Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: canon podnosi ceny w usa

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie canon podnosi ceny w usa

Nadchodzą gorsze czasy dla importerów taniego sprzętu fotograficznego zza Atlantyku. Począwszy od pierwszego maja ceny obiektywów i akcesoriów Canona w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie wzrosną od 3 do 5 procent.

W liście kierowanym do swoich partnerów handlowych amerykański oddział firmy Canon zapowiedział, że od 1 maja nastąpi wzrost cen niektórych artykułów fotograficznych. Krok ten jest spowodowany przede wszystkim wyjątkowo niskim kursem dolara oraz rosnącymi na całym świecie cenami ropy.
    Podwyżka, wynosząca od trzech do pięciu procent, obejmie obiektywy i akcesoria systemu EOS, dodatki dla aparatów Canon PowerShot oraz lornetki. Nie wzrośnie natomiast cena aparatów kompaktowych oraz korpusów lustrzanek cyfrowych. Podobne kroki od 5 maja zapowiada również kanadyjski oddział firmy. Podwyżek cen nie trzeba się natomiast w chwili obecnej spodziewać w Europie. Z uwagi na dużą swobodę w kwestiach polityki cenowej, każdy lokalny oddział firmy Canon ustala ceny na rynek danego kraju niezależnie.
    Czyżby nadchodził koniec wyjątkowo dobrego okresu dla niezależnych importerów sprowadzających sprzęt fotograficzny zza oceanu? Na taki osąd chyba jeszcze trochę za wcześnie, jednak sytuacja gospodarcza panująca w ostatnich miesiącach w USA sprawia, że postępowanie fotograficznego tytana nie dziwi chyba nikogo. Pozostają tylko dwa pytania: kto następny i kiedy?
    5d + L plecak

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

5% to jeszcze nie tragedia, u niektorych tipow pewnie cena skoczy o 30% i beda sie cwaniaki tlumaczyc ze podwyzki byly

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    5% to jeszcze nie tragedia, u niektorych tipow pewnie cena skoczy o 30% i beda sie cwaniaki tlumaczyc ze podwyzki byly
    Takie tam ględzenie. Jak przesadzą z ceną, to nikt od nich nie kupi. Muszą być mocno konkurencyjni, skoro nie mogą zaoferować realnej gwarancji. Więc aż tak bym się nie obawiał wzrostu cen u tipów.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna Awatar chifre

Domyślnie

ale taki 70-200mm f/2.8L IS w http://www.bhphotovideo.com/c/produc...8L_IS_USM.html
    już kosztuje 1700 , w tamtym tygodniu było jeszcze 1574
    30D+Grip | 50e+Grip | 17-40 f4L | 24-70 f/2.8L | 80-200/4.5-5.6 II | 550EX | 055MF3 M/F + 322RC2 | 680B | 650 AW | 75 AW

Początki nałogu

Domyślnie

Ale na szczęście dolar spaaaada cały czas
    Mordo Ty moja !

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz posta
    Ale na szczęście dolar spaaaada cały czas
    Pytanie jak długo :rolleyes
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chifre Zobacz posta
    ale taki 70-200mm f/2.8L IS w http://www.bhphotovideo.com/c/produc...8L_IS_USM.html
    już kosztuje 1700 , w tamtym tygodniu było jeszcze 1574
    Ale trafiłeś! Akurat cenę tego szkła w bhphoto śledzę od 2 miesięcy. Imported - 1649$, USA - 1699$. Cały czas bez zmian. Także w Adoramie. Teraz pewnie troszkę skoczy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec Awatar M.I.K
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój / Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pytanie jak długo :rolleyes
    Pewnie do nowego roku. Ale to 5% od wartości 1699$ to jakieś 85$, więc traficznie tak nie będzie. Ciekawe jak to będzie w praktyce.
    Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

"Szczęściarz" ze mnie, nie ma co . W połowie maja zakup 35 L i na dzień dobry podwyżka. 5 % wytrzymam .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Uprawnienia umieszczania postów