Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: Tani obiektyw makro

Mieszany widok

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie no spoko przecież ja się nic nie denerwowuję każdy poprawia fotki

liczy się efekt :P

co do tego argumentu z lampa - a czy to czasem np 100 nie bedzie miala wiekszej winiety od flasha niz 50? (chodzi o wbudowany)
    też nie mam lampy do macro - za drogie to to :P

a z moja dygresja o 50 to chodziło mi tylko o to że skoro budżet nie pozwala to nie ma co ostatnich pieniędzy wywalać na 100 - ja jej nie miałem przez długi czas - ani nie mam zamiaru mówić że jest kiepska - wcale nie to super szkło godne polecenia - podpiszę się pod tym obydwiema rękami.

wg mnie tylko z tańszych alternatyw to najlepsze do macro są m42 już nie wchodzę we wszystkie konstrukcje z Sekkorami i innymi szkłami z Mamyii - tylko chodzi mi o dedykowane MACRO M42 - czyli Industar 61 czy Wołna - Heliosy plus pierścienie też dają radę ale mają gorszą rozdzielczość (bawiłem się 44M od zenita TTL na samiutkim początku z jednym kompletem pierścieni potem doszedł 2 komplet potem wołna, potem mieszek a na końcu 100 i mieszek USSR tuned do Canona :P)
    Jesteś przed wyborem szkła specjalistycznego do Macro i nie ma co kupować pośrednich rozwiązań bo nie ma sensu. Jest jeszcze stary Tamron SP 90 mm 2.5 Di Macro ale tego to cholernie ciezko dostać i cena to jakies 500-600 pln to już nie dużo brakuje do współczesnych konstrukcji

Jak chcesz kup sobie 100 nie będziesz żałował Kup obiektyw do MACRO a nie z napisem MACRO to żaden Cię nie zawiedzie

a co do tej skali odwzorowania to racja w błędzie byłem :P
    Ostatnio edytowane przez checiu ; 01-04-2008 o 14:13

Dopiero zaczyna Awatar HN70
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    co do tego argumentu z lampa - a czy to czasem np 100 nie bedzie miala wiekszej winiety od flasha niz 50? (chodzi o wbudowany)
    też nie mam lampy do macro - za drogie to to :P
    A czy 580exII z dyfuzorem i opuszczonym palnikiem o parę stopni w dół (jest taka opcja w lampie) +c100/2.8 nie była by jakimś doraźnym rozwiązaniem problemu braku światła/DOF ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    z tego co ja rozumiem, to chyba nie chodzi o wbudowany:
    "statyw mam, [...] lampe tez ale nie do makro tylko zwykla."

mowa jest o akcesoriach, więc domyslam się ze chodzi o zewnętrzną...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a to sorry nie doczytalem :P

ja mam 430 ze Stoffenem i ze stopki nie zawsze daje rade dlatego mam kabelek (ladniej można modelować światło). Zresztą w Tips&Tricks jest kilka patentów jak sobie do macro doświetlić różnymi patentami

Uprawnienia umieszczania postów