Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Canon 30d - Problem

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

W 30D mam firmware 1.0.6. Żadnych problemów nie zaobserwowałem, zarówno ze szkłami canona jak i tamronami. Co prawda nie używam sigm ale nie sądze aby to był problem z softem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To juz pewne, wina lezala po stronie softu, aparat od wczoraj przetestowalem na wszelkie mozliwe sposoby i dziala idealnie, dokladnie tak, jak 10 dni temu.

Aptur, widocznie konieczna jest konkretna konfiguracja akcesoriow, ustawien, zeby problemy sie pojawily.

Bakulik, to pierwsze o czym pomyslalem, ale nie chcialem mowic glosno

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mimo wszystko, uwazam, ze takie posuniecie ze strony firmy byloby strzalem w swoja wlasna stope.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso400 Zobacz posta
    Mimo wszystko, uwazam, ze takie posuniecie ze strony firmy byloby strzalem w swoja wlasna stope.
    czy ja wiem...? już raz to zrobili (bodajże w 2001r) i w starszych sigmach zaczęło wywalać ERR99
    jakie są tego efekty?

oczywiście z jednej strony bywa tak jak wspomniałem, ze ktoś moze wybrać inny system pod kątem uzywania szkieł "niezależnych",

ale z drugiej strony, już w przypadku użytkowników Canona, raz za razem, na tym i na innych forach odradza się właśnie obiektywy Sigmy (jako problemowe) i poleca uzywanie optyki firmowej.

Widać sprzedaż optyki z nawiazką rekompensuje utratę renomy i być może zafundowali użytkownikom powtórkę z rozrywki.

pozyjemy, zobaczymy.... czy przypadki będą się powtarzać. Kluczowe bedą chyba znowu obiektywy Sigmy - w Twoim przypadku to właśnie była Sigma, a inny forumowicz donosi ze z Canonem i Tamronem nie ma problemu:
    http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=16
    (poprzednio też nie było).

Ciekawe też czy problem dotknie 5D ?
    leci temat o nowym sofcie:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30834&page=5
    zaraz zapytam, czy ktoś uzywa jakieś Sigmy?
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-03-2008 o 13:33
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    Przyczyna sa obiektywy, takie jak Sigmy i inne tym podobne niedoroby.
    przyczyna, owszem, jest Sigma, bo kompatybilnosc z mocowaniem EF zalatwia przez inzynierie wsteczna komunikacji z body, zamiast placic Canonowi tantiemy. kwota nie jest, zdaje sie, duza, bo jakos inni producenci, jak Tamron czy Tokina, z powodzeniem wypuszczaja szkla w podobnej cenie, nie robiac takich chockow-klockow jak Sigma

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    Canon byc moze zrobil, co juz dawno zapowiadal, ze niekompatybilne, psujace marke firmy osprzety (innych prod.), bedzie probowal zablokowac poprzez firmware. Ja jestem za.
    to fajnie. bo ja jako klient a nie fanatyk czerwonych paskow zdecydowanie jestem przeciwny temu. w d... mam producenta, ktory walczy o maksymalna niekompatybilnosc swojego sprzetu, w rezultacie windujac ceny swoich, nierzadko nienajlepszych produktow.

jesli Tobie pasuje kupowac ciemny, krzywy i mdly syf w rodzaju 17-85 za gruba kase to prosze bardzo. wiekszosc osob jednak woli cos w rodzaju Tamrona 17-50, ktory nie dosc ze tanszy, to jeszcze o niebo lepszy od ww. sloika Canona.

marke firmy psuje zmuszanie uzytkownika do ciulania grubej kasy, zeby sobie kupic porzadny standardowy zoom. taki ktory nie jest droga proteza (jak 17-40) ani nie jest plastikowym, tandetnym sloikiem w rodzaju 18-55. 17-85 pomijam juz tutaj. z litosci
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

akustyk, bierz pod uwage jedno, moja SIGMA dzialala doskonale, do czasu wrzucenia firmware'u 1.0.6. Z reszta nie ma dowodu, ze to szklo powodowalo zwiechy po instalacji tego oprogramowania. Rownie dobrze moglo to byc cos innego.

Na pwno jednak, mialo to zwiazek z softem.

Domyślnie

Witajcie! Piszę aby trochę uspokoić forumowiczów. Ja także przeszedłem na 1.0.6 i wszystko jest w porządku. Ale... ISO400 podaj jakie masz ustawione parametry w aparacie. Jeśli oczywiście będzie Ci się chciało :-) To tak ze zwykłej ciekawości.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Co konkretnie cie interesuje?
    Uzywam tylko iso od 400 wzwyz, pracuje glownie z ustawieniem predefiniowanym PORTRAIT, zapis ustawiony mam na RAW+L.
    Korzystam z P, Av, Tv i M.

Problemy dotyczyly wszelkich ustawien, sprawdzilem tez w programie automatycznym i dzialo sie to samo.

Update robilem z wersji 1.0.5 choc na stronie napisane, ze jest 'not necessary'.

Po powrocie do 1.0.5 wszystko wrocilo do normy.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysK Zobacz posta
    Witajcie! Piszę aby trochę uspokoić forumowiczów. Ja także przeszedłem na 1.0.6 i wszystko jest w porządku.
    z jakimi obiektywami (firmy?)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Dodam tylko, że z tokiną również nie ma żadnych problemów na firmware 1.0.6.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów