Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 258

Wątek: Obiektyw do wesel / ślubów

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    A przepraszam, zamawiam fotografa płacę mu XXXX zł za zdjęcia i dostaje efekt robione KITem, doostrzane na siłę, odszumiane itd. bo co? Bo fotograf ma słaby aparat? Sorry, ale to mnie "G" obchodzi. Żeby liczyć się na rynku już nie tylko trzeba robić dobrze zdjęcia, ale również trzeba mieć sprzęt, ot dla własnego komfortu.
    no to jest w 100% prawda (ale pytanie dotyczylo jaki obiektyw do 1500 na sluby, a nie czym robic sluby 'profesjonlanie'). chociaz ostatnio zauwazam tendencje, ze mimo iz swiat zalany jest fotkami pstryknietymi cyfrowkami, to i tak te zrobione Kitem przez osoby, ktore maja pojecie o fotografowaniu sa o niebo lepsze.

a wracajac do tematu (bo zbyt czesto nieodpowiadamy na pytanie, w którym odpisujemy ) to ja za taka kase bral bym Tamrona 17-50. co prawda nie mam go, ale mam jego starszego brata 28-75 i jest spoko, tylko brakuje mu troche z dolu, a jak jest wykonany podobnie to polecam
    Galeria na CB

Domyślnie

No i przykryto mi zapytanie
    A co do Młodej Pary, to zadziwiające z jakich fotografów są zadowoleni,,, płacą za słabe technicznie i "artystycznie" prace z dumą prezentując je rodzinie, dlatego częstokroć się zastanawiam czy warto inwestować w sprzęt. No, ale jak coś robić to porządnie? Ehh

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

ja na Twoim miejscu wymienił bym tego tamrona na tamrona 17-50 (ja bede teraz tak robił) bo jednak brakuje mi szerokiego kata. na dlugi koniec mam sigme 70-300 (ale jest ciemna) wiec pstrymam nia tylko w plenerze. z tym co miedzy 17-50 a 70-300 tez mam problem (bo 28-75 jest spoko, ale jednak troche sie pokrywaja ogniskowe)
    Galeria na CB

Domyślnie

sigma 30 1.4 - starannie wybrana, ostra sztuka

Domyślnie

W pazdzierniku się głowiłam, co brać t 17-50 czy 28-75 i do portetów dla mnie 50 to ciut za mało, lubię ciasno kadrować i przy ogniskowej 50 wchodzi się już prawie na modela, a wtedy lubi się zniekształcić twarz (ponoć wymyślam), z kolei to 28 to mało. Sigma, którą podałeś odpada, bo swego czasu robiłam na pożyczonej jeszcze z również zapożyczonym historycznym d30. Więc problem nadal nierozwiązany... Oj ja biedna nieszczęśliwa

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    sigma 30 1.4 - starannie wybrana, ostra sztuka
    i tu bym sie Niedźwiedziu zastanowił (choć rozumiem twoje zamiłowanie do tego szkła ). Jak ktos nieobyty w ślubach to "zoom w nogach" może wywołać lekkie wku.......nie u księdza dobrodzieja

Co zaś do powyższych odpowiedzi (wybaczcie ale nie chce mi się cytować):
    1. przede wszystkim umiejętności i "smykałka" do ślubów (w teorii każdy jest dobry)
    2. zaraz potem solidny, niezawodny (o ile to możliwe) i przynajmniej semi-profesjonalny sprzęt
    3. a na deser - przestać się wymądrzać. Prace stanowią o wzięciu fotografa.

Dobrze też jest mieć farta - jak to w życiu.
    A co do stwierdzenia, że młodzi nie pytają o sprzęt to bzdura. Wielokrotnie proszono mnie o pokazanie body i szkieł. I wierzcie mi coraz więcej ludzi wie o różnicach pomiędzy 350D a 5D.
    To że jeszcze Was o to nie pytano wynika tylko i wyłącznie z ilości zapytań od par a nie od widzimisię panny młodej. Słowem - będziecie mieć konkretne zlecenia - wówczas pojawią się dziwne i niespotykane dotąd pytania.
    Ostatnio zapytano mnie jaki mam zamiar mieć garnitur w trakcie fotografowania I co mam się obrazić na Młodych albo na pieniądze, które u nich zarobię? Czy grzecznie odpowiedzieć: taki popielaty w jodelkę

A byłbym zapomniał! Koleżanka pytała o lampę. Bez zbędnych dyskusji 580 II. A szkła? Drogie i dobre z zakresem ogniskowych w sumie od 16 do 200, podzielone przynajmniej na trzy słoiki. Do tego ze dwie stałki (jasne) Ideałem byłoby aby przy większości z tych szkieł dumnie pindrzyła się czerwona literka
    Kupić można też taniej - ale jak planujesz na poważnie robić zdjęcia - lepiej zacznij zbierać kaskę i kup coś z półki zarezerwowanej dla zawodowców

Pozdrawiam wszystkich i Wesołych Świąt życzę
    regulamin pkt 8

Bywalec Awatar Elajasz
    Miasto
    Żmigród/Wrocław

Domyślnie

no i sie zgodze z tym co wyzej, ale jak mialbym zbierac kase na taki sprzet, to bym se szybko zdjec nie porobił, a co za tym idzie nie nabral praktyki, wiec moze lepiej wydac mniej i pomalutko wchodzic w robienie wesel (czy to u znajomych czy za drobna kase jako 2 fotograf) a sprzet wymieniac sukcesywnie...
    Galeria na CB

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No tu z kolei i ja jestem skłonny się zgodzić Przynajmniej jeśli chodzi o nabieranie wprawy jako drugi fotograf (za małą kasę ). W skórze znajomych to raczej bym już być nie chciał, bo nabieranie doświadczenia ryzykując ich uroczystość, to już ociera się o ryzykanctwo
    Ale fajnie że podchodzisz uczciwie do tematu. Uczciwie i profesjonalnie. Mam nadzieję, że kiedyś dołączysz do "wierchuszki" fotografii ślubnej. Życzę Ci tego z całego serca.
    regulamin pkt 8

Domyślnie

Dziękuje Photographusie za cynk co i jak, a ja się głowiłam czy brać 430 czy 580 II, jedno jest pewne mój zapał do fotografii ślubnej został skutecznie ostudzony

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

pytałem, na początku czy jesteś całkowicie początkującym fotografem bo rózni ludzie się za ślubne biorą... tamron 17-50 i pożycz (bo rozumiem że masz kumpli ) coś dłuższego np 85/1.8 i spokojnie ci styknie. I pamiętaj backup, nawet kliszak...!!!

Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów