Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Co zakupić najpierw?

Coś już napisał

Domyślnie Co zakupić najpierw?

Przymierzam się do zakupu aparatu. Natomiast nie wiem, co kupić najpierw, czy lustrzankę, czy jednego z m4/3. Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa systemy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów? Co do robionych przeze mnie zdjęć, to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie. Co polecacie na początek i jaki model aparatu? Jeżeli chodzi o lustrzankę, to chciałbym wejść w system Canon'a, a m4/3 to PEN. Z góry dziękuję za pomoc.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wzialbym to, co lepiej w rece czujesz. do nauki kazdy z tych aparatow bedzie dostatecznie dobry.
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    Przymierzam się do zakupu aparatu. Natomiast nie wiem, co kupić najpierw, czy lustrzankę, czy jednego z m4/3. Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa systemy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów? Co do robionych przeze mnie zdjęć, to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie. Co polecacie na początek i jaki model aparatu? Jeżeli chodzi o lustrzankę, to chciałbym wejść w system Canon'a, a m4/3 to PEN. Z góry dziękuję za pomoc.
    Co Cię skłoniło w ogole do robienia zdjęć? Czy jaies kiedykolwiek robiłeś czy zobaczyłęś jak kolega robi i ty też chcesz?

Na początek z canona wystarczy np. 500do 600D plus obiekty dołączony fabrycznie do któregoś z tych aparatów. Potem porobisz trochę fot to sam będziesz wiedział czego ci brakuje, chyba że nie wiesz co ze sianem robić to droga wolna... Do nauki każdy się nada. Nauka to tak naprawdę tryby tzw. autorskie tv, av i m, czasem P, a te ma każda lustrzanka. Na trybach tematycznych, czyli krajobraz, makro czy portret za dużo się nie nauczysz, bo sa niemodyfikowalne w zasadzie. Tyle.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Dopiero zaczyna Awatar xite
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Jaki sens ma wchodzenie w system Canona i 4/3 ? Na początek jakiś EOS xxxD i np. 50/1.8 + kit, potem zobaczysz czego Ci brakuje.
    Eos 50D, 17-85, 28/2.8, 430 EX II
    Zdjęcia na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=62961

Zdjęcia na PB: http://xite.pinkbike.com/

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    ....to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie...
    Ze wzgl. na te zdjęcia uliczne to w pierwszej kolejności jednak lustrzankę bym proponował jako szybszą...i bardziej w serię xxD bym celował :-)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna Awatar xite
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

ale xxD to już inna klasa cenowa.
    Eos 50D, 17-85, 28/2.8, 430 EX II
    Zdjęcia na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=62961

Zdjęcia na PB: http://xite.pinkbike.com/

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xite Zobacz posta
    ale xxD to już inna klasa cenowa.
    Skoro kolega i tak ma zamiar kupić jakiego nexa czy pena to lustrzanka może być i 30D (nie D30 ). Do nauki i street foto w sam raz
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Co Cię skłoniło w ogole do robienia zdjęć? Czy jaies kiedykolwiek robiłeś czy zobaczyłęś jak kolega robi i ty też chcesz?

Na początek z canona wystarczy np. 500do 600D plus obiekty dołączony fabrycznie do któregoś z tych aparatów. Potem porobisz trochę fot to sam będziesz wiedział czego ci brakuje, chyba że nie wiesz co ze sianem robić to droga wolna... Do nauki każdy się nada. Nauka to tak naprawdę tryby tzw. autorskie tv, av i m, czasem P, a te ma każda lustrzanka. Na trybach tematycznych, czyli krajobraz, makro czy portret za dużo się nie nauczysz, bo sa niemodyfikowalne w zasadzie. Tyle.
    Tak robiłem kiedyś dużo zdjęć. Był to zwykły kompakt, niestety przestał mi wystarczać. Teraz szukam czegoś lepszego i trochę bardziej zaawansowanego.

Dlaczego chcę wejść w dwa systemy? Jak wiadomo nie zawsze można nosić lustrzankę ze sobą. Taki aparat m4/3 jest na tyle mały i lekki, że można go mieć cały czas przy sobie. Czego nie można powiedzieć o lustrzance. Natomiast lustrzanka ma większe możliwości od bezlusterkowców. Dlatego chciałbym wejść w dwa systemy. Zależy mi również na filmowaniu i tutaj lustrzanka przebija mniejsze aparaty.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

[QUOTE=kamol3;1028677nie wiem, co kupić najpierw, czy lustrzankę, czy jednego z m4/3.[/quote]

na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie.
    W przypadku zdjęć typowo ulicznych czy ludzi lepszym wyjściem są mikrusy. Jednak te lepsze modele. Sam miałem przed oczami takiego mikrusa, pen epl1 i muszę powiedzieć, że nie byłem przekonany. Tylko wielkość mnie kusiła. Natomiast znajomy grzecznie mnie wspomógł: "kupując takie coś, mam wrażenie, że się cofniesz". Miał sporo racji. Chociaż mikrusy kuszą lekkością, to są straszliwie pochowane. Te droższe konstrukcje mają możliwość ustawienia klawiszy, ale posiadają już dotykowe ekrany.

Jeżeli naprawdę chcesz się dobrze bawić w streecie, to zastanów się nad Fujifilm x100 lubx10.

chciałbym wejść w system Canon'a
    Zapraszamy.

Cytat Zamieszczone przez xite Zobacz posta
    Jaki sens ma wchodzenie w system Canona i 4/3 ? Na początek jakiś EOS xxxD i np. 50/1.8 + kit, potem zobaczysz czego Ci brakuje.
    Uwierz mi. Nie każdy jest wielbicielem dużych puszek. Wchodzenie w malutki aparat ma sensu wtedy kiedy uprawiasz przykrywkową fotografię, np. street.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Canon 1100 z kitem lub z 18-135.
    Potem zobaczysz.
    m4/3 w ogóle nie trawię, jeśli już to Nex lub NX

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów