Tom01, mógłbyś więcej napisać o modelu s2100 UK (monitory mastiff.pl za 2276 zł, czyli u Ciebie za ok.2160 zł)) w porównaniu do s1932 oraz Cały czas do amatorskiej obróbki foto.Ma ciekawy rozmiar 21.3 cala.Co oznacza UK?
Pozdrawiam!
Że monitor pochodzi z Anglii i musisz mieć firmę z NIP-em europejskim. W przeciwnym razie +22% VAT.
Dzięki czornyj!
Czy Dell UltraSharp 2007FP byłby również dobrym rozwiązanie dla amatora ?Czy ma, podobnie jak Eizo, 10 bitową korekcję gamma?
Nie ma. Dobre monitory produkują literalnie trzy firmy - Eizo, Nec, Quato. Do zastosowań amatorskich-fotograficznych polecam wąskogamutowe Eizo serii S, najlepiej nie-panoramiczne (wyjąwszy oczywiście te na TN). Jeśli chodzi o monitor z najlepszym stosunkiem możliwości do ceny, to wg mnie rewelacją ostatnich tygodni jest NEC 2190UXi - monitor klasy Eizo CG210N za trzy patole. I to by było na tyle, wybór jest mocno ograniczony.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Nowe 2190UXi faktycznie mają zmieniony dostęp do triku z transformacją w SV. Tylko po pierwsze - oprogramowaniu Spectraview II nie robi to różnicy, po drugie - zapewne jest tylko kwestią czasu odkrycie nowej kombinacji, po trzecie - L997 i tak kosztuje prawie tyle, co CG210N.
Oczywiście, ja to wszystko wiem, tylko chcąc realnie porównać, zdecydowanie bliżej mu do L997. CG210N jest sztuka w sztukę mierzony i korygowany w fabryce, oraz sprzedawany od razu z profilerem. 2190UXi nie i może to rodzić niespełnione później oczekiwania. Porównując do Nec'a trzeba wziąć SV2190. Różnica cen między L997 i CG210N to 600 zł. Różnica między 2190UXi a SV2190 to min 1300 zł. To że 2190UXi są takie tanie, jest spowodowane wyprzedażami w sieci dystrybucji. Nie wiem jeszcze czy to dobrze czy źle.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-04-2008 o 14:13