Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Początkujący amator i 400D

vilano
    Guest

Domyślnie Początkujący amator i 400D

Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio zakupiłem aparat Canon EOS 400D. Chciałbym jednak poczytać a co za tym idzie poznać i nauczyć się narazie podstaw fotografowania. Przegladam od jakiegoś czasu te forum ale wydaje mi się że wskazówki tu udzielane są o 1 poziom za wysokie jak dla takiego początkującego jak ja.
    Zwracam się więc z prośbą o odpowiedź od czego zacząć co przestudiować, gdzie mogę pocztyać o paratmetrach aparatu i jak mozna go ustawiac (a nie tylko w AUTO). Prosze o cenne wskazówki.
    Dzięki.
    Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

Cytat Zamieszczone przez vilano Zobacz posta
    gdzie mogę pocztyać o paratmetrach aparatu i jak mozna go ustawiac (a nie tylko w AUTO).
    W instrukcji obsługi.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Najprościej to sobie ksiązkę kupić/pożyczyć dla początkujących.

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

Wiesz. Najlepiej na poczatek wziasc aparat do reki i zaczac sie bawic patrzac na bledy jakie sie wykonuje. Poznac znaczenie czasu, przeslony, ekspozycji.
    Poleca rowniez przejzec google pod haslem poradnik fotografa, fotografia, badz photo tutorials itd. http://www.fotoporadnik.pl/ dla przykladu.

Pozniej lapat terminologie i czytac dalej. Ja sam do dzisiaj nie wszystko rozumiem co ludzie tutaj pisza, ale pewnie to przyjdzie. Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem.
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

dla początkujących to SZKOŁA FOTOGRAFOWANIA NATIONAL GEOGRAPHIC wszystko pięknie ładnie opisane
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Poradnik i do dzieła, metoda prób i błędów oraz wyciąganie z nich wniosków to dobry sposób. Warto też wybrać się na wspólne "pstrykanie" z kimś bardziej doświadczonym.
    Powodzenia
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

"Fotografia Cyfrowa" Ben Long i masz od podstaw, do obróbki w Photoshopie.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vilano Zobacz posta
    Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio zakupiłem aparat Canon EOS 400D. Chciałbym jednak poczytać a co za tym idzie poznać i nauczyć się narazie podstaw fotografowania.
    poszło na maila.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

vilano
    Guest

Domyślnie

Bardzo serdecznie dziękuje za odpowiedzi. Nie pozostało mi nic innego tylko siadać i czytać oraz metodą prób i błędów praktykować z aparatem w plenerze. A nadarza się właśnie okazja, bo jadę na kilka dni w góry stanu Pensylwania w USA.
    Gwozdzt: dziękuje za załącznik
    RNz: Książkę zamówię tylko troszkę czasu upłynie zanim ją dostane
    Illy: dzięki za linka. Napewno skorzystam.
    Reszcie, również wielkie dzięki. Mam nadzieje, że po lekturze będę już o tym 1 poziom mądrzejszy, a większość z wątków na tym forum będą dla mnie zrozumiałe.
    Pozdrawiam i Wesoły świąt

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

No to masz świetną okazję do nauki. Na początek nie bój się różnych trybów tematycznych (góry możesz robić w trybie krajobrazu) a przy okazji patrz jakie ustawienia proponuje aparat. Myślę, że z samej obserwacji zmian przysłony/czasu już wyciągniesz wnioski. Powoli dojdziesz do reszty.
    Wesołych :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów