Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Niedoświetlić czy podwyższyć iso?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nikon D3 to nie żaden cud techniki, matryca o jakości podobnej do tej z 5D tyle że wsparta agresywnym odszumianiem na wysokim ISO.
    Skoro szumy są takie niskie to jakim cudem tak bardzo spada rozpiętość tonalna na wysokim ISO w D3?
    Rozumiem, że miałeś okazję do bezpośrednich porównań, zwłaszcza na wysokich ISO? Bo z mojej wiedzy wynika, że D3 na ISO 3200 jest zdecydowanie lepszy od tego, co daje 5D. A masz tam jeszcze bardzo używalne ISO 6400.

michal_sokolowski, a Ty w ogóle widziałeś zdjęcia z D3 na wysokich ISO, że tak zdecydowanie wypowiadzasz się o kiepskich kolorach?

Generalnie polecam możliwie niskie ISO z prawidłowym naświetleniem, co w praktyce może oznaczać w Twoim przypadku ISO 1600.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Rozumiem, że miałeś okazję do bezpośrednich porównań, zwłaszcza na wysokich ISO? Bo z mojej wiedzy wynika, że D3 na ISO 3200 jest zdecydowanie lepszy od tego, co daje 5D. A masz tam jeszcze bardzo używalne ISO 6400.

michal_sokolowski, a Ty w ogóle widziałeś zdjęcia z D3 na wysokich ISO, że tak zdecydowanie wypowiadzasz się o kiepskich kolorach?

Generalnie polecam możliwie niskie ISO z prawidłowym naświetleniem, co w praktyce może oznaczać w Twoim przypadku ISO 1600.

Pozdrawiam
    nie zrozumiałeś.
    jak jest w miarę dobre światło w scenie to wysokie ISO dobrze wyglądają
    jeśli chodzi o kolorki, natomiast jak światło jest bardzo słabe to żadne wysokie ISO nie uratuje sprawy jeśli chodzi o kolory - taka jest moja teoria.
    widziałem zdjęcia na wysokich ISO z D3 - wydawały mi się jakieś sztuczne, plastikowe - nie widziałem ich dużo co prawda (tutaj na forum ktoś linka kiedyś puścił).
    Ja mówię o ekstremalnych sytuacjach kiedy jest naprawdę mało światła.
    Poza tym, w końcu to forum canona..... (...)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widziałem zdjęcia (pełne kadry, NEF) z D3 zrobione na ISO3200 i ISO6400. Po odszumieniu tego co daje 5D na tym samym ISO nie widać różnicy, a jeśli już to ISO3200 z 5D jest lepsze i obraz ostrzejszy.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

wracam znów do scen koncertowych tudzież fotografii w południowym słońcu... z cieni szczegóły odzyskam (w cyfrze) ze swiateł już nie i choćby to był jeden kanał to już w nim szczegółów nie będzie... Zresztą nie bede nikogo namawiał, wielokrotnie sprawdziłem i u mnie to działa, a każdy niech sobie robi jak uważa.

OT:
    Wczoraj na plenerze miałem ciekawą sytuację: f 1.6 i czas poniżej 1/8000s -> musiałem zmniejszyć iso na 50 przy korekcie Ev -1..

Coś już napisał

Domyślnie

Widziałem zdjęcia (pełne kadry, NEF) z D3 zrobione na ISO3200 i ISO6400. Po odszumieniu tego co daje 5D na tym samym ISO nie widać różnicy, a jeśli już to ISO3200 z 5D jest lepsze i obraz ostrzejszy.
    Mam 5D i naprawdę, pomimo ogromnej życzliwości do tego body, szczególnie matrycy, nigdy nie pokusiłbym się o jakiekolwiek stwierdzenie, że jest lepszy na ISO 3200 od D3. Nawet nie odważyłbym się napisać, że jest porównywalny, bo po prostu nie jest.
    Albo Cię fantazja poniosła, albo widziałeś schrzanione zdjęcia.

