Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: Przesiadka z 400d na 40d

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie masz nic nie tak :-)
    Wyświetlacz 40D jest do bani i nic tego nie zmieni. Prawdę powiedziawszy to znaczek pocztowy w 300D chyba bardziej mi odpowiadał, przynajmniej dało się, z grubsza, ocenić ostrość i kontrast zdjęcia.
    Nie zmienia to faktu że poza rzeczonym wyświetlaczem wszystko inne mi w tym body pasuje.
    Możesz rozwinąć ten temat? Przygladam się 40D z sympatią, miałem go w ręku ale bez baterii w MM, cieszyłem się, że wyświetlacz taki duży, a tu takie niepokojace wieści.
    Moje oczy wymagają ostrości i kontrastu - bez wątpienia.

Pozdrowienia, swnw.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wyświetlacz w 40-tce jest niestety fatalny. Jego przekątną, względem bardzo udanego wyświetlacza 30D, powiększono o 0,5", pozostawiając jednocześnie tą samą rozdzielczość, W efekcie obraz (w tym napisy w menu) nigdy nie jest ostry a jego kolorystyka daleko odbiega od tego co można zobaczyć później, na prawidłowo skalibrowanym monitorze.
    Dla mnie LCD nie jest szczególnie ważnym elementem DSLR, więc nie rozpaczam specjalnie, ale gdy foce rajdy wolałbym mieć ekranik na którym mógłbym ocenić czy trafiłem z ostrością.
    Tutaj można popatrzyć na porównanie wyświetlaczy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

speedy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suns23 Zobacz posta
    Posiadam 400d...Czy warto zamienic body na 40d? Czy efekt końcowy, czyli zdjęcia będą rekompensować wydane pieniądze
    Od razu zamienilbym na 40D ze wzgledu na malutkie powiekszenie wizjera w 400D.
    Ale najwazniejsza jest jakosc zdjec. Mam obecnie 400D, robie tylko i wylacznie RAWy i tez interesuje mnie pytanie, czy 40D daje lepsza jakosc zdjec. Czy CMOS nie jest idenytczny w 400D i 40D?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speedy Zobacz posta
    ...czy 40D daje lepsza jakosc zdjec.
    Tak
    Czy CMOS nie jest idenytczny w 400D i 40D?
    Nie

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja również przesiadłem się z 300D na 40D i również zastanawiało mnie, o co chodzi z tym kiepskim wyświetlaczem - przecież są 3 cale, musi być super.
    Później okazało się, że nie jest... Obraz tragiczny.
    Poza tym, jako użytkownik 300D wciąż jakoś ciężko jest mi się przyzwyczaić do przycisków na górnej ściance.

speedy: CMOS jest ten sam, natomiast 400D steruje DIGIC II, a 40D już DIGIC III... Jest różnica.

MacGyver: Nie są takie same? Możesz mi przybliżyć różnice, bo jestem ciekaw?
    Ostatnio edytowane przez Chris_11 ; 08-04-2008 o 09:08
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

speedy
    Guest

Domyślnie

Również i ja proszę o rozwinięcie...:-P

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

nie przytocze sampli bo zadnych nie mam pod reka, ale fotka na ISO100 z 400D ma widoczne ziarno na gladkich przejsciach tonalnych a 40D do ISO640 ma gladkie przejscia i nie jest to bynajmniej mydlo.

oczywiscie dochodza tutaj takze czynniki ergonomiczne jak wieksze body dostep bezposredni do zmiany parametrow i wyswietlanie w wizjerze wszystkich parametrow ekspozycji (iso,czas,przeslona)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki ale jestem zmartwiony bo lubie korzystać z LCD, a ponieważ noszę okulary dobry wyświetlacz pozwala mi często obyć sie bez nich. Porównałem dane techniczne 40D i 450D wygląda na to, że wyświetlacze są identyczne. Zajrzałem na "www.dpreview.com" na razie jest niewielu posiadaczy 450D ale ci co już mają na LCD nie narzekają.
    Ken Rckwell cieszy sie z jakości LCD w swoim 40D "http://www.kenrockwell.com/canon/40d.htm" ??? W in-depth review z "www.dpreview.com" też na LCD nie ma skarg.
    Może nie jest tak źle? mam nadzieję bo to mój poważny kandydat. Widziałeś może LCD z G7 to moj drugi aparat, ma 2.5", 203 000 pixeli dla mnie dobry.

swnw

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    MacGyver: Nie są takie same? Możesz mi przybliżyć różnice, bo jestem ciekaw?
    Nie mogę :-) Przy premierze 40D Canon ogłosił że sensor jest nowy i daje 14 bitów i tyle. Nie zgłębiałem tematu, nie znam się na szczegółach technicznych matryc i w związku z tym nie czuje się kompetentny dywagować na ten temat.
    Potwierdzonym przez kilku kolegów na forum faktem jest lepsza jakość zdjęć (40D vs 400D), zwłaszcza na wyższych czułościach, ale o tym decyduje nie tylko matryca.
    Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    ...Porównałem dane techniczne 40D i 450D wygląda na to, że wyświetlacze są identyczne. Zajrzałem na "www.dpreview.com" na razie jest niewielu posiadaczy 450D ale ci co już mają na LCD nie narzekają...
    http://www.canon-board.info/showpost...42&postcount=5

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Nie mogę :-) Przy premierze 40D Canon ogłosił że sensor jest nowy i daje 14 bitów i tyle. Nie zgłębiałem tematu, nie znam się na szczegółach technicznych matryc i w związku z tym nie czuje się kompetentny dywagować na ten temat.
    No wiesz... Zaintrygowałeś mnie swoim doniesieniem, a teraz nie chcesz zaspokoić. Zacząłem przekopywać internet w poszukiwaniu informacji i wydaje mi się, że oba sensory są takie same.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów