Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 113

Wątek: Tani obiektyw makro

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje fotki nie były rasowane - kwestia dobrego ustawienia światła - ok 20 min kombinowania lampka na biurku, szklanka z pecherzykami, doświetlanie z jednej strony flashem na kablu, z drugiej czołówką diodową żeby były te gwiazdki
    a o poranku w trawie tylko poprawiony kontrast lekko plus lekkie wyostrzanie i usuwanie pyłków kurzu z foty co mi się na matrycy osadziły

teraz niestety musze Wam powiedzieć jedną prawdę - dobrego macro bez dobrego statywu nie zrobisz
    przy dużych powiększeniach 1. drżenie rąk przeszkadza staje się bardziej widoczne 2. głębia ostrości jest mała więc często trzeba robić na f16 tamta kropelka z linku z 100tki to na 4.5 było robione. Mając na uwadze zbliżenie robi się ciemno a na pełnej dziurze to za dużo ostre nie będzie. podbijanie ISO na wysokie trochę tracisz jakość fotki
    STATYW, STATYW i jeszcze raz statyw. Może zamiast 100 kup 90 tamrona plus dobry statyw z możliwością robienia zdjęć z poziomu ziemi (ja wcześniej takiego nie miałem i musiałem kombinować z ustawianiem statywu na boku ) ogólnie Polak potrafi - można też chodzić ze skarpetą wypchaną fasolą - ale wygoda pracy mniejsza

Dopiero zaczyna Awatar inferno
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dzieki za linki do pdf o bokeh.

@checiu oczywiscie nie zarzucam Ci rasowania fotek, z reszta nie ma w tym nic az tak zlego, chodzi raczej o to ze maly format i przez to doostrzone sa, w powiekszeniu (oryginale) pewnie tez byloby widac pewne niedoskonalosci w ostrosci tak jak na tej duzej pierwszej fotce. Wiec jesli Cie urazilam chocby w najmniejszym stopniu, to na pewno nie mialam takiego zamiaru.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    skala odwzorowania to cecha ukladu optycznego, nie matrycy.

1:1 oznacza ni mniej ni wiecej, ze obraz obserwowanego przez obiektyw przedmiotu jest tej samej wielkosci co przedmiot. tzn. jesli fotografujesz mrowke dlugosci 5mm to obraz jaki powstaje na plaszczyznie filmu/matrycy ma rowniez wielkosc 5mm.
    [...]
    matryca czy film to po prostu wycinek tego obrazu, rzucanego przez obiektyw.
    wszystko się zgadza, z jedną różnicą: bezpośrednio na kliszy mogłeś zobaczyc obraz, a na matrycy już nie :-)

Weź kliszaka/5D/1Ds i sfotografuj 5zł w skali 1:1.
    Wejdzie w kadr na styk (średnica 24mm):
    http://www.nbp.pl/Home.aspx?f=bankno...ty/PLN5zl.html

Potem weź crop-korpus i zrób to samo. (moneta wylezie z kadru, ale to tak na marginesie :-))

Nastepnie oba pliki wyświetl na monitorze (lub zrób po odbitce) i zapytaj kogoś na ktorym jest większa skala odwzorowania?

Dlatego napisałem:
    Cytat Zamieszczone przez inferno Zobacz posta
    No nie wiem czy myle czy nie, ale czy skala odwzorowania, dla obiektywu canon 100mm, ktora wynosi 1:1, po podpieciu do malej matrycy canona 400d sie zmienia czy nie?
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    teoretycznie nie, ale w praktyce tak
    Kolega nor napisał to jeszcze lepiej: "1:1 obowiązuje bo to cecha obiektywu, ale ... na małej matrycy aparat sobie "wykadruje" i będziesz miała jeszcze dodatkowe "powiekszenie" * 1,6"
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-04-2008 o 13:04
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar inferno
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

statyw mam, ale za duzy jak na makro hehe, lampe tez ale nie do makro tylko zwykla. no wlasnie to teraz sie zastanawiam czy moze jednak miejsza ogniskowa zamiast 100, cos krotszego? ale wtedy trzeba blizej obiektyw ustawiac... hmmm

Bywalec Awatar Marek69
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Myślę że nie chyba że myślisz o sigmie mm 70 f 2,8 ale to ta sama cena,co 100 z tego co pisałaś i chcesz robić to kup 100 mm będziesz bardzo zadowolona. Spróbuj udać się w Gdańsku do jakiegoś sklepu i zrób nim sobie kilka fotek np pudełek i portrecik sprzedającego będziesz zachwycona. Potem pomyślisz o pierścieniach mieszkach czy innych pierdołach da ci naprawdę wiele, wiele radości.
    Ps. To jest fotka zrobiona z ręki oświetlona lampą wbudowaną w aparacie canon 40D i 100 mm. Zdjęcie nie jest perfekcyjnie i dużo mu brakuje, ale trochę na nim widać co potrafi ten obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez Marek69 ; 01-04-2008 o 13:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inferno Zobacz posta
    statyw mam, ale za duzy jak na makro hehe, lampe tez ale nie do makro tylko zwykla. no wlasnie to teraz sie zastanawiam czy moze jednak miejsza ogniskowa zamiast 100, cos krotszego? ale wtedy trzeba blizej obiektyw ustawiac... hmmm
    Ja bym był za setką :-)
    Moim zdaniem te 100mm to taki bezpieczny kompromis pomiędzy krótkimi 50-kami a długimi, drogimi teleobiektywami do macro (180mm)
    Coś z mojej setki :-)

Mozna też podnieść argument lampy - zwykła lampa ma większe szanse oświetlić Ci kadr ze 100mm niz z 50.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-04-2008 o 13:23
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie no spoko przecież ja się nic nie denerwowuję każdy poprawia fotki

liczy się efekt :P

co do tego argumentu z lampa - a czy to czasem np 100 nie bedzie miala wiekszej winiety od flasha niz 50? (chodzi o wbudowany)
    też nie mam lampy do macro - za drogie to to :P

a z moja dygresja o 50 to chodziło mi tylko o to że skoro budżet nie pozwala to nie ma co ostatnich pieniędzy wywalać na 100 - ja jej nie miałem przez długi czas - ani nie mam zamiaru mówić że jest kiepska - wcale nie to super szkło godne polecenia - podpiszę się pod tym obydwiema rękami.

wg mnie tylko z tańszych alternatyw to najlepsze do macro są m42 już nie wchodzę we wszystkie konstrukcje z Sekkorami i innymi szkłami z Mamyii - tylko chodzi mi o dedykowane MACRO M42 - czyli Industar 61 czy Wołna - Heliosy plus pierścienie też dają radę ale mają gorszą rozdzielczość (bawiłem się 44M od zenita TTL na samiutkim początku z jednym kompletem pierścieni potem doszedł 2 komplet potem wołna, potem mieszek a na końcu 100 i mieszek USSR tuned do Canona :P)
    Jesteś przed wyborem szkła specjalistycznego do Macro i nie ma co kupować pośrednich rozwiązań bo nie ma sensu. Jest jeszcze stary Tamron SP 90 mm 2.5 Di Macro ale tego to cholernie ciezko dostać i cena to jakies 500-600 pln to już nie dużo brakuje do współczesnych konstrukcji

Jak chcesz kup sobie 100 nie będziesz żałował Kup obiektyw do MACRO a nie z napisem MACRO to żaden Cię nie zawiedzie

a co do tej skali odwzorowania to racja w błędzie byłem :P
    Ostatnio edytowane przez checiu ; 01-04-2008 o 14:13

Dopiero zaczyna Awatar HN70
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    co do tego argumentu z lampa - a czy to czasem np 100 nie bedzie miala wiekszej winiety od flasha niz 50? (chodzi o wbudowany)
    też nie mam lampy do macro - za drogie to to :P
    A czy 580exII z dyfuzorem i opuszczonym palnikiem o parę stopni w dół (jest taka opcja w lampie) +c100/2.8 nie była by jakimś doraźnym rozwiązaniem problemu braku światła/DOF ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez checiu Zobacz posta
    z tego co ja rozumiem, to chyba nie chodzi o wbudowany:
    "statyw mam, [...] lampe tez ale nie do makro tylko zwykla."

mowa jest o akcesoriach, więc domyslam się ze chodzi o zewnętrzną...
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a to sorry nie doczytalem :P

ja mam 430 ze Stoffenem i ze stopki nie zawsze daje rade dlatego mam kabelek (ladniej można modelować światło). Zresztą w Tips&Tricks jest kilka patentów jak sobie do macro doświetlić różnymi patentami

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów