W 30D mam firmware 1.0.6. Żadnych problemów nie zaobserwowałem, zarówno ze szkłami canona jak i tamronami. Co prawda nie używam sigm ale nie sądze aby to był problem z softem.
W 30D mam firmware 1.0.6. Żadnych problemów nie zaobserwowałem, zarówno ze szkłami canona jak i tamronami. Co prawda nie używam sigm ale nie sądze aby to był problem z softem.
To juz pewne, wina lezala po stronie softu, aparat od wczoraj przetestowalem na wszelkie mozliwe sposoby i dziala idealnie, dokladnie tak, jak 10 dni temu.
Aptur, widocznie konieczna jest konkretna konfiguracja akcesoriow, ustawien, zeby problemy sie pojawily.
Bakulik, to pierwsze o czym pomyslalem, ale nie chcialem mowic glosno![]()
Mimo wszystko, uwazam, ze takie posuniecie ze strony firmy byloby strzalem w swoja wlasna stope.
czy ja wiem...? już raz to zrobili (bodajże w 2001r) i w starszych sigmach zaczęło wywalać ERR99
jakie są tego efekty?
oczywiście z jednej strony bywa tak jak wspomniałem, ze ktoś moze wybrać inny system pod kątem uzywania szkieł "niezależnych",
ale z drugiej strony, już w przypadku użytkowników Canona, raz za razem, na tym i na innych forach odradza się właśnie obiektywy Sigmy (jako problemowe) i poleca uzywanie optyki firmowej.
Widać sprzedaż optyki z nawiazką rekompensuje utratę renomy i być może zafundowali użytkownikom powtórkę z rozrywki.
pozyjemy, zobaczymy.... czy przypadki będą się powtarzać. Kluczowe bedą chyba znowu obiektywy Sigmy - w Twoim przypadku to właśnie była Sigma, a inny forumowicz donosi ze z Canonem i Tamronem nie ma problemu:
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=16
(poprzednio też nie było).
Ciekawe też czy problem dotknie 5D ?
leci temat o nowym sofcie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30834&page=5
zaraz zapytam, czy ktoś uzywa jakieś Sigmy?
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-03-2008 o 13:33
przyczyna, owszem, jest Sigma, bo kompatybilnosc z mocowaniem EF zalatwia przez inzynierie wsteczna komunikacji z body, zamiast placic Canonowi tantiemy. kwota nie jest, zdaje sie, duza, bo jakos inni producenci, jak Tamron czy Tokina, z powodzeniem wypuszczaja szkla w podobnej cenie, nie robiac takich chockow-klockow jak Sigma
to fajnie. bo ja jako klient a nie fanatyk czerwonych paskow zdecydowanie jestem przeciwny temu. w d... mam producenta, ktory walczy o maksymalna niekompatybilnosc swojego sprzetu, w rezultacie windujac ceny swoich, nierzadko nienajlepszych produktow.
jesli Tobie pasuje kupowac ciemny, krzywy i mdly syf w rodzaju 17-85 za gruba kase to prosze bardzo. wiekszosc osob jednak woli cos w rodzaju Tamrona 17-50, ktory nie dosc ze tanszy, to jeszcze o niebo lepszy od ww. sloika Canona.
marke firmy psuje zmuszanie uzytkownika do ciulania grubej kasy, zeby sobie kupic porzadny standardowy zoom. taki ktory nie jest droga proteza (jak 17-40) ani nie jest plastikowym, tandetnym sloikiem w rodzaju 18-55. 17-85 pomijam juz tutaj. z litosci
akustyk, bierz pod uwage jedno, moja SIGMA dzialala doskonale, do czasu wrzucenia firmware'u 1.0.6. Z reszta nie ma dowodu, ze to szklo powodowalo zwiechy po instalacji tego oprogramowania. Rownie dobrze moglo to byc cos innego.
Na pwno jednak, mialo to zwiazek z softem.
Witajcie! Piszę aby trochę uspokoić forumowiczów. Ja także przeszedłem na 1.0.6 i wszystko jest w porządku. Ale... ISO400 podaj jakie masz ustawione parametry w aparacie. Jeśli oczywiście będzie Ci się chciało :-) To tak ze zwykłej ciekawości.
Co konkretnie cie interesuje?
Uzywam tylko iso od 400 wzwyz, pracuje glownie z ustawieniem predefiniowanym PORTRAIT, zapis ustawiony mam na RAW+L.
Korzystam z P, Av, Tv i M.
Problemy dotyczyly wszelkich ustawien, sprawdzilem tez w programie automatycznym i dzialo sie to samo.
Update robilem z wersji 1.0.5 choc na stronie napisane, ze jest 'not necessary'.
Po powrocie do 1.0.5 wszystko wrocilo do normy.
Dodam tylko, że z tokiną również nie ma żadnych problemów na firmware 1.0.6.