Strona 20 z 33 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 329

Wątek: Całkowicie początkujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    @Waldek24 - reguła czas nie dłuższy niż ogniskowa, czyli np. 1/50s dla ogniskowej 50mm obowiązuje dla obiektywów bez IS. Po to masz ISa żeby ten czas wydłużyć nawet o pełnie 2EV. Dla 1/50s dwa pełne f-stopy odpowiadają 1/13 sek. Czyli z 1/15 powinno wyjść conajmniej 90% zdjęć. Owszem będziesz miał poruszone ale na czasie 1/200 też możesz poruszyć.
    Dziękuję Januszu, oczywiście miałeś rację, było trochę wczoraj światła i na kilka godzin poszedłem to, co piszesz sprawdzić, może inaczej sobie przyswoić. Nigdy nie robię dużo zdjęć, czasem szkoda zachodu, długo „obwąchuję” obiekt statyczny (załóżmy pejzaż) zanim się zdecyduję na kadr.
    Już się przyzwyczajam, że racja po Twojej stronie, cóż praktyka.
    ----------------------------------------------------------------------

Ja, o czym innym, może się narażę wielu bardzo zaawansowanym fotografom.
    Sporo przeglądam zdjęć kolegów, właściwie to każdego, co zechciał cokolwiek pokazać i jestem nieco w niektórych przypadkach delikatnie zaskoczony.:sad:

Może przeczyta to i wyjaśni przyjaźnie nastawiony kolega z forum.

Spora część prezentuje przepiękne pejzaże, przepiękne kadry, ale...
    Ludzie takich kolorów w przyrodzie NIE MA.

Czy to jakiś trend w fotografii jak załóżmy kubizm w malarstwie
    Czy to fascynacja możliwościami komputerowych programów graficznych, sporo dla mnie PO BANDZIE.

Może ja czegoś nie rozumiem, lub nie widzę, poprosiłem pracownika, aby popatrzył na przepiękny kadr, i pytam, aby bez komentarza, co zdjęcie przedstawia, czy widziałeś w przyrodzie takie kolory – NIE.
    Pytam i innych, w ogóle nie interesujących się fotografią, proste pytanie, czy widziałeś takie kolory... Odpowiedź ta sama.

Potrafię zrozumieć, że z całego kadru chcemy na jakiś szczegół zwrócić uwagę i nieco go kolorystycznie wyeksponujemy, ale cały kadr????

Zawsze byłem zwolennikiem nie tylko w fotografii REALIZMU.

Jakże przepiękne fotografie prezentowane są na forum monochromatyczne.

PS. Pomijam wszelkiej maści nieraz nieodzowne filtry, ale też wątpliwości.

Uwaga NIE NEGUJĘ ODMIENNOŚCI, ALE STARAM SIĘ ZROZUMIEĆ.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 06-04-2008 o 09:33
    Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Dziękuję Januszu, oczywiście miałeś rację, było trochę wczoraj światła i na kilka godzin poszedłem to, co piszesz sprawdzić, może inaczej sobie przyswoić. Nigdy nie robię dużo zdjęć, czasem szkoda zachodu, długo „obwąchuję” obiekt statyczny (załóżmy pejzaż) zanim się zdecyduję na kadr.
    Już się przyzwyczajam, że racja po Twojej stronie, cóż praktyka.
    ----------------------------------------------------------------------

Ja, o czym innym, może się narażę wielu bardzo zaawansowanym fotografom.
    Sporo przeglądam zdjęć kolegów, właściwie to każdego, co zechciał cokolwiek pokazać i jestem nieco w niektórych przypadkach delikatnie zaskoczony.:sad:

Może przeczyta to i wyjaśni przyjaźnie nastawiony kolega z forum.

Spora część prezentuje przepiękne pejzaże, przepiękne kadry, ale...
    Ludzie takich kolorów w przyrodzie NIE MA.

Czy to jakiś trend w fotografii jak załóżmy kubizm w malarstwie
    Czy to fascynacja możliwościami komputerowych programów graficznych, sporo dla mnie PO BANDZIE.

Może ja czegoś nie rozumiem, lub nie widzę, poprosiłem pracownika, aby popatrzył na przepiękny kadr, i pytam, aby bez komentarza, co zdjęcie przedstawia, czy widziałeś w przyrodzie takie kolory – NIE.
    Pytam i innych, w ogóle nie interesujących się fotografią, proste pytanie, czy widziałeś takie kolory... Odpowiedź ta sama.

Potrafię zrozumieć, że z całego kadru chcemy na jakiś szczegół zwrócić uwagę i nieco go kolorystycznie wyeksponujemy, ale cały kadr????

Zawsze byłem zwolennikiem nie tylko w fotografii REALIZMU.

Jakże przepiękne fotografie prezentowane są na forum monochromatyczne.

PS. Pomijam wszelkiej maści nieraz nieodzowne filtry, ale też wątpliwości.

Uwaga NIE NEGUJĘ ODMIENNOŚCI, ALE STARAM SIĘ ZROZUMIEĆ.
    Waldek, tak sie zapytam - a monitor skalibrowany?
    Bo jesli nie --> to rozne rzeczy mozesz zobaczyc na ekranie :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

@ Waldek

W ogóle to jaki monitor? Bo notebooki i te "flat-cóś-tam" z tego sklepu dla idiotów to się do fotografii marnie nadają. Kolorki na ekranie TV są jakie są - zwykle nazbyt wysycone.

Jak obejrzysz odbitki to większość z nich też ma mocniejsze nasycenie barw. Obrazy, nawet takie jak w kaplicy Sykstyńskiej na suficie też naturalnością nie grzeszą.

Ogólnie to jest, po mojemu, tendencja do dwóch zwichrowań. Jedno to jadowite, wręcz przesycone kolorki a druga to ostrzenie - takie że mnie aż zęby bolą. Obydwie rzeczy używane przesadnie baaaaardzo psują zdjęcia. To pewnie takie naśladownictwo zdjęć ze stron gazet internetowych np. "Gazeta Wyborcza" gdzie edytor ma tendencję do totalnie zwalonych barw i ostrzenia na "max plus". Efekt, że zdjęcia nie dają się oglądać bez bólu zębów.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Waldek, tak sie zapytam - a monitor skalibrowany?
    Bo jesli nie --> to rozne rzeczy mozesz zobaczyc na ekranie :-)
    Ależ skalibrowany w doskonałym stanie.
    Matryca:
    17,1" TFT WUXGA (1920 x 1200) Full HD Toshiba TruBrite&reg
    Karta:
    NVIDIA® GeForce™ 8600M GT 512MB z obsługą technologii TurboCache™ (do 2303 MB)

Bardzo i to bardzo wiele zdjęć prezentowych oglądam na forum w kolorach takich jak ich matka natura stworzyła.

Nie posunę się do tego, aby dać przykłady zdjęć, o których piszę, z zadziwiającymi komentarzami oh i ah, które nijak się mają do rzeczywistości.
    Widać nie rozumiem. - może tworzą świat własny, może tak widzą

PS. Januszku muszę to dopisać, widać w tym samym czasie pisaliśmy posta.
    Po wczytaniu (swego) dopiero przeczytałem Twoją wypowiedź.
    Ostatnio edytowane przez Waldek24 ; 06-04-2008 o 10:50
    Pozdrawiam.

Uzależniony

Domyślnie

Super parametry karty graficznej przy "prezentacji" kolorow duzo nie daja. Czy to jest matryca monitora z notebooka?
    Piszac o kalibrowaniu - mialem na mysli kalibracje urzadzeniem zewnetrznym do tego przeznaczonym - chyba u Ciebie tej kalibracji nie bylo?
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldek24 Zobacz posta
    Ależ skalibrowany w doskonałym stanie.
    Matryca:
    17,1" TFT WUXGA (1920 x 1200) Full HD Toshiba TruBrite&reg
    ....
    To niestety nic nie oznacza. Poważnie. EIZO do swoich monitorów ColorEdge pakuje matryce Samsunga. Te same matryce bez "wspomagania" elektroniki "z tyłu" dają obraz co nieco gówniany. Istotny jest też rodzaj matrycy. Są co najmniej dwa typy TFT...

Co rozumiesz pod słowem skalibrowany? Masz monitor z kalibracją sprzętową i LUT w monitorze czy zrobiony profil do monitora? "Kalibracja" pokrętłami bez użycia kolorymetru czy spektrofotometru jest kalibracją jedynie w cudzysłowie.

EDIT: Jeśli to matryca monitora z notebooka (jak pisze marekk_ok) to toto do zdjęć się nadaje, powiedzmy, średnio czyli wcale. Wszystkie notebooki mają podbite niebieskie (zwłaszcza w światłach) bo przez to wyglądają ostro i ... lepiej się sprzedają. Ale ogólnie to raczej gówniane wyświetlacze są.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 06-04-2008 o 11:51

Janusz,

Domyślnie

To niestety nic nie oznacza. Poważnie. EIZO do swoich monitorów ColorEdge pakuje matryce Samsunga. Te same matryce bez "wspomagania" elektroniki "z tyłu" dają obraz co nieco gówniany. Istotny jest też rodzaj matrycy. Są co najmniej dwa typy TFT...

Co rozumiesz pod słowem skalibrowany? Masz monitor z kalibracją sprzętową i LUT w monitorze czy zrobiony profil do monitora? "Kalibracja" pokrętłami bez użycia kolorymetru czy spektrofotometru jest kalibracją jedynie w cudzysłowie.