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    nie zrozumiałeś.
    jak jest w miarę dobre światło w scenie to wysokie ISO dobrze wyglądają
    jeśli chodzi o kolorki, natomiast jak światło jest bardzo słabe to żadne wysokie ISO nie uratuje sprawy jeśli chodzi o kolory - taka jest moja teoria.
    widziałem zdjęcia na wysokich ISO z D3 - wydawały mi się jakieś sztuczne, plastikowe - nie widziałem ich dużo co prawda (tutaj na forum ktoś linka kiedyś puścił).
    Ja mówię o ekstremalnych sytuacjach kiedy jest naprawdę mało światła.
    Poza tym, w końcu to forum canona..... (...)
    Zrozummiałem, ale Ty chyba nie zrozumiałeś mojej odpowiedzi. Zobaczyłeś jakieś*zdjęcie w sieci i na tej podstawie zbudowałeś błędną tezę na temat D3. To nawet nie jest śmieszne.
    Proponuję zapoznać się bliżej z tym body, zrobić nim przynajmniej tysiąc zdjęć w różnych warunkach i zweryfikować dotychczasową opinię o własne doświadczenie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Vadim ; 01-05-2008 o 00:33 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam 5D i naprawdę, pomimo ogromnej życzliwości do tego body, szczególnie matrycy, nigdy nie pokusiłbym się o jakiekolwiek stwierdzenie, że jest lepszy na ISO 3200 od D3. Nawet nie odważyłbym się napisać, że jest porównywalny, bo po prostu nie jest.
    Albo Cię fantazja poniosła, albo widziałeś schrzanione zdjęcia.
    Tak, fantazja, albo mam jakiś niesamowity egzemplarz 5D który daje porównywalną jakość nawet na ISO6400 a na 3200 jest spokojnie lepszy.

jpg

full size jpg

RAW
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tak, fantazja, albo mam jakiś niesamowity egzemplarz 5D który daje porównywalną jakość nawet na ISO6400 a na 3200 jest spokojnie lepszy.

ISO6400
    jpg

full size jpg

RAW
    ISO5000
    jpg 50%

RAW

Więc jak ktoś zamienia 5D na D3 tylko z powodu rzekomo lepszej jakości obrazu to niech się zastanowi czy warto :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 12-05-2008 o 00:58 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

...
    Więc jak ktoś zamienia 5D na D3 tylko z powodu rzekomo lepszej jakości obrazu to niech się zastanowi czy warto :-)
    Hmm,... Tylko że ja tutaj nie widzę porównania do D3 :-?

Pozdrawiam

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Kazdy z nas ma bardzo subiektywne odczucie oceny, wiec spotkajcie sie obaj, ustawcie 5D o D3 obok siebie i zrobicie zdjecia w tych samych warunkach, wtedy bedziemy oceniac.
    BTW, ta dyskusja zaczyna nabierac oddzwieku kobiet sprzedajacych na targu

PZDR

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFR Zobacz posta
    Kazdy z nas ma bardzo subiektywne odczucie oceny, wiec spotkajcie sie obaj, ustawcie 5D o D3 obok siebie i zrobicie zdjecia w tych samych warunkach, wtedy bedziemy oceniac.
    BTW, ta dyskusja zaczyna nabierac oddzwieku kobiet sprzedajacych na targu

PZDR
    He,he,he... Jest sporo racji w tym co piszesz, tylko że jak już wspomniałem, mam 5D i miałem możliwość porówania z D3.
    Więc spotkać to się możemy na dobrej wódeczce, o ile kolega reflektuje...:grin:
    Zresztą, jakie to ma znaczenie? Jak komuś pasuje 5D nawet na ISO 3200, to tylko się cieszyć. Ja generalnie jestem bardzo zadowolony z obrazków, jakie generuje ten Canon, te z D3 też są znakomite, reszta to sprawa potrzeb i bogactwa kieszeni :-D

Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm,... Tylko że ja tutaj nie widzę porównania do D3 :-?
    Tutaj masz obrazki z D3:
    http://212.51.209.43/~fatman/D3/

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów