Wyświetlacz w 40-tce jest niestety fatalny. Jego przekątną, względem bardzo udanego wyświetlacza 30D, powiększono o 0,5", pozostawiając jednocześnie tą samą rozdzielczość, W efekcie obraz (w tym napisy w menu) nigdy nie jest ostry a jego kolorystyka daleko odbiega od tego co można zobaczyć później, na prawidłowo skalibrowanym monitorze.
Dla mnie LCD nie jest szczególnie ważnym elementem DSLR, więc nie rozpaczam specjalnie, ale gdy foce rajdy wolałbym mieć ekranik na którym mógłbym ocenić czy trafiłem z ostrością.
Tutaj można popatrzyć na porównanie wyświetlaczy.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Ja również przesiadłem się z 300D na 40D i również zastanawiało mnie, o co chodzi z tym kiepskim wyświetlaczem - przecież są 3 cale, musi być super.
Później okazało się, że nie jest... Obraz tragiczny.
Poza tym, jako użytkownik 300D wciąż jakoś ciężko jest mi się przyzwyczaić do przycisków na górnej ściance.
speedy: CMOS jest ten sam, natomiast 400D steruje DIGIC II, a 40D już DIGIC III... Jest różnica.
MacGyver: Nie są takie same? Możesz mi przybliżyć różnice, bo jestem ciekaw?
Ostatnio edytowane przez Chris_11 ; 08-04-2008 o 09:08
Również i ja proszę o rozwinięcie...:-P
nie przytocze sampli bo zadnych nie mam pod reka, ale fotka na ISO100 z 400D ma widoczne ziarno na gladkich przejsciach tonalnych a 40D do ISO640 ma gladkie przejscia i nie jest to bynajmniej mydlo.
oczywiscie dochodza tutaj takze czynniki ergonomiczne jak wieksze body dostep bezposredni do zmiany parametrow i wyswietlanie w wizjerze wszystkich parametrow ekspozycji (iso,czas,przeslona)
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Dzięki ale jestem zmartwiony bo lubie korzystać z LCD, a ponieważ noszę okulary dobry wyświetlacz pozwala mi często obyć sie bez nich. Porównałem dane techniczne 40D i 450D wygląda na to, że wyświetlacze są identyczne. Zajrzałem na "www.dpreview.com" na razie jest niewielu posiadaczy 450D ale ci co już mają na LCD nie narzekają.
Ken Rckwell cieszy sie z jakości LCD w swoim 40D "http://www.kenrockwell.com/canon/40d.htm" ??? W in-depth review z "www.dpreview.com" też na LCD nie ma skarg.
Może nie jest tak źle? mam nadzieję bo to mój poważny kandydat. Widziałeś może LCD z G7 to moj drugi aparat, ma 2.5", 203 000 pixeli dla mnie dobry.
swnw
Nie mogę :-) Przy premierze 40D Canon ogłosił że sensor jest nowy i daje 14 bitów i tyle. Nie zgłębiałem tematu, nie znam się na szczegółach technicznych matryc i w związku z tym nie czuje się kompetentny dywagować na ten temat.
Potwierdzonym przez kilku kolegów na forum faktem jest lepsza jakość zdjęć (40D vs 400D), zwłaszcza na wyższych czułościach, ale o tym decyduje nie tylko matryca.
http://www.canon-board.info/showpost...42&postcount=5