Tak, tak.... Czornyj ma rację. Obraz jest tak fatalny, że wstyd, że to Eizo. Znam wiele lepszych monitorów na TN do biura.
Zdubluję swój post z innego forum.
Nie ekscytujcie się tak Panowie hiper tanimi 2190UXi. Pic polega na tym, że większość sklepów (jak nie wszystkie) kopiuje ofertę z cenników dystrybucji, a tam akurat była wyprzedaż tych monitorów w wersji szarej. Nawet zastosowanie liczby mnogiej jest niewłaściwe, bo była raptem jedna sztuka. Ja ją mam. Obecnie, ceny oscylują od 2900 do 3700 brutto tylko te droższe są dostępne w niewielkich ilościach. Może jeszcze coś być w ABC Data, ale nie mam jak sprawdzić.
Przy okazji rozwiewam plotki:
1. Nie idzie sprzętowa kalibracja w żadnej wersji 2190UXi. Nie działa żaden profiler, oraz żaden trick. Nie sprawdzałem tylko Spectraview II, nie mam do niego dostępu. Jeśli ktoś mógłby mi użyczyć, w celu "trial'owym", sprawdzę.
2. Wyświetlacz rzeczywiście jest NEC a nie LG-Philips jak w prostszych wersjach, oraz wydawało mi się w starszych. Od LG-Philips różni się dużo mniejszym fioletowieniem przy dużych kątach. Pod tym względem przypomina Hitachi z monitorów Eizo. Podświetlenie niemal idealne. Punkt czerni wysoki, jak zresztą we wszystkich graficznych.
3. Reprodukcja nie jest na poziomie Eizo L997. Monitor nie jest w stanie poprawnie pracować przy D50. Do Eizo Coloredge CG210N też brakuje. Szarość idealna, rozkład gradientu szarości w światłach wszystkie (!), w cieniach brakuje 7-9 odcieni. Żadnych pasm. Bez kalibracji, na ustawionym dość ciemno. Niewykluczone, że po dokładnym ustawieniu będzie lepiej.