Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Początkujący amator i 400D

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

vilano... jeszcze jedno dość istotne poznaj przyciski aparatu co do czgo jest
    potem zobacz co się dzieje na wyswietlaczu lcd i w wizjerze musisz wiedziś co te wszystkie cyfry i znaki oznaczaja i za co odpowiadają a potem to już tylko czytać i pstrykać POWODZENIA
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lolka Zobacz posta
    moglby mi ktos podać kilka zdan na ten temat na chłopski rozum gdyż jestem laikiem i to wszystko jest dla mnie czarną magia dziekuje z gory
    Jeśli wolisz o tym wszystkim usłyszeć niż przeczytać to lepiej jak zaprosisz kogoś z forum na kawę to pokrótce naświetli Ci podstawy obsługi tej piekielnej machiny chętni na pewno się znajdą na przetłumaczenie języka instrukcji na język bardziej ludzki

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

od 3 dni jestem posiadaczką canona eos 350d. w środę byłam już z nimi na koncercie w klubie no i teraz mam pytanko własnie z tym związane

jak wiadomo w takich klubach jest baaardzo ciemno i światła są tylko na muzyków. jak więc najlepiej ustawić parametry, żeby zdjęcia nie były rozmazane, za ciemne i nie były tak strasznie zaszumione?
    instrukcję owszem, czytałam, dwa razy, ale nadal nie wszystko jest dla mnie jasne

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gunia1990 Zobacz posta
    od 3 dni jestem posiadaczką canona eos 350d. w środę byłam już z nimi na koncercie w klubie no i teraz mam pytanko własnie z tym związane

jak wiadomo w takich klubach jest baaardzo ciemno i światła są tylko na muzyków. jak więc najlepiej ustawić parametry, żeby zdjęcia nie były rozmazane, za ciemne i nie były tak strasznie zaszumione?
    instrukcję owszem, czytałam, dwa razy, ale nadal nie wszystko jest dla mnie jasne
    Podstawa-jaki masz obiektyw?
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

w takich klubach jest baaardzo ciemno i światła są tylko na muzyków. jak więc najlepiej ustawić parametry, żeby zdjęcia nie były rozmazane, za ciemne i nie były tak strasznie zaszumione?
    Pewnych zjawisk fizycznych się nie przeskoczy. Do zrobienia fotografii potrzebne jest światło. Jeśli go brakuje, to niewiele można zdziałać, ale warto próbować

Do robienia zdjęć w takich miejscach niezbędny będzie jasny obiektyw, czyli obiektyw o dużym względnym otworze przysłony (małej liczbie przysłony).
    Najtańsza i wcale nienajgorsza opcja to obiektyw 50/1.8.

Druga sprawa, to wysoka czułość ISO. Tutaj trzeba pójść na kompromis i nastawić takie ISO, które będzie możliwie wysokie i jednocześnie dające szumy na akceptowalnym dla nas poziomie - to raczej indywidualna sprawa aparatu i jego operatora.

Trzecia sprawa, to pomiar światła.
    W sytuacji, gdy tło na którym występują muzycy jest bardzo ciemne (a tak zazwyczaj jest), pomiar światła z całej sceny, a więc matrycowy lub średnio-ważony, będzie próbował całkowicie niepotrzebnie rozjaśnić tło wymuszając nazbyt długie czasy naswietlania i prześwietlając to co dla nas istotne, czyli pierwszy plan.
    Dlatego niezbedna okaże się korekta ekspozycji na "-", lub użycie pomiaru częściowego (spot lub partial), gdzie fotograf sam wybiera na którą część fotografowanej sceny ustawić ekspozycję.

Wszystkie te zalecenia i tak najczęściej nie chronią przed koniecznością dłuższego naświetlania i ryzykiem otrzymania zdjęć poruszonych. O ile poruszenie aparatem w trakcie naświetlania zazwyczaj dyskwalifikuje zdjęcie, o tyle poruszenia wywołane ruchem fotografowanych postaci mogą być atutem zdjęcia. Tych pierwszych da się uniknąć korzystając ze statywu (monopodu) lub obiektywów ze stabilizacją obrazu. Przed tymi drugimi, chroni nas tylko i wyłącznie krótki czas naświetlania, a to może nam dać tylko jasny obiektyw i wysokie ISO.
    Tak więc wrócilismy do punktu wyjścia
    Pozdrawiam,
    Pirx

Miasto
    Poznań

Domyślnie

obiektyw canon ef-s 18-55

co do naświetlania - właśnie tak zrobiłam, ale 3/4 zdjęć musiałam wywalić... ISO miałam maksymalne... co do przysłony to wczoraj ( po dokładnym przeczytaniu instrukcji) odkryłam dopiero "co i jak".

aha no i jedno jeszcze takie pytanko... jest jakiś darmowy program, gdzie będę sie mogla pobawić obróbką jak w PSie? no i żeby miał możliwość usuwania szumu, choć w części...

i dzięki panowie za odpowiedź

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Jest - gimp: http://www.gimp.org/
    Nie gorszy od PSa, a może i lepszy. jest wersja pod Linuxa
    Możesz też używać bardzo prostego i przyjaznego XnView: http://www.download.net.pl/224/XnView/

Miasto
    Poznań

Domyślnie

gimp.. nie ejstem do niego przekonana.. byc moze dlatego że w szkole rozkładaliśmy go na cześci pierwsze na lekcjach informatyki... ;/

ale nad xnview sie zastanowię..

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gunia1990 Zobacz posta
    gimp.. nie ejstem do niego przekonana.. byc moze dlatego że w szkole rozkładaliśmy go na cześci pierwsze na lekcjach informatyki... ;/
    Możliwości gimpa sa bardzo duże, nie ma chyba tego, co możesz zrobic w gimpie, a nie zrobisz w PSie. Facet od informatyki był durny, skoro Cię zraził, ale to nie nic wspólnego z gimpem. No i gimp jest free!

ale nad xnview sie zastanowię..
    Ja używam XnView do dziś - jako przeglądarki. Możesz oczywiście tam zdjęcie zmniejszyć, przekadrować, podostrzyć, a nawet poprawić kolor. Ale to nie jest właściwy program do obróbki zdjęć Gunia. Co najwyżej na początek..

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Pewnych zjawisk fizycznych się nie przeskoczy. .
    W sytuacji, gdy tło na którym występują muzycy jest bardzo ciemne (a tak zazwyczaj jest), pomiar światła z całej sceny, a więc matrycowy lub średnio-ważony, będzie próbował całkowicie niepotrzebnie rozjaśnić tło wymuszając nazbyt długie czasy naswietlania i prześwietlając to co dla nas istotne, czyli pierwszy plan.
    Dlatego niezbedna okaże się korekta ekspozycji na "-", lub użycie pomiaru częściowego (spot lub partial), gdzie fotograf sam wybiera na którą część fotografowanej sceny ustawić ekspozycję.
    Pirx
    A ja staram się robić zdjęcia na koncertach z ustawień manualnych, robiąc ekspozycję na "plus". Nie jestem mistrzem, ale efekty są chyba znośne.
    Natomiast ten pomysł z oszukaniem aparatu wydaje sie ciekawy, ale chyba tylko wtedy, gdy używamy priorytetu przysłony...
    czy może się mylę...?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów