Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Lista dobrych uczynkow serwisu na Zytniej

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Podczepię się pod ten wątek może trochę off-topic'owo ale może niekoniecznie.

Pytanie: Waszym zdaniem, przy jakim poziomie FF/BF jest sens myśleć o kalibracji?

W szczególności czy jest sens myśleć o kalibracji przy poziomie FF ~5mm (może ciutkę mniej, raczej nie więcej)?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Podczepię się pod ten wątek może trochę off-topic'owo ale może niekoniecznie.

Pytanie: Waszym zdaniem, przy jakim poziomie FF/BF jest sens myśleć o kalibracji?

W szczególności czy jest sens myśleć o kalibracji przy poziomie FF ~5mm (może ciutkę mniej, raczej nie więcej)? :)
    5 mm to trochę abstrakcyjnie. W macro to z kilometr :P Jeżeli przeszkadza ci to w normalnych zdjęciach to kalibruj, a jeżeli nie to po co? Trochę bez sensu pytanie bez podania obiektywu... a jeżeli mówisz o EF-s 10-22? :) Gdyby błąd wynosił 5mm przy obiektywie, np. 50/1.4, a ostrzył byś na oczy to ja bym kalibrował. A jak nie to się nie przejmuj. U mnie działa wszystko pięknie od nowości - tak samo z analogowymi i cyfrowymi korpusami. Nie mam się czego przyczepić, idealnie w punkt.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    5 mm to trochę abstrakcyjnie. W macro to z kilometr :P Jeżeli przeszkadza ci to w normalnych zdjęciach to kalibruj, a jeżeli nie to po co? Trochę bez sensu pytanie bez podania obiektywu... a jeżeli mówisz o EF-s 10-22? Gdyby błąd wynosił 5mm przy obiektywie, np. 50/1.4, a ostrzył byś na oczy to ja bym kalibrował. A jak nie to się nie przejmuj. U mnie działa wszystko pięknie od nowości - tak samo z analogowymi i cyfrowymi korpusami. Nie mam się czego przyczepić, idealnie w punkt.
    Ponieważ moja wypowiedź jest sprzed paru miesięcy, więc gwoli wyjaśnienia dodam, że w końcu nie kalibrowałem. Sprawa jest raczej związana ze skłonnością "niższych" Canonów do FF w żarowym świetle.

Jakiś czas później sprawdzałem to w świetle dziennym "Twoim sposobem" tj. LV, ostrzenie ręczne i uruchomienie AF i wychodziło OK.

A sprawa dotyczyła rzeczywiście głównie 50/1.4
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie tylko nizszych, nie wiem jak z markami, ale w 5d tez ma to miejsce, ale mozna z tym zyc

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów