Cichy
....i tak sam mogłeś "VARNE" opróżnić ?
a tak na marginesie:
na 70mm jest bliżej niż na 75mm ?
Cichy
....i tak sam mogłeś "VARNE" opróżnić ?
a tak na marginesie:
na 70mm jest bliżej niż na 75mm ?
Ostatnio edytowane przez noel ; 11-04-2008 o 11:51
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
Wczoraj, z radości, ze nowe fajne szkło mi w torbie przybyło![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Mało który zoom ma dokładnie takie ogniskowe jak w specyfikacji, albo tyczą się one specyficznych ustawień np. ostrość na nieskończoność. Pewnie Tamron nie odstaje i na szerokim ma więcej niż 70mm a na długim mniej niż 200.
Kiedyś miałem T17-50 i różnica kadr między nim na 50mm a Canonem 50/1.4 była widoczna, Tamron był szerszy czyli nie miał 50mm.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pisałem o kolorystyce typowej moim zdaniem dla Tamrona. Co do twojego porównania to T28-75 jest na długim końcu najgorszy, a T70-200 jak większość zoomów na krótkim końcu pewnie najlepszy więc to średnio sensowne porównanie.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 11-04-2008 o 12:21 Powód: Automerged Doublepost
Jednak jest to dobre porównanie, zwłaszcza dla osób, którzy nie myślą tylko o używaniu 200mm, ale też o korzystaniu w takim obiektywie z portretowych ogniskowych 70~135. Tutaj Tamron wypada wprost REWELACYJNIE, śmiało napiszę, że jest "żyleta" już od 2.8 i nie ma widocznej winiety! Porównywałem już również ze 135 L, ale z efektem końcowym i porównaniem z 70-200L poczekam na lepsze warunki.
Dla mnie to jest wystarczająco, no ale cóż, nie wszystkich można zadowolić..
No dla Cichego musi być wystarczająco ostry bo przecież on tym handluje.
Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8L, Canon 24-105L, Canon 17-40L,Tamron 28-75/2.8,580 EXII
Myślę Kuba że trochę dramatyzujesz. Wiadomo ze skoro sprzedajesz ten obiektyw to w twoim interesie jest pokazanie go w jak najlepszym świetle i niektórym osobom możesz się wydawać przez to mało wiarygodny. Nie możesz też oczekiwać że wszyscy się będą zachwycać, bo i nie każdemu ten obiektyw się spodoba, a widać że od razu wrażliwie reagujesz na każdą krytykę czy wątpliwości.
Ja tez bym chciał zobaczyć cały ostry kadr, bo po samym centrum to niewiele można powiedzieć. T28-75 też jest w środku ostry ale brzegi na 5D to katastrofa.
Cichy to zdjęcie rowera w rogu balkoniku (po warszawku loggia) i flaszki wódki oraz samochodu sąsiada nazywasz samplami ? Testem ?
Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8L, Canon 24-105L, Canon 17-40L,Tamron 28-75/2.8,580 EXII