EDIT: Jeśli to matryca monitora z notebooka (jak pisze marekk_ok) to toto do zdjęć się nadaje, powiedzmy, średnio czyli wcale. Wszystkie notebooki mają podbite niebieskie (zwłaszcza w światłach) bo przez to wyglądają ostro i ... lepiej się sprzedają. Ale ogólnie to raczej gówniane wyświetlacze są.
    Niestety w taki podejściu już profesjonalnym grafika komputerowego to nawet nie tknąłem.
    Jedynie zainstalowany program, w którym mogę sobie poprzesuwać suwaczki w/g swoich upodobań "na oko, na które ktoś umarł”, aby oglądało mi się w miarę przyjemnie bez zbytniego "walenia" mnie po oczach.
    Wniosek nieskalibrowany w sposób, o jakim piszesz Januszu.

@marekk_ok była o tym mowa w postach o USB http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...40.4119.0.html - jest ich kilka rodzajów i zdecydowanie się różnią i to bardzo.

Niestety innego komputera mieć już nie będę i to bardzo długo.
    Zbyt dużo potrzeba mi pieniędzy jeszcze na sprzęt i osprzęt fotograficzny.
    Jedno przyzwoite szkło, to zostanie jeszcze pieniędzy, jakbym kupił nawet bardzo przyzwoity komputer.
    Zresztą sami wiecie.
    Zmieniły się priorytety.
    Pozdrawiam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam notebooka Toshiby Satellite P100-324 - chyba identyczna matryca. Krzywe kalibracji wyglądają jak niżej:

Przyjrzyj się jak bardzo nieliniowa jest składowa niebieska. Twój monitor wyświetla bez żadnych poprawek a "pokrętłami" nie jesteś w stanie skorygować nieliniowych zniekształceń.

Kalibratory nie są drogie. Naprawdę b. dobry i1 Display 2 to u Dutego z forum http://www.cyfrowaciemnia.pl/ ok 830zł. Bez profilowania to ZAWSZE będzie źle. Może poszukaj kogoś w okolicy z kalibratorem - notebooka nie trzeba kalibrować bardzo często. Inaczej będziesz miał dylemat jak niżej. Które zdjecie jest wg. Twojego monitora poprawne?

Poprawne jest to górne - to drugie to niezbyt dokładna symulacja różnic pomiędzy dwoma ekranami oprofilowanym i nieoprofilowanym. Podkreślam to tylko symulacja RÓZNIC. Nic więcej.

Janusz,

Domyślnie

Mam notebooka Toshiby Satellite P100-324 - chyba identyczna matryca. Krzywe kalibracji wyglądają jak niżej:

Przyjrzyj się jak bardzo nieliniowa jest składowa niebieska. Twój monitor wyświetla bez żadnych poprawek a "pokrętłami" nie jesteś w stanie skorygować nieliniowych zniekształceń.

Kalibratory nie są drogie. Naprawdę b. dobry i1 Display 2 to u Dutego z forum http://www.cyfrowaciemnia.pl/ ok 830zł. Bez profilowania to ZAWSZE będzie źle. Może poszukaj kogoś w okolicy z kalibratorem - notebooka nie trzeba kalibrować bardzo często. Inaczej będziesz miał dylemat jak niżej. Które zdjecie jest wg. Twojego monitora poprawne?

Poprawne jest to górne - to drugie to niezbyt dokładna symulacja różnic pomiędzy dwoma ekranami oprofilowanym i nieoprofilowanym. Podkreślam to tylko symulacja RÓZNIC. Nic więcej.
    Rany Janusz, dlaczego podałeś odpowiedź.

Pomału śledziłem Twój post od góry do dołu i począłem wybierać zdjęcie, MYŚLAŁEM, ŻE MAM WYBRAĆ JEDNO.

Oba dolne natychmiast odrzuciłem, zacząłem przyglądać się uważnie tylko górnym, bo powtarzam myślałem, że mam wybrać JEDNO.
    Aż małżonka przybiegła popatrzeć, widać z obawy, że zechcę kupić znów komputer.:smile:

I nagle odpowiedź przeczytałem – szkoda.

Zresztą i tak bym wybrał górne.
    Dolne – lewy nienaturalny rudy kolor przechodzący, aż odcieniem na czoło, kołnierzyk – niebieski przechodzące w zielone – tło za małe nasycenie niebieskiego.

Prawy dolny jakby się wysmarował samoopalaczem, włosy rude, nienaturalnie, tło szare, ale do przyjęcia wg mnie.

Dziękuję za dobry pomysł, wezmę laptopa i pojadę do zakładu fotograficznego, dość na mnie zarobili na wywoływaniu klisz.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Waldku, co do kalibracji pogadaj z Tomaszem Urbanowiczem - jest ze Staszowa i o ile dobrze kojarzę ma kalibrator i zajmuje się kalibracją monitorów..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 20 z 33 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów