby nie pasek przez środek, można byłoby oglądać w oryginale 2,39:1. :-)

Strona 45 z 378 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów