Strona 89 z 378 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie

Tak, przed takim samym dylematem byłem co Ty i wybrałem 2231. Przyjdzie do mnie na początku przyszłego tygodnia. Już nie mogę się doczekać.
    Kilka Canonierek i rurek.
    Zapraszam www.ozminfoto.com

Domyślnie

Co Panowie sądzą o monitorze PHILIPS 240BW8EB do zastosowań amatorskich i półprofesjonalnych będę wdzięczny za opinię.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Co Panowie sądzą o monitorze PHILIPS 240BW8EB do zastosowań amatorskich i półprofesjonalnych będę wdzięczny za opinię.
    Żaden monitor oparty o wyświetlacz TN nie nadaje się do niczego poza rozrywką, a i to przy nikłych wymaganiach jakościowych.

PS. Ciekawy jest opis monitora na stronach producenta: "Jest on także przygotowany do aktualizacji systemu do wersji Windows Vista."
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Dzięki Tom01,
    szukam nie drogi ale przyzwoity monitor do obróbki zdjęć. Miałem okazję widzieć obraz z Philipsa i wyróżniał się spośród monitorów do "multimediów" . Nie miałem porównania z monitorami profesjonalnymi. Może jakieś sugestie na jaki model warto zwrócić uwagę.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Miałem okazję widzieć obraz z Philipsa i wyróżniał się spośród monitorów do "multimediów".
    W jaki sposób?

Może jakieś sugestie na jaki model warto zwrócić uwagę.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374

Domyślnie

Porównując te same zdjęcia wyświetlane na monitorach jednocześnie - tylko Philips pokazał szczegóły w ciemnych a szczególnie w jasnych partiach obrazu co od razu zwróciło moją uwagę( mimo jasności i kontraście większym od pozostałych) , nie znam się na technologii ale widziałem różnicę gołym okiem stąd pytanie o ten model na forum. Zaznaczam, że nie widziałem obrazu i nie porównywałem z profesjonalnym monitorem dla tego bo po prostu na półce sklepowej nie było takiego monitora.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

tylko Philips pokazał szczegóły w ciemnych a szczególnie w jasnych partiach obrazu co od razu zwróciło moją uwagę( mimo jasności (...) większym od pozostałych)
    Co jak co, ale TN nie pokazuje szczegółów w cieniach i światłach. Zaobserwowana różnica świadczyła, że zapewne pozostałe były jeszcze gorsze.

Domyślnie

Tom01 myślę, że masz rację ciekawy jestem jak ma się on do modelu EIZO S2031W, bo wyżej wymienione Eizo jest w granicach mojego budżetu. Za wszystkie rady bardzo ci dziękuję.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    obydwa modele mają 16,7 mln kolorów,wg specyfikacji.
    Ostatnio edytowane przez Mariusz.P ; 10-01-2009 o 00:56 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

ciekawy jestem jak ma się on do modelu EIZO S2031W
    S2031W nie jest już produkowany. Następca do S2231W. Różnica jest kolosalna. Eizo ma 10 bitową tablicę koloru i innej klasy wyświetlacz.

obydwa modele mają 16,7 mln kolorów,wg specyfikacji.
    To akurat teoria i nie ma żadnego przełożenia na rzeczywistość.

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Czołem

proszę Was o pomoc, bo mi już powoli łapy opadają...
    Pół roku temu zainwestowałem w w miarę porządny monitor: EIZO FlexScan S1932. Przez długi czas pracowałem na profilu przygotowanym przez sprzedawcę. Potem mogłem sobie pozwolić na kalibrator. Wybrałem Eye-One Display2. Sprzedawca podsunął mi pomysł kupna za niewiele drożej zestawu Colour Confidence Studio XR2, który poza kalibratorem zawiera jeszcze min. pakiet DVD ze zdjęciami + odbitki przygotowany przez Kodaka, który ma pomóc w zorientowaniu się w zgodności kalibracji.

No i dzisiaj na swoje nieszczęście chyba odpaliłem te DVD, położyłem zdjątka przed monitorem, zawołałem żonę (kobiety ponoć lepiej widzą kolory) i... się załamałem. Zdjęcie, które zobaczyłem na ekranie monitora wyraźnie odbiegało od tego, które leżało przede mną.

Pierwszy problem to dziwny fioletowawy zafarb widoczny na monitorze... Szare tło na odbitce u mnie na monitorze nie jest szare, tylko lekko niebieskawe, włosy modelki też mają inny kolor. Kolory na monitorze są jaśniejsze niż na zdjęciu i jakby mniej głębokie.

Monitor był kalibrowany przed oglądaniem zdjęć, pracuje w trybie Custom na 50% jasności. Żeby było śmieszniej - zdjęcia na monitorze zbliża się trochę do tego z odbitki gdy przełączę monitor w tryb TXT.

Poniżej mała próba pokazania Wam jak to wygląda. Pomóżcie, bo nie mam pojęcia co jest albo co ja robię nie tak.

Ostatnio edytowane przez woyd ; 11-01-2009 o 14:44

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Strona 89 z 378 PierwszyPierwszy ... 3979878889909199139189 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów